Erica carnea

Erica (winterbloeiers)

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Erica carnea, også kendt som vinterlyng, er en stedsegrøn plante, der tilhører lyngfamilien. Denne plante har små, nåleformede blade og blomstrer sent om vinteren til tidlig forår med klaser af små blomster i forskellige farver som pink, lilla og hvid. Erica carnea trives godt i veldrænet jord og kan vokse både i fuld sol og halvskygge. Det er en stærk og vinterhårdfør plante, der tåler lave temperaturer godt. Vinterlyng bruges ofte i stenbede, bede og som bunddække.

Leder du efter en bestemt plante?

Hvad er min Beeb?

 • Specialist
 • Plejetips
 • Beskrivelse
 • Ja, Erica carnea er stedsegrøn og beholder sine blade hele året. På den måde forbliver planten også grøn om vinteren. Dette gør den til et populært valg til haver og bede.

  Denne plante er vinterhårdfør ned til cirka -20 grader Celsius. Den tåler let til moderat frost og kan overleve i kolde klimaer. Det er vigtigt at beskytte planten godt under strenge vintre.

  Denne plante er meget let at vedligeholde og kræver minimal opmærksomhed. Den trives godt i veldrænet jord og er modstandsdygtig over for forskellige vejrforhold. Det er en stærk og vinterhårdfør plante, der kræver minimal pleje.

  Ericica carnea har brug for plads til sin lavtvoksende spredende vane. Planter skal placeres med en afstand på ca. 30 cm fra hinanden, så de har tilstrækkelig plads til at vokse og sprede sig. Husk dette, når du planter dine haveplanter.

  Haveplanter som "Erica carnea" vokser generelt godt i skyggen. Et sted med lidt sollys om morgenen eller aftenen kan dog være gavnligt for plantens vækst og blomstring. Sørg for tilstrækkeligt fugtig og veldrænet jord for optimal vækst.

  Planten har brug for moderat vand og skal have god dræning mellem vandingerne. Det er vigtigt at holde jorden fugtig, men ikke vandmættet. Om sommeren kan det være nødvendigt at vande planten oftere end om vinteren.

  Ja, Erica carnea er tiltrækkende for sommerfugle og bier. Denne plante tiltrækker sommerfugle og bier på grund af nektaren, de producerer. Det er et godt valg til haven for at tiltrække disse insekter.

  "Erica carnea" bidrager til biodiversiteten ved at tiltrække bestøvere som bier og sommerfugle. Planten giver føde og skjulesteder for forskellige insekter, fugle og andre dyr. Ved at plante disse haveplanter kan biodiversiteten i haven øges.

  Planten blomstrer fra januar til april, og blomstringen kan vare i ca. 2 til 3 måneder.

  Planten kan godt lide at stå i fuld sol og trives bedst på en solrig placering. Det er vigtigt at give planten tilstrækkeligt med vand i løbet af varme sommerdage. Det anbefales at beskytte planten mod skarp eftermiddagssol.

  Nej, planten er ikke spiselig. Det anbefales ikke at indtage denne plante. Den er primært beregnet som et dekorativt element i haven.

  Ja, denne plante har nogle lyddæmpende egenskaber på grund af sin tætte vækst og tekstur af blade. Dog er det ikke en meget effektiv lyddæmper i forhold til specifikke lyddæmpende planter. Generelt set kan den bidrage til at reducere lydniveauer i en haveomgivelse.

 • Beskær planten efter blomstringen for at bevare formen og stimulere væksten. Fjern døde eller beskadigede grene og beskær de resterende grene til ønsket længde. Brug en skarp beskæresaks for at undgå skade på planten.

  Planten har brug for regelmæssig vand, især i tørre perioder. Sørg for, at jorden altid er let fugtig, men undgå at rødderne står i vand. Giv helst vand ved plantens base for at undgå skimmeldannelse.

  For denne haveplante er det vigtigt at bruge godt drænende pottemuld. Sørg for, at jorden er let sur og holder på fugtigheden, men ikke bliver for våd. Brug eventuelt tørv eller kompost til at forbedre jorden.

  Planten har en præference for godt drænet, sur jord. Det er vigtigt at sørge for en let sur jord med en pH-værdi mellem 4,5 og 5,5. At tilsætte tørv eller sur kompost kan hjælpe med at optimere jordkvaliteten.

  Erica carnea trives bedst på et solrigt til halvskyggefuldt sted i haven. Sørg for god drænet jord og undgå våde fødder. Planten er vinterhårdfør og kan klare sig godt i kolde temperaturer.

  Om vinteren er det vigtigt at beskytte planten mod frost ved f.eks. at bruge muld eller et beskyttelsesomslag. Sørg også for, at planten har fået tilstrækkelig med vand, inden frostsæsonen begynder. Eventuelt kan planten også placeres et beskyttet sted.

  Planten skal vandes regelmæssigt, især i tørre perioder. Beskær planten efter blomstringen for at bevare formen, og gød planten om foråret med organisk gødning.

  Giv planten regelmæssigt flydende gødning i vækstsæsonen. Brug en gødning med lavt kvælstofindhold for at fremme blomstring. Pas på med overgødskning for at undgå rodforbrænding.

  Det er fordelagtigt at lægge et lag muld omkring planten for at holde på fugtigheden og reducere ukrudtsvækst. Brug organisk materiale som blade, bark eller kompost som muld. Påfør et lag på ca. 5 til 10 centimeter tykt og hold det væk fra plantens stamme.

  Erica carnea trives bedst i sur jord med en pH-værdi mellem 4,5 og 5,5. Det er vigtigt, at jorden er veldrænet, og at der er tilstrækkeligt med næringsstoffer til rådighed for planten. Sur jord kan opnås ved brug af tørv eller andre sure jordforbedrere.

  Til bekæmpelse af skadedyr på haveplanter er det vigtigt at kontrollere regelmæssigt for bladlus, spindemider og uldlus. En effektiv behandling kan bestå af sprøjtning med et biologisk bekæmpelsesmiddel eller fjernelse af inficerede blade. Sørg også for god luftcirkulation og undgå for meget fugtighed for at forebygge skadedyr.

 • Beskrivelse

  Erica carnea, også kendt som vinterlyng, er en stedsegrøn plante, der tilhører lyngfamilien. Denne plante har små, nåleformede blade og blomstrer sent om vinteren til tidlig forår med klaser af små blomster i forskellige farver som pink, lilla og hvid. Erica carnea trives godt i veldrænet jord og kan vokse både i fuld sol og halvskygge. Det er en stærk og vinterhårdfør plante, der tåler lave temperaturer godt. Vinterlyng bruges ofte i stenbede, bede og som bunddække.

Nogen spørgsmål om din plante? Spørg

Professor Plantstein

chatbot.offline
Professor Plantstein råder til, at man ikke kan udlede nogen rettigheder af svarene.

login.notloginheading.popup

login.notlogintext.popup

Hvad er min Beeb?

My Beeb er en liste, hvor du kan gemme alle de planter, du ejer. På den måde har du alle de praktiske plejetips lige ved hånden!

Leder du efter en bestemt plante?

 • Scan Plantbeeb QR-koden på potten eller,
 • Scan Plantbeeb QR-koden på skiltet eller,
 • Søg via forstørrelsesglas eller når du søger efter en plante via menuen øverst til højre.