Empetrum nigrum

Empetrum

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Empetrum nigrum, ook wel bekend als kruipstruik, is een groenblijvende struik die voorkomt in arctische en subarctische gebieden. De plant heeft smalle, leerachtige bladeren en produceert kleine, zwarte besjes die eetbaar zijn en een zure smaak hebben. Empetrum nigrum groeit op zure, voedselarme grond en kan goed tegen koude en winderige omstandigheden. De struik wordt vaak gebruikt als bodembedekker in tuinen en is ook geliefd bij vogels die graag de besjes eten. In sommige culturen wordt de plant medicinaal gebruikt vanwege de vermeende gezondheidsvoordelen van de besjes.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar.

  Empetrum nigrum heeft een winterhardheid van ongeveer -20 graden Celsius. De plant is goed bestand tegen koude temperaturen en kan overleven in koudere klimaten. Het is aan te raden om de plant te beschermen tegen strenge vorst.

  Empetrum nigrum is een gemakkelijke plant in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Het is winterhard en groeit goed in zowel zon als schaduw. Eenmaal geplant heeft de plant weinig extra aandacht nodig.

  Empetrum nigrum heeft ongeveer 30 cm ruimte nodig om te groeien en zich te verspreiden. Het is belangrijk om voldoende ruimte vrij te houden rondom de plant zodat deze zich goed kan ontwikkelen. Houd rekening met de uiteindelijke grootte van de plant bij het bepalen van de plantafstand.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw en heeft niet veel zonlicht nodig. Het is belangrijk dat de grond goed gedraineerd is en niet te vochtig. Deze plant kan goed gedijen in schaduwrijke omgevingen.

  Empetrum nigrum heeft weinig water nodig en moet alleen worden bewaterd als de grond droog aanvoelt. Het is belangrijk om te voorkomen dat de plant te veel water krijgt, omdat dit kan leiden tot wortelrot. Het is aan te raden om de grond goed te laten opdrogen tussen de gietbeurten door.

  Nee, deze plant trekt geen vlinders en bijen aan vanwege de onopvallende bloemen. Het is meer een bodembedekker dan een nectarbron voor bestuivers.

  Ja, de plant Empetrum nigrum draagt bij aan de biodiversiteit door het bieden van voedsel en een leefomgeving voor verschillende insecten en vogels. De plant trekt bestuivers aan en verrijkt de bodem met voedingsstoffen, wat de diversiteit in de tuin ten goede komt. Het zorgt voor een gevarieerde en gezonde leefomgeving voor verschillende planten en dieren.

  Empetrum nigrum bloeit in de maanden april en mei en de bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en gedijt goed op een zonnige locatie. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, vooral tijdens warme periodes. Het is een sterke plant die goed bestand is tegen zonlicht.

  Nee, de bessen van deze plant zijn niet eetbaar en kunnen zelfs giftig zijn. Het is daarom niet aan te raden om deze plant te consumeren. Het is belangrijk om te weten welke planten wel en niet veilig zijn om te eten.

  Ja, deze plant heeft enige geluidsdempende eigenschappen door de dichte groeiwijze en de bladeren die geluidstrillingen absorberen. Het kan helpen om geluid te verminderen in een tuinomgeving.

 • Snoei de plant na de bloei om de vorm te behouden en om oud hout te verwijderen. Knip dode of beschadigde takken weg. Gebruik scherpe snoeischaar om mooie snedes te maken en de plant gezond te houden.

  Empetrum nigrum heeft matig water nodig en moet zorgvuldig worden bewaterd om te voorkomen dat de grond te nat wordt. Zorg ervoor dat de bodem tussen gietbeurten licht vochtig blijft. Overmatig water kan leiden tot wortelrot.

  Voor de potgrond voor deze plant is het belangrijk om te kiezen voor een goed doorlatende en zure grond. Een mengsel van turf en zand is ideaal voor een goede groei en bloei. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat.

  Deze plant gedijt het best in zure grond met een laag organisch materiaal. De bodem moet goed doorlatend zijn en mag niet te nat zijn. Verder heeft de plant behoefte aan een vochtige bodem.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Hij kan ook groeien in lichtzure tot zure bodems en is bestand tegen kustgebieden. Het is aan te raden om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes.

  Voor de winterbescherming van deze plant is het belangrijk om mulch rond de basis aan te brengen om de wortels te beschermen. Je kunt ook een laag bladeren of stro over de plant leggen voor extra isolatie. Zorg ervoor dat de plant goed water krijgt voordat de vorst begint.

  Deze plant vereist weinig onderhoud en kan goed gedijen in zure, vochtige grond. Regelmatig water geven is belangrijk, vooral tijdens droge periodes. Snoei dode of beschadigde takken indien nodig.

  Bemest de plant met een universele meststof in het voorjaar voordat de groei begint. Geef de plant geen te veel mest, dit kan schadelijk zijn. Houd de grond goed vochtig na het bemesten.

  Mulch kan worden gebruikt rond planten om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Het kan worden gemaakt van organisch materiaal zoals stro, bladeren of houtsnippers. Mulch kan ook helpen om de bodemtemperatuur te reguleren en voedingsstoffen in de grond te behouden.

  Empetrum nigrum groeit het beste in zure bodems met een pH tussen 4,5 en 6,5. Een te hoge pH kan leiden tot moeilijkheden bij de opname van voedingsstoffen en kan de groei van de plant belemmeren. Het is daarom belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Voor de bestrijding van ongedierte bij deze plant kunnen verschillende methoden worden toegepast, zoals het regelmatig inspecteren van de plant op plagen en het handmatig verwijderen ervan. Daarnaast kunnen natuurlijke vijanden van het ongedierte worden ingezet of kan er gebruik worden gemaakt van biologische bestrijdingsmiddelen. Het is belangrijk om de plant goed te verzorgen en gezond te houden, zodat deze beter bestand is tegen plagen.

 • Omschrijving

  Empetrum nigrum, ook wel bekend als kruipstruik, is een groenblijvende struik die voorkomt in arctische en subarctische gebieden. De plant heeft smalle, leerachtige bladeren en produceert kleine, zwarte besjes die eetbaar zijn en een zure smaak hebben. Empetrum nigrum groeit op zure, voedselarme grond en kan goed tegen koude en winderige omstandigheden. De struik wordt vaak gebruikt als bodembedekker in tuinen en is ook geliefd bij vogels die graag de besjes eten. In sommige culturen wordt de plant medicinaal gebruikt vanwege de vermeende gezondheidsvoordelen van de besjes.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.