Cytisus decumbens

Cytisus overig

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Cytisus decumbens, ook bekend als de kruipende brem, is een laagblijvende struik met overhangende takken en gele bloemen. De plant kan tot ongeveer 60 cm hoog groeien en heeft smalle blaadjes die een zilverachtige gloed hebben. Cytisus decumbens bloeit in het voorjaar en zomer met geurige bloemen die aantrekkelijk zijn voor bijen en vlinders. De plant gedijt goed in goed doorlatende grond en volle zon, en is geschikt voor rotstuinen en borders. Na de bloei kunnen de uitgebloeide bloemen worden weggeknipt om de bloei te bevorderen en de plant gezond te houden.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar.

  Cytisus decumbens is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Het is aan te raden om deze plant te beschermen tegen strenge vorst om schade te voorkomen. Deze tuinplant kan het beste geplant worden op een beschutte plek in de tuin.

  Ja, de plant is makkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Het is een sterke en gezonde plant die goed gedijt in de meeste tuinomstandigheden. Regelmatig snoeien na de bloei bevordert een compacte groeiwijze.

  Cytisus decumbens heeft ruimte nodig om zich vrij te kunnen ontwikkelen en te groeien. Zorg ervoor dat er voldoende afstand is tussen andere planten zodat hij zich niet belemmerd voelt. Een ruime plantenbak of border met genoeg ruimte is ideaal voor zijn groei.

  Nee, Cytisus decumbens groeit het beste in de volle zon. Plaats de plant op een zonnige plek in de tuin voor optimale groei. In de schaduw zal de groei van de plant worden belemmerd.

  Cytisus decumbens heeft gemiddeld één keer per week water nodig. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verzadigen. Tijdens hete zomermaanden kan het nodig zijn om vaker water te geven.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar die het produceert. Het is een mooie aanvulling op een tuin die gericht is op het aantrekken van bestuivers.

  Ja, "Cytisus decumbens" is goed voor biodiversiteit omdat het nectar biedt voor bestuivers zoals bijen en vlinders. Daarnaast zorgt de plant voor variatie in de tuin en biedt het schuilplaatsen voor kleine dieren.

  De plant bloeit in de maanden mei en juni. De bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige plek in de tuin. Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende vochtige grond en regelmatig water te geven. Tijdens periodes van extreme hitte kan het nodig zijn om extra water te geven om uitdroging te voorkomen.

  Nee, de plant is niet eetbaar. Het consumeren van delen van deze plant kan leiden tot ernstige vergiftiging. Het is belangrijk om deze plant niet in de mond te nemen.

  Ja, de Cytisus decumbens plant heeft de eigenschap geluidsdempend te zijn. De dichte bladeren en takken absorberen geluidsgolven, waardoor geluiden worden verminderd. Dit maakt de plant een goede keuze voor het creëren van een rustige en stille omgeving in de tuin.

 • Snoei de plant na de bloei om de vorm te behouden en eventueel verjonging te stimuleren. Verwijder dode of beschadigde takken en knip indien nodig terug tot bij de basis. Snoei niet te rigoureus, anders kan de bloei verminderen.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlaatbaar is en voorkom dat de wortels te lang nat blijven. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant en vermijd bladbesproeiing om schimmelvorming te voorkomen.

  Voor deze plant is het belangrijk om gebruik te maken van goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond niet te vochtig wordt, maar ook niet volledig uitdroogt. Het is aan te raden om de potgrond te voorzien van extra voeding tijdens het groeiseizoen.

  De bodemkwaliteit voor deze plant moet goed doorlatend zijn en het liefst licht zuur tot neutraal. Vermijd zware kleigrond en zorg voor voldoende voedingsstoffen in de grond. Een vruchtbare bodem zal de groei en bloei van de plant bevorderen.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige standplaats en heeft goed doorlatende grond nodig. Zorg ervoor dat de grond niet te vochtig blijft, om wortelrot te voorkomen. Het is een mooie toevoeging aan een border of rotstuin.

  In de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst. Dit kan door de plant af te dekken met een laag mulch of bladeren. Ook kun je de plant in een pot zetten en deze op een beschutte plek plaatsen.

  Deze plant heeft weinig onderhoud nodig en heeft een voorkeur voor goed doorlatende grond. Snoei direct na de bloei om de vorm van de plant te behouden en verwijder dode takken indien nodig. Geef regelmatig water tijdens droge periodes.

  Tuinplanten zoals deze hebben behoefte aan regelmatige bemesting in het groeiseizoen om gezond te blijven. Gebruik een evenwichtige meststof die speciaal is samengesteld voor bloeiende planten. Overbemesting kan leiden tot verbranding van de wortels, dus volg altijd de aanbevolen dosering op de verpakking.

  Mulch kan worden gebruikt om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Het kan worden aangebracht rond de basis van de plant om te helpen bij het beschermen van de wortels tegen temperatuurschommelingen en om de bodemvruchtbaarheid te verbeteren. Het wordt aanbevolen om mulch in het voorjaar aan te brengen.

  De plant houdt van een zure tot neutrale bodem. De ideale pH-waarde ligt tussen de 5,5 en 7,0. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren om de plant gezond te houden.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kun je gebruik maken van biologische bestrijdingsmiddelen als neemolie of insectenparasitaire nematoden. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig de plant te inspecteren op tekenen van ongedierte en deze indien nodig handmatig te verwijderen. Zorg voor een goede luchtcirculatie en vermijd te natte omstandigheden om de kans op ongedierte te verkleinen.

 • Omschrijving

  Cytisus decumbens, ook bekend als de kruipende brem, is een laagblijvende struik met overhangende takken en gele bloemen. De plant kan tot ongeveer 60 cm hoog groeien en heeft smalle blaadjes die een zilverachtige gloed hebben. Cytisus decumbens bloeit in het voorjaar en zomer met geurige bloemen die aantrekkelijk zijn voor bijen en vlinders. De plant gedijt goed in goed doorlatende grond en volle zon, en is geschikt voor rotstuinen en borders. Na de bloei kunnen de uitgebloeide bloemen worden weggeknipt om de bloei te bevorderen en de plant gezond te houden.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.