Cytisus (Praecox Grp)

Cytisus (Praecox Grp)

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Cytisus (Praecox Grp) is een groep planten die behoren tot de vlinderbloemenfamilie. Ze hebben sterk vertakte stelen en ovaalvormige bladeren die in trossen groeien. De plant produceert heldergele bloemen die lijken op kleine vlinders, waardoor het een populaire keuze is in tuinen en parken. Cytisus staat bekend om zijn lange bloeiperiode in het voorjaar en kan goed gedijen in zonnige en goed doorlatende bodems. Het is een attractieve en onderhoudsvriendelijke plant die bijen en vlinders aantrekt.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Cytisus (Praecox Grp) is een bladverliezende plant. De plant verliest zijn bladeren in de herfst en blijft in de winter kaal.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant te beschermen tegen strenge vorst door bijvoorbeeld af te dekken met bladeren of stro. In de winterperiode is het belangrijk om de plant goed te verzorgen om vorstschade te voorkomen.

  Ja, de plant is gemakkelijk in onderhoud. Het vereist weinig snoei en kan goed groeien in verschillende bodemsoorten. Zorg voor voldoende zonlicht en water en de plant zal gedijen.

  Cytisus (Praecox Grp) heeft voldoende ruimte nodig om zich te verspreiden en te groeien. Zorg ervoor dat de plant genoeg ruimte heeft om zich vrij te ontwikkelen in de tuin. Plant ze op een afstand van ongeveer 1 tot 1,5 meter uit elkaar.

  De plant groeit het beste in de volle zon en zal in de schaduw minder goed groeien. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige plek te plaatsen voor optimale groei. Schaduw kan de groei en bloei van de plant belemmeren.

  Tuinplanten hebben over het algemeen één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en de bodemvochtigheid. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt, maar ook niet volledig uitdroogt. Het is altijd goed om de grond te controleren voordat je water geeft.

  Ja, deze plant staat bekend om het aantrekken van vlinders en bijen met zijn bloemen. Het is een uitstekende keuze voor tuinen die willen helpen bij het bevorderen van de biodiversiteit. De bloemen van deze plant worden vaak bezocht door bestuivende insecten.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit omdat het vlinders, bijen en hommels aantrekt met zijn bloemen. Het biedt ook schuilplaatsen en voedsel voor verschillende insecten en vogels. De plant draagt dus bij aan de diversiteit van dieren in de tuin.

  De plant bloeit in de maanden maart tot en met juni en de bloei kan ongeveer 4 tot 6 weken duren.

  De plant kan goed tegen de volle zon en heeft minimaal 6 uur zonlicht per dag nodig. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en geef regelmatig water om uitdroging te voorkomen. Plaats de plant op een zonnige locatie in de tuin voor de beste groei en bloei.

  Nee, de Cytisus (Praecox Grp) is niet eetbaar. Het wordt niet aanbevolen om delen van deze plant te consumeren, aangezien het giftig kan zijn voor mens en dier. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn met het gebruik van deze plant in de tuin.

  Ja, de Cytisus (Praecox Grp) heeft het vermogen om geluid te dempen vanwege de dichtheid van zijn bladeren en takken. Dit maakt hem een goede keuze voor het verminderen van omgevingsgeluid in de tuin.

 • Snoei na de bloei de uitgebloeide stelen weg tot op een kwart van de totale lengte. Verwijder ook dode of beschadigde takken. Snoei de plant in het voorjaar lichtjes terug om de vorm te behouden.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Geef bij voorkeur water in de ochtend of avond om verdamping te beperken.

  Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende en vruchtbare potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat wordt, omdat dit kan leiden tot wortelrot. Vermijd potgrond met te veel voedingsstoffen, omdat dit de groei van bloemen kan belemmeren.

  Cytisus (Praecox Grp) prefereert een goed doorlatende en voedzame bodem. Zorg ervoor dat de grond niet te nat is, om wortelrot te voorkomen. Eventueel kan de bodem verrijkt worden met compost of organische meststoffen.

  Deze plant groeit het beste op een zonnige standplaats in goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt om wortelrot te voorkomen. Bescherm de plant tegen harde wind om schade aan de bladeren te voorkomen.

  In de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst door mulch of een speciale winterhoes te gebruiken. Zorg ervoor dat de grond goed waterdoorlatend is om wortelrot te voorkomen. Verwijder eventuele dode takken in het voorjaar om de plant gezond te houden.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en kan goed tegen droge en zanderige grond. Snoei na de bloei om de plant mooi te houden en verwijder dode takken om de gezondheid te bevorderen. Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes.

  De Cytisus (Praecox Grp) plant heeft matig voedselrijke grond nodig om goed te groeien en bloeien. Het is aan te raden om in het voorjaar organische meststoffen te gebruiken. Overbemesting kan leiden tot te veel bladgroei en minder bloemen.

  Het is gunstig om de bodem rondom de plant te mulchen met organisch materiaal zoals compost, boomschors of bladeren. Dit zal helpen bij het vasthouden van vocht en het onderdrukken van onkruidgroei. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stam van de plant ligt om rotting te voorkomen.

  De Tuinplanten groep doet het goed in een zure bodem met een pH-waarde tussen 5,5 en 6,5. Een te zure bodem kan worden verbeterd met kalk om de pH-waarde te verhogen. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te testen om de gezondheid van de plant te waarborgen.

  Om ongedierte te bestrijden bij de Cytisus (Praecox Grp), is het belangrijk om regelmatig de plant te inspecteren op insecten zoals bladluizen of spint. Een biologische bestrijdingsmethode kan zijn om roofmijten in te zetten om deze plagen te bestrijden. Daarnaast kan het helpen om de plant regelmatig te besproeien met water om eventueel ongedierte weg te spoelen.

 • Omschrijving

  Cytisus (Praecox Grp) is een groep planten die behoren tot de vlinderbloemenfamilie. Ze hebben sterk vertakte stelen en ovaalvormige bladeren die in trossen groeien. De plant produceert heldergele bloemen die lijken op kleine vlinders, waardoor het een populaire keuze is in tuinen en parken. Cytisus staat bekend om zijn lange bloeiperiode in het voorjaar en kan goed gedijen in zonnige en goed doorlatende bodems. Het is een attractieve en onderhoudsvriendelijke plant die bijen en vlinders aantrekt.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.