Deutzia gracilis

Deutzia

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Deutzia gracilis is een compacte, bladverliezende struik met een opgaande groeiwijze en elegante, overhangende takken. In het voorjaar produceert de plant overvloedige clusters van kleine, witte bloemen die een zoete geur verspreiden en aantrekkelijk zijn voor bijen en vlinders. De bladeren zijn ovaalvormig en groen van kleur, waardoor ze een mooie achtergrond vormen voor de bloemen. Deutzia gracilis gedijt in goed doorlatende grond en een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Het is een veelgebruikte plant in rotstuinen, borderbeplanting en als solitaire struik in de tuin vanwege zijn sierlijke uitstraling en gemakkelijke verzorging.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Deutzia gracilis is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren in de herfst. Het is een bladverliezende struik die in de winter kaal zal zijn.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant goed te beschermen bij strenge vorst. De plant kan het beste op een beschutte plek in de tuin geplant worden.

  Ja, deze plant is makkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Het is belangrijk om de plant regelmatig te snoeien om de vorm te behouden en de bloei te stimuleren. Geef de plant voldoende water en zorg voor een goede afwatering om problemen zoals wortelrot te voorkomen.

  Bij het planten moet er rekening worden gehouden met een ruimte van ongeveer 1-1,5 meter breed en hoog. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te verspreiden en te groeien. Plant de Deutzia gracilis op een zonnige of halfschaduwrijke plek in de tuin.

  Ja, Deutzia gracilis groeit goed in de schaduwrijke gebieden van de tuin. Het kan echter ook floreren in gedeeltelijke zon. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is voor optimale groei.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme dagen. Het is aan te raden om de grond licht vochtig te houden en te voorkomen dat de wortels uitdrogen. Geef de plant ongeveer 1-2 keer per week water.

  Ja, Deutzia gracilis is vlinder- en bijenlokkend vanwege de bloemen die nectar produceren en aantrekkelijk zijn voor deze insecten. Dit zorgt voor bestuiving en helpt bij de voortplanting van de plant.

  Ja, de plant is goed voor de biodiversiteit omdat het vlinders en bijen aantrekt met zijn bloemen en insecten een voedselbron biedt. Daarnaast kan de plant ook vogels aantrekken die op zoek zijn naar voedsel of beschutting in de tuin. Het is een mooie toevoeging aan de tuin en draagt bij aan de diversiteit van plantensoorten.

  De plant bloeit meestal in mei of juni en de bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warme en droge omstandigheden. Ook is het goed om de plant tijdig te snoeien om de groei te bevorderen.

  Nee, Deutzia gracilis is niet eetbaar. Het wordt voornamelijk gebruikt als decoratieve tuinplant vanwege de prachtige bloemen. Het consumeren van deze plant kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

  Deutzia gracilis heeft geen specifieke eigenschappen die geluid dempen. Het is een decoratieve struik die voornamelijk wordt gekweekt vanwege zijn mooie bloemen. Het is daarom niet geschikt als geluidsdemper.

 • Het snoeien van deze plant kan het beste worden gedaan na de bloei, in de zomer. Verwijder dode of beschadigde takken en snoei ongeveer een derde van de oudere takken tot bij de basis. Dit zal de plant helpen om gezond te blijven en volgend jaar opnieuw te bloeien.

  Geef regelmatig water aan deze plant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig is, maar niet doorweekt. Het is belangrijk om te voorkomen dat de plant uitdroogt.

  Deutzia gracilis geeft de voorkeur aan goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft maar niet te nat. Voeg regelmatig plantenvoeding toe voor een gezonde groei.

  Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende grond en kan lichte zandige tot leemachtige bodems verdragen. Zorg ervoor dat de bodem vochtig blijft, maar niet te nat. Een neutrale tot licht zure bodem is ideaal voor optimale groei.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Zorg voor goed doorlatende grond en vermijd te natte bodem. Bescherm de plant tegen harde wind.

  Laat de plant in de winter ongemoeid, verdraagt vorst goed en heeft geen extra bescherming nodig. De plant kan zonder problemen de winter overleven in de tuin. Het is een sterke plant die weinig zorg nodig heeft tijdens de koudere maanden.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en kan goed gedijen in de meeste bodemsoorten. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. Snoei de plant na de bloei om de vorm en grootte te behouden.

  Tuinplanten hebben over het algemeen behoefte aan een regelmatige bemesting met organische meststoffen in het voorjaar en/of najaar. Het is belangrijk om de plant niet te overbemesten, omdat dit schade kan veroorzaken. Zorg ervoor dat de mest gelijkmatig verdeeld wordt rond de planten en goed ingewaterd wordt.

  Mulchen met organisch materiaal zoals compost of houtsnippers helpt bij het vasthouden van vocht, onderdrukt onkruidgroei en voegt voedingsstoffen toe aan de bodem voor een gezonde groei. Het is raadzaam om een laag mulch van ongeveer 5-10 cm rond de plant aan te brengen, maar wel met een kleine opening rond de stam om rotting te voorkomen. Het mulchen kan het beste in het voorjaar of najaar worden gedaan.

  De Tuinplanten staan het liefst in een neutrale tot licht zure bodem. Het is belangrijk dat de bodem voldoende vochtig is, maar ook goed draineert. Overmatig zure of alkalische grond kan problemen veroorzaken voor de plant.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kan regelmatig controleren op luizen, spint en bladluizen helpen. Ook kunnen natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of pyrethrum worden gebruikt. Ten slotte is het belangrijk om de plant gezond te houden door te zorgen voor voldoende voeding en water.

 • Omschrijving

  Deutzia gracilis is een compacte, bladverliezende struik met een opgaande groeiwijze en elegante, overhangende takken. In het voorjaar produceert de plant overvloedige clusters van kleine, witte bloemen die een zoete geur verspreiden en aantrekkelijk zijn voor bijen en vlinders. De bladeren zijn ovaalvormig en groen van kleur, waardoor ze een mooie achtergrond vormen voor de bloemen. Deutzia gracilis gedijt in goed doorlatende grond en een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Het is een veelgebruikte plant in rotstuinen, borderbeplanting en als solitaire struik in de tuin vanwege zijn sierlijke uitstraling en gemakkelijke verzorging.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.