Elaeagnus pungens

Elaeagnus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Elaeagnus pungens, også kendt som tornet oliventræ, er en stedsegrøn busk med læderagtige blade, der er sølvfarvede på undersiden. Planten producerer små duftende blomster om efteråret, efterfulgt af små røde bær, der tiltrækker fugle. Den har tornede grene og kan bruges som hækplante eller som enkeltstående busk i haven. Elaeagnus pungens er en hårdfør plante, der trives godt i både sol og halvskygge. Den kræver minimal vedligeholdelse og er modstandsdygtig over for tørke.

Leder du efter en bestemt plante?

Hvad er min Beeb?

 • Specialist
 • Plejetips
 • Beskrivelse
 • Ja, planten er stedsegrøn og beholder sine blade hele året. Det er et smukt tilføjelse til haven, især i vintermånederne, når mange andre planter mister deres blade. Det grønne løv giver farve og struktur, selv i de koldere måneder.

  Planten er vinterhårdfør ned til cirka -15 grader Celsius.

  Ja, planten er nem at vedligeholde og kræver lidt opmærksomhed. Det er hårdfør og kan modstå tørre forhold. Regelmæssig beskæring fremmer vækst og form af planten.

  Planten har brug for tilstrækkelig plads til at udvikle sig ordentligt. Det anbefales at placere planten mindst 1,5 meter væk fra andre planter. Sørg for, at planten har tilstrækkelig plads til at sprede sine rødder ud.

  Planten vokser bedst i fuld sol, men kan også trives rimeligt godt i let skygge. Det er dog vigtigt, at planten stadig modtager tilstrækkeligt med sollys for at kunne vokse godt. I fuld skygge vil planten sandsynligvis vokse mindre godt.

  Planten har brug for vand cirka en gang om ugen, afhængigt af omgivelsestemperaturen og jordens fugtighed. Det er vigtigt at lade jorden tørre godt mellem vandingerne for at undgå rodrot. Sørg for, at planten får tilstrækkeligt med vand, men undgå at rødderne konstant står i våd jord.

  Ja, Elaeagnus pungens tiltrækker sommerfugle og bier. Det tiltrækker disse insekter med nektar og blomster, som planten producerer. Det er derfor en god plante til at tiltrække bestøvere i haven.

  Ja, denne plante er godt for biodiversitet, fordi den tiltrækker fugle med sine bær og tilbyder skjul. Derudover tiltrækker planten forskellige insekter, som bidrager til biodiversiteten i haven.

  Planten blomstrer fra oktober til april, og blomstringen kan vare i flere måneder.

  Denne plante kan godt tåle fuld sol og trives godt på en solrig placering. Det er vigtigt at give planten tilstrækkeligt med vand i varme perioder. Det er en stærk haveplante, der er godt modstandsdygtig over for sollys.

  Ja, de røde bær fra denne plante er spiselige og kan spises både rå og kogt. Det anbefales dog at indtage bærrene med måde på grund af tilstedeværelsen af giftstoffer.

  Nogle typer haveplanter kan hjælpe med at dæmpe lyd, men det afhænger af placeringen og tætheden af beplantningen. Planter med tykke blade og tæt vækst kan absorbere lyd og dæmpe den, hvilket kan skabe en lyddæmpende effekt. Det er derfor muligt, at denne plante bidrager til at reducere støjgener.

 • Beskær denne plante helst om foråret for at opretholde formen og fremme ny vækst. Fjern døde, syge eller beskadigede grene og beskær grenene til den ønskede længde. Brug en skarp og ren beskærersaks for at undgå skade på planten.

  Giv planten regelmæssigt vand, især i tørre perioder. Sørg for, at jorden er godt fugtig, men ikke gennemvædet. Kontroller regelmæssigt jordfugtigheden ved at føle med din finger.

  For haveplanter er det vigtigt at bruge en godt drænet pottemuld, der er rig på næringsstoffer. Vælg en pottemuld specielt til haveplanter for at optimere vækst og blomstring. Sørg for, at pottemulden forbliver fugtig, men ikke for våd for at undgå rodrot.

  Elaeagnus pungens trives godt i en veldrænet jord af gennemsnitlig frugtbarhed. Jordbunden kan være neutral til let alkalisk. Sørg for, at jorden ikke er for våd for at undgå rodæd.

  Denne plante trives bedst på en solrig til let skyggefuld placering i haven. Sørg for en veldrænet og fugtig jord. Beskyt planten mod hård vind.

  For at beskytte Elaeagnus pungens om vinteren anbefales det at mulde planten med kompost eller blade. Derudover kan en beskyttelsespose eller jutedug være effektiv mod frostskader. Sørg også for, at planten får tilstrækkeligt med vand inden frost begynder.

  Planten kræver lidt vedligeholdelse og er hårdfør. Det er vigtigt at beskære planten om foråret for at bevare en kompakt form. Giv planten regelmæssigt vand, især i tørre perioder.

  Det er vigtigt for havplanter at tilføje organiske gødningsstoffer om foråret for at fremme vækst og blomstring. Brug en gødning med en afbalanceret sammensætning af næringsstoffer for at holde planten sund. Det anbefales at anvende gødningen i henhold til producentens instruktioner.

  Det er en fordel at mulde jorden omkring planten med organisk materiale såsom blade eller bark. Dette vil hjælpe med at holde på fugtigheden og reducere ukrudtsvæksten. Sørg for, at muldlaget ikke placeres direkte op mod plantens stamme.

  Jordens surhedsgrad, hvor planten vokser, skal være neutral til let alkalisk. Dog kan planten også trives i sure jordarter. Det er vigtigt at kontrollere jordens pH-værdi regelmæssigt og om nødvendigt justere den.

  Planten er følsomme over for angreb af bladlus og spindemider. For at bekæmpe skadedyr kan du bruge naturlige fjender som mariehøns og rovmider. Derudover kan du også bruge insekticid eller neemolie som biologiske bekæmpelsesmidler.

 • Beskrivelse

  Elaeagnus pungens, også kendt som tornet oliventræ, er en stedsegrøn busk med læderagtige blade, der er sølvfarvede på undersiden. Planten producerer små duftende blomster om efteråret, efterfulgt af små røde bær, der tiltrækker fugle. Den har tornede grene og kan bruges som hækplante eller som enkeltstående busk i haven. Elaeagnus pungens er en hårdfør plante, der trives godt i både sol og halvskygge. Den kræver minimal vedligeholdelse og er modstandsdygtig over for tørke.

Nogen spørgsmål om din plante? Spørg

Professor Plantstein

chatbot.offline
Professor Plantstein råder til, at man ikke kan udlede nogen rettigheder af svarene.

login.notloginheading.popup

login.notlogintext.popup

Hvad er min Beeb?

My Beeb er en liste, hvor du kan gemme alle de planter, du ejer. På den måde har du alle de praktiske plejetips lige ved hånden!

Leder du efter en bestemt plante?

 • Scan Plantbeeb QR-koden på potten eller,
 • Scan Plantbeeb QR-koden på skiltet eller,
 • Søg via forstørrelsesglas eller når du søger efter en plante via menuen øverst til højre.