Elaeagnus pungens 'Maculata'

Elaeagnus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Elaeagnus pungens 'Maculata' is een groenblijvende struik met opvallende geelgroene bladeren met zilveren vlekken. De bladeren zijn aan de randen licht gegolfd en hebben een glanzend uiterlijk. In het voorjaar bloeit de plant met kleine, geurende witte bloemen die gevolgd worden door rode bessen in het najaar. Deze struik is vrij gemakkelijk te onderhouden en kan goed gedijen in verschillende bodemsoorten en lichtomstandigheden. De Elaeagnus pungens 'Maculata' is een mooie aanvulling op elke tuin vanwege zijn decoratieve bladeren en aantrekkelijke bessen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar, waardoor hij ook in de winter zijn kleur behoudt. Het is een mooie toevoeging aan de tuin en zorgt voor het hele jaar door groen.

  De plant Elaeagnus pungens 'Maculata' is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Deze plant kan dus goed tegen koude temperaturen en is geschikt voor de Nederlandse winters. Het is een sterke tuinplant die goed bestand is tegen vorst.

  Ja, deze plant is zeer makkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Het is een sterke en winterharde plant die goed gedijt in verschillende omstandigheden. Regelmatig snoeien bevordert de groei en vorm van de plant.

  De Elaeagnus pungens 'Maculata' heeft ruimte nodig voor zijn volledige groei en ontwikkeling. Het is belangrijk om voldoende afstand te houden van andere planten en obstakels, zodat de Elaeagnus pungens 'Maculata' zich optimaal kan verspreiden. Houd rekening met het feit dat deze plant tussen de 2-4 meter hoog kan worden.

  De plant groeit het beste in de volle zon of halfschaduw, maar kan ook redelijk goed groeien in de schaduw. Het is echter belangrijk voor voldoende licht te zorgen om de groei en bloei van de plant te stimuleren. Zorg ervoor dat de plant minstens enkele uren per dag zonlicht ontvangt voor optimale groei.

  De Elaeagnus pungens 'Maculata' heeft behoefte aan regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes. Het is aan te raden om de plant één tot twee keer per week water te geven, afhankelijk van de weersomstandigheden en de vochtigheid van de grond. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te doorweekt.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectarrijke bloemen die ze produceert. Het is een goede keuze voor tuinen die biodiversiteit willen bevorderen. Planten met bloemen die vlinders en bijen aantrekken helpen bij het bestuiven van planten en bloemen in de tuin.

  Tuinplanten die aantrekkelijk zijn voor bijen en andere bestuivers zijn over het algemeen goed voor de biodiversiteit. Het is belangrijk om verschillende plantensoorten in de tuin te hebben om een gevarieerde voedselbron te bieden voor insecten en vogels. Het kunnen planten zijn die beschutting bieden en een leefgebied vormen voor verschillende diersoorten.

  Deze plant bloeit vanaf september tot november en de bloei duurt ongeveer drie tot vier weken. De bloemen zijn klein en wit van kleur.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige plek in de tuin. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens droge periodes om uitdroging te voorkomen. In de winter kan het blad van de plant enigszins verkleuren, maar dit heeft geen negatieve invloed op de gezondheid van de plant.

  Nee, de bessen van deze plant zijn niet eetbaar en kunnen zelfs lichte tot matige maagklachten veroorzaken. Het wordt afgeraden om deze plant te consumeren. Planten die tot de Tuinplanten categorie behoren zijn over het algemeen niet bedoeld om te eten.

  Ja, Tuinplanten hebben de eigenschap om geluid te dempen door middel van bladeren en takken die geluidsgolven absorberen en verstrooien. Dit kan helpen om omgevingsgeluid te verminderen in de directe omgeving van de plant.

 • De Elaeagnus pungens 'Maculata' kan het beste gesnoeid worden in het voorjaar om de vorm te behouden en de groei te stimuleren. Verwijder dode takken en dun de struik indien nodig uit om lucht en licht toe te laten. Gebruik scherpe snoeischaren om schade aan de plant te voorkomen.

  Deze tuinplant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen. Geef water aan de basis van de plant en vermijd bladnatting om schimmelziekten te voorkomen.

  Voor deze plant wordt aanbevolen om te planten in goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat blijft staan om rotting van de wortels te voorkomen. Geef regelmatig water, maar laat de grond tussen gietbeurten ook licht opdrogen.

  Deze plant groeit het beste in goed doorlatende en vochtige grond, met een neutrale tot zure pH-waarde. Het is belangrijk dat de bodem rijk is aan organisch materiaal voor een optimale groei en bloei. Zorg ervoor dat de plant niet in te zware of te natte grond staat om wortelrot te voorkomen.

  De plant groeit het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke plek in de tuin. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en niet te droog. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst.

  Om de plant te beschermen in de winter, kan je een mulchlaag aanbrengen rond de wortels. Daarnaast is het aan te raden om de plant af te dekken met een vliesdoek of tuinvlies om vorstschade te voorkomen. Zorg er ook voor dat de plant goed water krijgt voordat de vorstperiode begint.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en is niet veeleisend qua grondsoort. Snoei indien nodig in het voorjaar om de vorm te behouden en de groei te bevorderen. Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes.

  Tuinplanten zoals Elaeagnus pungens 'Maculata' hebben baat bij regelmatige bemesting met organische meststoffen zoals compost of mestkorrels. Deze kunnen in het voorjaar en zomer worden toegepast voor een gezonde groei en bloei. Zorg ervoor dat de mest gelijkmatig wordt verdeeld rond de wortelzone van de plant.

  Mulch zorgt ervoor dat de grond vochtig blijft en onkruid onderdrukt wordt. Het is aan te raden om jaarlijks een laag mulch aan te brengen rond de plant. Gebruik bij voorkeur organisch materiaal zoals compost of boomschors.

  Deze plant prefereert een licht zure tot neutrale bodem met een pH tussen 6,0 en 7,0. Een te zure of te basische bodem kan problemen veroorzaken voor de groei en gezondheid van de plant. Het is aan te raden om de zuurgraad van de bodem te testen voordat de plant wordt geplant.

  Voor dit type plant kan het voorkomen van spintmijten en bladluizen worden voorkomen door regelmatige controle en eventueel besproeien met een insecticide. Het is ook belangrijk om dode bladeren en takken regelmatig te verwijderen om plagen te voorkomen. Natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes kunnen ook helpen bij het bestrijden van ongedierte.

 • Omschrijving

  De Elaeagnus pungens 'Maculata' is een groenblijvende struik met opvallende geelgroene bladeren met zilveren vlekken. De bladeren zijn aan de randen licht gegolfd en hebben een glanzend uiterlijk. In het voorjaar bloeit de plant met kleine, geurende witte bloemen die gevolgd worden door rode bessen in het najaar. Deze struik is vrij gemakkelijk te onderhouden en kan goed gedijen in verschillende bodemsoorten en lichtomstandigheden. De Elaeagnus pungens 'Maculata' is een mooie aanvulling op elke tuin vanwege zijn decoratieve bladeren en aantrekkelijke bessen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.