Cotoneaster franchetii

Cotoneaster

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Cotoneaster franchetii is een bladverliezende struik die gemiddeld 2-3 meter hoog wordt. Hij heeft ovaal tot langwerpig groen blad en kleine witte bloemen in het voorjaar die later gevolgd worden door rode bessen in de herfst. De struik is winterhard en groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. Cotoneaster franchetii is populair vanwege zijn sierlijke groeiwijze en kan zowel als solitair, in groepen of als haag worden geplant. Deze plant is ook geliefd bij vogels vanwege de bessen die in de herfst verschijnen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Dit zorgt voor een groene uitstraling in de tuin, zelfs in de wintermaanden. Het is een mooie toevoeging aan de tuin vanwege zijn wintergroene eigenschappen.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 tot -20 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant tijdens strenge vorst te beschermen met bijvoorbeeld vliesdoek of stro. In de winterperiode is het dus verstandig om de plant in de gaten te houden en indien nodig extra bescherming te bieden.

  Ja, de plant is makkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Het is een sterke en gezonde plant die goed gedijt in verschillende omstandigheden. Regelmatig snoeien is wel aan te raden om de vorm en gezondheid van de plant te behouden.

  Voor deze plant heeft u ongeveer 1,5 tot 2 meter ruimte nodig om zich volledig te ontwikkelen. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is voor de struik om uit te groeien en zich te verspreiden. Het is belangrijk om de plant regelmatig te snoeien om de groei onder controle te houden.

  Cotoneaster franchetii groeit het best in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw zal de plant minder goed groeien en bloeien. Kies daarom een plek in de tuin waar de plant voldoende zonlicht krijgt.

  Deze plant heeft gemiddeld eens per week water nodig, in droge perioden kan vaker water gegeven worden. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt, dit kan leiden tot wortelrot. Het is belangrijk om regelmatig de vochtigheid van de grond te controleren.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de kleine bloemen die veel nectar bevatten. Het is daarom een ideale plant voor een tuin om deze insecten aan te trekken en te ondersteunen in hun voortbestaan.

  Ja, de plant wordt vaak bezocht door bijen en vlinders vanwege de bloemen en bessen, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. De plant kan ook beschutting bieden aan kleine dieren zoals vogels. Over het algemeen wordt de plant als positief beschouwd voor de biodiversiteit.

  De plant bloeit in de maanden mei en juni en de bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Ja, Tuinplanten zoals deze kunnen over het algemeen goed tegen de volle zon. Echter, het is wel belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens warme periodes en de grond goed vochtig te houden. Het is aan te raden om de plant regelmatig te controleren op uitdroging.

  Nee, de bessen van deze plant zijn niet eetbaar en kunnen bij consumptie leiden tot maagklachten. Het wordt daarom niet aangeraden om deze bessen te eten.

  Ja, deze plant heeft dicht blad en een compacte groeiwijze waardoor geluid enigszins gedempt kan worden. Het is echter geen plant die specifiek bekend staat om zijn geluidsdempende eigenschappen.

 • Om de plant gezond te houden en de groei te stimuleren, is het aan te raden om deze na de bloei te snoeien. Verwijder dode, beschadigde of zieke takken en knip te lange scheuten terug. Voor een mooie vorm kunnen de takken worden teruggesnoeid tot de gewenste lengte.

  Geef de Tuinplant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond en pas de watergift indien nodig aan.

  Gebruik een goed doorlatende potgrond van goede kwaliteit voor deze plant. Meng eventueel wat extra zand door de potgrond om de drainage te verbeteren. Zorg ervoor dat de pot groot genoeg is voor de wortels van de plant.

  "Cotoneaster franchetii" groeit het beste in goed doorlatende, vruchtbare grond. Een bodem met een neutrale tot licht zure pH-waarde is ideaal voor deze plant. Zorg voor voldoende vochtigheid, maar vermijd wateroverlast.

  De plant gedijt het best op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Zorg voor goed doorlatende grond en vermijd te natte bodems. Plaats de plant bij voorkeur op een beschutte plek tegen harde wind.

  Om de plant te beschermen tijdens de winter, is het belangrijk om mulch rond de basis aan te brengen om de wortels te beschermen tegen vorst. Daarnaast kan een beschermhoes of vliesdoek worden gebruikt om de plant te beschermen tegen koude temperaturen en vorst. Het is ook belangrijk om de plant regelmatig te controleren en indien nodig extra bescherming te bieden.

  Deze plant heeft weinig onderhoud nodig, zolang hij regelmatig wordt bewaterd en bemest. Trim in het voorjaar dode of beschadigde takken en houd de plant in vorm door af en toe te snoeien. Verwijder ook regelmatig onkruid rond de plant om hem gezond te houden.

  Voor Tuinplanten is het aan te raden om in het voorjaar organische meststoffen te gebruiken voor een gezonde groei en bloei. Overbemesting moet worden vermeden om schade aan de plant te voorkomen. Het is belangrijk om de instructies op de verpakking te volgen voor de juiste dosering.

  Mulchen van tuinplanten is een goede manier om vocht vast te houden, onkruid te onderdrukken en de bodemtemperatuur te reguleren. Gebruik organisch materiaal zoals houtsnippers, bladeren of compost als mulch. Breng een laag van 5-10 cm aan rond de plant, maar laat de stam vrij van mulch om rotten te voorkomen.

  De Cotoneaster franchetii gedijt het beste in een licht zure tot neutrale bodem. Een pH-waarde tussen 5,5 en 7,0 wordt aanbevolen voor een optimale groei. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en eventueel aan te passen.

  Voor de bestrijding van ongedierte op Tuinplanten is het aan te raden om regelmatig de planten te controleren op spint, bladluizen en rupsen. Natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen kunnen ingezet worden als bestrijdingsmiddel. Daarnaast kunnen planten ook beschermd worden met biologische bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of pyrethrum.

 • Omschrijving

  Cotoneaster franchetii is een bladverliezende struik die gemiddeld 2-3 meter hoog wordt. Hij heeft ovaal tot langwerpig groen blad en kleine witte bloemen in het voorjaar die later gevolgd worden door rode bessen in de herfst. De struik is winterhard en groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. Cotoneaster franchetii is populair vanwege zijn sierlijke groeiwijze en kan zowel als solitair, in groepen of als haag worden geplant. Deze plant is ook geliefd bij vogels vanwege de bessen die in de herfst verschijnen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.