Corylus avellana 'Contorta'

Corylus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Corylus avellana 'Contorta', ook wel bekend als kronkelhazelaar, is een opvallende struik met grillig kronkelende takken en twijgen. De bladeren zijn ovaal van vorm en groen van kleur. In het voorjaar produceert de plant geelgroene katjes die later uitgroeien tot hazelnoten. 'Contorta' is een langzaam groeiende plant die uiteindelijk een hoogte van ongeveer 2-3 meter kan bereiken. De kronkelhazelaar staat graag op een zonnige tot halfschaduwrijke plek en gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond. Het is een decoratieve plant die vooral in de wintermaanden goed tot zijn recht komt door zijn aparte vorm.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Corylus avellana 'Contorta' is niet groenblijvend. Het verliest zijn bladeren in de herfst. Het is een bladverliezende struik.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant voldoende bescherming te bieden tijdens koude winters. Het is aan te raden om de plant af te dekken met bijvoorbeeld stro of bladeren.

  Ja, 'Corylus avellana 'Contorta' is eenvoudig te onderhouden. Het heeft slechts af en toe snoei nodig om de vorm te behouden. Zorg voor voldoende water en voedingsstoffen tijdens het groeiseizoen.

  De Contorted hazelaar heeft ruimte nodig om zijn grillige en kronkelige groei te kunnen laten zien. Zorg voor voldoende ruimte rondom de plant en plant deze op minimaal 2 meter afstand van andere planten. De plant kan een hoogte en breedte bereiken van ongeveer 3 meter.

  Deze plant houdt van een plekje in de halfschaduw of schaduw. Hij groeit goed op een plek met minder direct zonlicht. Zorg voor voldoende vochtige en goed doorlatende grond.

  De plant heeft matig water nodig, ongeveer 1-2 keer per week. Zorg ervoor dat de grond licht vochtig blijft, maar niet te nat. Water geven in de ochtend is het beste.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de bloemen die nectar produceren. Dit zorgt ervoor dat vlinders en bijen worden aangetrokken tot de plant.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit omdat het insecten aantrekt met zijn bloemen en vogels met zijn noten. Daarnaast zorgt het voor variatie in de tuin en biedt het schuilplaatsen voor kleine dieren.

  De plant bloeit van februari tot april en de bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige standplaats. Het is belangrijk dat de plant voldoende zonlicht krijgt om goed te kunnen groeien. Zorg wel voor voldoende water en bescherming tegen felle middagzon.

  De Corylus avellana 'Contorta' is een sierlijke variant van de hazelnootboom en de noten ervan zijn eetbaar. De noten kunnen rauw gegeten worden of verwerkt worden in gerechten zoals taarten of koekjes. Het is belangrijk om te weten dat niet alle hazelnootbomen eetbare noten produceren, dus het is altijd veiliger om te kiezen voor de commercieel verkochte hazelnoten.

  Ja, deze plant heeft een dicht bladerdek waardoor geluid enigszins gedempt wordt. Echter, het effect zal beperkt zijn in vergelijking met specifieke geluidsdempende planten. Het is voornamelijk een decoratieve plant met een gedraaide groeiwijze.

 • Deze plant kan het beste gesnoeid worden in de late winter tot vroege lente. Verwijder dode of beschadigde takken en knip takken terug naar een gezonde zijtak of knop. Zorg ervoor dat de vorm van de plant behouden blijft.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Het is belangrijk om de plant niet te laten uitdrogen, maar ook om wortelrot te voorkomen.

  De plant heeft een goed doorlatende potgrond nodig. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat is, maar ook niet te droog. Gebruik bij voorkeur potgrond die speciaal geschikt is voor tuinplanten.

  De plant gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond. De bodemkwaliteit moet humusrijk zijn en een neutrale pH-waarde hebben. Zorg ervoor dat de bodem niet te zwaar of te compact is.

  Zorg ervoor dat de plant op een zonnige tot half schaduwrijke standplaats staat. De grond moet goed doorlatend en vochtig zijn. Bescherm de plant tegen harde wind.

  Voor bescherming tijdens de winter kan mulch rond de wortels helpen om de plant te isoleren. Het is ook belangrijk om te voorkomen dat de plant nat wordt, dus zorg ervoor dat de grond goed waterdoorlatend is. Een winterdekking zoals een jutezak kan ook nuttig zijn om de plant te beschermen tegen vorstschade.

  Deze plant vereist matig onderhoud en moet regelmatig worden gesnoeid om zijn vorm te behouden. Het is belangrijk om regelmatig water te geven en de grond goed te bemesten om een gezonde groei te bevorderen. Deze plant kan het beste worden geplant in goed doorlatende grond en op een zonnige locatie.

  Tuinplanten zoals deze hebben baat bij organische meststoffen in het voorjaar en de zomer. Vermijd echter overbemesting om schade aan de plant te voorkomen. Gebruik een evenwichtige meststof met een NPK-verhouding die geschikt is voor sierplanten.

  Voor deze plant is het aan te raden om een laag mulch van organisch materiaal aan te brengen rond de basis. Dit zal helpen om vocht vast te houden, onkruid te onderdrukken en de bodemtemperatuur te reguleren. Gebruik bij voorkeur bladeren, houtsnippers of compost als mulch.

  De plant groeit het beste in een bodem met een licht zure tot neutrale pH-waarde. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is, zodat overtollig water goed kan worden afgevoerd. Het toevoegen van organisch materiaal kan de groei en gezondheid van de plant bevorderen.

  De beste manier om ongedierte te bestrijden bij deze tuinplant is door regelmatig de bladeren te inspecteren op tekenen van insecten. Indien nodig kunnen biologische bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of insecticidale zeep worden gebruikt. Ook het handmatig verwijderen van ongedierte kan helpen om de plant gezond te houden.

 • Omschrijving

  Corylus avellana 'Contorta', ook wel bekend als kronkelhazelaar, is een opvallende struik met grillig kronkelende takken en twijgen. De bladeren zijn ovaal van vorm en groen van kleur. In het voorjaar produceert de plant geelgroene katjes die later uitgroeien tot hazelnoten. 'Contorta' is een langzaam groeiende plant die uiteindelijk een hoogte van ongeveer 2-3 meter kan bereiken. De kronkelhazelaar staat graag op een zonnige tot halfschaduwrijke plek en gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond. Het is een decoratieve plant die vooral in de wintermaanden goed tot zijn recht komt door zijn aparte vorm.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.