Daboecia cantabrica 'Waley's Red'

Daboecia

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Daboecia cantabrica 'Waley's Red' is een dwergstruik afkomstig uit de heidefamilie en wordt voornamelijk gekweekt vanwege zijn opvallende rode bloemen. De plant heeft smalle, groenblijvende bladeren en groeit compact en dicht bij de grond. 'Waley's Red' bloeit in de late lente tot de vroege zomer en trekt bijen en vlinders aan. Deze plant gedijt goed in zure, vochtige grond en heeft een voorkeur voor een plekje in de halfschaduw. Daboecia cantabrica 'Waley's Red' is een prachtige toevoeging aan rotstuinen, heidetuinen en borders.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend. Dit betekent dat de bladeren het hele jaar door groen blijven. Het is een mooie toevoeging aan de tuin, omdat het ook in de winter kleur geeft.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius en kan goed tegen vorst. Het is aan te raden om de plant te beschermen tijdens strenge vorstperiodes. De plant is geschikt voor de tuin en kan het hele jaar buiten staan.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale verzorging. Zolang de plant op een zonnige locatie staat en regelmatig water krijgt, zal hij gedijen in de tuin. Het is belangrijk om de grond goed te laten drogen tussen gietbeurten om wortelrot te voorkomen.

  De plant heeft een gemiddelde ruimte nodig van ongeveer 50 cm in de breedte en 50 cm in de hoogte. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich goed te kunnen ontwikkelen en bloeien. Houd rekening met de groeisnelheid van de plant en geef de wortels voldoende ruimte om te groeien.

  Daboecia cantabrica 'Waley's Red' groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw kan de groei beperkt worden en de bloei minder uitbundig. Zorg dus voor voldoende licht voor een optimale groei.

  De plant heeft gemiddeld 1 tot 2 keer per week water nodig. Houd de grond vochtig, maar niet drassig. Laat de grond tussen de gietbeurten licht opdrogen.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de nectarrijke bloemen die ze produceert. Het aantrekken van bestuivers zoals vlinders en bijen helpt bij de bevruchting en het behoud van de plantensoort. Het kan een mooie toevoeging zijn aan een tuin om deze nuttige insecten aan te trekken.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit omdat hij nectar biedt aan bijen en andere bestuivende insecten. Deze plant trekt ook vlinders aan, waardoor de biodiversiteit in de tuin wordt bevorderd. Het toevoegen van deze plant aan de tuin kan helpen om een gevarieerde en gezonde leefomgeving te creëren voor verschillende diersoorten.

  De plant bloeit van juni tot en met september en de bloeiperiode duurt ongeveer 4 maanden.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige plek in de tuin. Het is belangrijk dat de grond goed gedraineerd is om de plant gezond te houden. Overmatige blootstelling aan direct zonlicht kan echter verbranding veroorzaken.

  Nee, de plant Daboecia cantabrica 'Waley's Red' is niet eetbaar. Het is een decoratieve tuinplant en niet geschikt voor consumptie. Het wordt aanbevolen om alleen eetbare planten te eten die specifiek gekweekt zijn voor consumptie.

  Ja, deze plant heeft de eigenschap geluid te dempen vanwege de dichte begroeiing en structuur van de bladeren. Het kan helpen om omgevingsgeluiden te verminderen in een tuin of buitenruimte.

 • Je kunt deze plant het beste snoeien na de bloei, om de vorm en gezondheid van de plant te behouden. Verwijder dode of beschadigde takken en knip eventueel de toppen wat bij om de plant compact te houden. Gebruik altijd scherp en schoon snoeigereedschap om infecties te voorkomen.

  De Daboecia cantabrica 'Waley's Red' heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet drassig. Geef water aan de basis van de plant om de wortels goed te bereiken.

  Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende, zure potgrond. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Gebruik een pot met drainagegaten om wateroverlast te voorkomen.

  De bodemkwaliteit voor deze plant moet goed doorlatend en zuur zijn. Zorg voor een humusrijke grond met een pH-waarde tussen 4,5 en 6. Verrijk de grond indien nodig met turf of andere zure bodemverbeteraars.

  De plant gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke plek in de tuin. Zorg voor goed doorlatende grond en vermijd wateroverlast. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst.

  Zorg voor winterbescherming door de plant af te dekken met een dikke laag mulch, zoals bladeren of stro. Plaats een beschermende doek over de plant tijdens strenge vorstperiodes. Zorg ervoor dat de grond goed waterdoorlatend is om bevriezing te voorkomen.

  De plant dient regelmatig water te krijgen, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen. Verwijder regelmatig dode bloemen om de bloei te bevorderen.

  Voor deze plant is het aan te raden om in het voorjaar organische meststoffen te gebruiken, zoals compost. Vermijd het gebruik van kunstmest, omdat dit schade kan veroorzaken aan de plant. Zorg ervoor dat de mest gelijkmatig over de wortelzone wordt verspreid en goed wordt ingewaterd.

  Het is aan te raden om de bodem rondom deze plant te mulchen. Mulch helpt om vocht vast te houden en biedt bescherming tegen onkruid. Gebruik bijvoorbeeld boomschors of compost als mulch.

  De plant gedijt het beste in zure bodem met een pH-waarde tussen 4,5 en 6,0. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aanpassingen te doen met bijvoorbeeld tuinturf. Planten in een niet-zure bodem kan leiden tot tekorten in voedingsstoffen.

  Een mogelijke oplossing tegen ongedierte bij tuinplanten is het regelmatig controleren van de bladeren op eventuele plagen zoals bladluizen of trips. Daarnaast kan het gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen zoals insecticidale zeep helpen om ongedierte te bestrijden. Ook het planten van companion plants zoals goudsbloemen kan helpen om ongedierte af te weren.

 • Omschrijving

  Daboecia cantabrica 'Waley's Red' is een dwergstruik afkomstig uit de heidefamilie en wordt voornamelijk gekweekt vanwege zijn opvallende rode bloemen. De plant heeft smalle, groenblijvende bladeren en groeit compact en dicht bij de grond. 'Waley's Red' bloeit in de late lente tot de vroege zomer en trekt bijen en vlinders aan. Deze plant gedijt goed in zure, vochtige grond en heeft een voorkeur voor een plekje in de halfschaduw. Daboecia cantabrica 'Waley's Red' is een prachtige toevoeging aan rotstuinen, heidetuinen en borders.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.