Cotoneaster dammeri

Cotoneaster

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Cotoneaster dammeri is een groenblijvende bodembedekker met kleine ovale blaadjes en witte bloemen in het voorjaar. In de herfst ontwikkelen zich rode bessen die vogels aantrekken. De plant groeit laag bij de grond en verspreidt zich gemakkelijk door middel van uitlopers. Het is een winterharde plant die goed gedijt in zon tot halfschaduw en kan gebruikt worden als bodembedekker in borders of als lage haag. Cotoneaster dammeri vereist weinig onderhoud en is ook geschikt voor gebruik op hellingen of taluds.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • De plant Cotoneaster dammeri is groenblijvend en behoort tot de categorie tuinplanten.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant tijdens strenge vorst te beschermen. Tuinplanten kunnen temperaturen onder nul verdragen, maar niet zonder bescherming.

  Ja, de plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het is een winterharde en sterke plant die goed gedijt in de meeste bodemsoorten en klimaten. Regelmatig snoeien zorgt ervoor dat de plant gezond en mooi blijft.

  Cotoneaster dammeri heeft voldoende ruimte nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Zorg voor een ruime plantafstand van ongeveer 100 cm. Houd rekening met de breedte en hoogte van de plant bij het kiezen van de plantlocatie.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw. Het is een ideale plant voor plekken met weinig zonlicht. Het zal goed gedijen en gezond blijven zonder direct zonlicht.

  Deze plant heeft wekelijks water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd dat de wortels in een te natte bodem staan. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.

  Ja, de plant is aantrekkelijk voor vlinders en bijen vanwege de kleine bloemen die nectar produceren. Deze planten zijn zeer geliefd bij bestuivers vanwege hun overvloedige bloemen en nectarrijke eigenschappen. Het is een goede keuze voor een tuin die insecten wil aantrekken.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit omdat het nectar en bessen produceert die een voedselbron zijn voor insecten en vogels. Daarnaast biedt de plant beschutting en nestgelegenheid voor verschillende diersoorten. Het zorgt zo voor een gevarieerde en levendige tuin.

  De plant bloeit meestal in de lente en de bloei kan duren van begin mei tot eind juni. De bloeiperiode duurt gemiddeld ongeveer 6 tot 8 weken.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon. Het is een sterke plant die goed gedijt in zonnige omstandigheden. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens droge periodes.

  Nee, de bessen van deze plant zijn niet eetbaar. Het consumeren van de bessen kan leiden tot maagklachten en andere gezondheidsproblemen. Het is daarom belangrijk om de bessen niet in te nemen.

  Ja, deze plant soort is geluidsdempend dankzij de dichte begroeiing van bladeren en takken. Het kan helpen om omgevingsgeluiden te absorberen en te verminderen. Dit maakt het een goede keuze voor het creëren van een rustige en serene tuin.

 • Je kunt de plant het beste snoeien in het voorjaar of na de bloei. Verwijder dode of beschadigde takken en knip de overige takken terug tot de gewenste vorm. Let op dat je niet te veel wegsnoeit, zodat de plant voldoende blad overhoudt.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Geef water bij de wortels en vermijd het besproeien van de bladeren om ziekten te voorkomen.

  Deze plant gedijt goed in goed doorlatende potgrond die rijk is aan organisch materiaal. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat wordt, maar ook niet uitdroogt. Voeg indien nodig extra voedingsstoffen toe aan de potgrond om de plant gezond te houden.

  De Cotoneaster dammeri gedijt het beste in goed doorlatende grond met een gemiddelde tot voedzame bodemkwaliteit. Zorg ervoor dat de bodem niet te vochtig is om wortelrot te voorkomen. Het is aan te raden om de plant regelmatig te voorzien van voedingsstoffen om de groei en bloei te bevorderen.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige standplaats, maar kan ook in de halfschaduw groeien. Zorg voor goed doorlatende grond en vermijd wateroverlast. Bescherm de plant tegen harde wind om beschadiging te voorkomen.

  Om de plant te beschermen tegen vorst in de winter, kun je deze het beste bedekken met een laag organisch mulch. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen. Je kunt ook overwegen om een beschermende doek of folie te gebruiken op de koudste dagen.

  Deze plant heeft weinig onderhoud nodig en groeit goed in de volle zon of halfschaduw. Snoei regelmatig om de groei en vorm bij te houden. Mulch de plant in het voorjaar voor een gezonde groei.

  Tuinplanten zoals deze hebben weinig bemesting nodig. Het is voldoende om ze in het voorjaar een keer te bemesten met organische meststoffen. Overbemesting kan leiden tot een te snelle groei en vermindering van de bloei.

  Mulchen is gunstig voor tuinplanten, omdat het de grond vochtig houdt, onkruid onderdrukt en voedingsstoffen toevoegt. Het kan gemaakt worden van organisch materiaal zoals bladeren, compost of houtsnippers. Het is belangrijk om de mulchlaag regelmatig bij te vullen om de voordelen te behouden.

  De Cotoneaster dammeri gedijt het beste in een lichtzure tot neutrale bodem met een pH-waarde tussen 6 en 7. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en vermijd zware, kleiachtige grond. Een pH-testkit kan helpen om de zuurgraad van de bodem te bepalen en indien nodig aanpassingen te maken.

  Gebruik biologische ongediertebestrijdingsmiddelen om plagen zoals bladluizen en spint te bestrijden. Zorg voor een goede luchtcirculatie rondom de plant om schimmelziekten te voorkomen. Verwijder regelmatig dode bladeren en takken om plagen geen kans te geven om zich te verspreiden.

 • Omschrijving

  Cotoneaster dammeri is een groenblijvende bodembedekker met kleine ovale blaadjes en witte bloemen in het voorjaar. In de herfst ontwikkelen zich rode bessen die vogels aantrekken. De plant groeit laag bij de grond en verspreidt zich gemakkelijk door middel van uitlopers. Het is een winterharde plant die goed gedijt in zon tot halfschaduw en kan gebruikt worden als bodembedekker in borders of als lage haag. Cotoneaster dammeri vereist weinig onderhoud en is ook geschikt voor gebruik op hellingen of taluds.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.