Erica carnea 'Aurea'

Erica (winterbloeiers)

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Erica carnea 'Aurea' is een wintergroene dwergstruik met een compacte groeiwijze. De plant heeft gele bloemen die in de vroege lente bloeien en een mooie contrast vormen met het groene blad. De bloemen trekken bijen en andere bestuivers aan, wat zorgt voor een levendige tuin. De 'Aurea' variant van de Erica carnea is bijzonder vanwege de goudgele kleur van de bloemen. De plant gedijt goed in goed doorlatende grond en op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Erica carnea 'Aurea' is groenblijvend.

  De plant is goed winterhard en kan temperaturen tot -15 graden Celsius verdragen. Het is raadzaam om de plant bij strenge vorst te beschermen met wat bladeren of stro. Over het algemeen heeft de plant weinig bescherming nodig in de winter.

  Ja, deze plant is gemakkelijk in onderhoud. Hij heeft weinig water nodig en gedijt goed op een zonnige standplaats in goed doorlatende grond. Het is een sterke en winterharde plant die weinig verzorging nodig heeft.

  De plant heeft ongeveer een vierkante meter ruimte nodig om goed te kunnen groeien en bloeien. Zorg voor voldoende ruimte rondom de plant zodat deze zich goed kan ontwikkelen. Houd ook rekening met de hoogte van de plant bij het bepalen van de ruimte.

  Ericica carnea 'Aurea' groeit het beste op een zonnige plek, maar kan ook goed gedijen in halfschaduw. Het is belangrijk dat de plant voldoende licht krijgt om te kunnen bloeien. In de schaduw kan de groei van de plant langzamer verlopen en kan de bloei minder uitbundig zijn.

  De plant heeft ongeveer 1 keer per week water nodig. Het is belangrijk dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Zorg ervoor dat de plant niet uitdroogt tussen de gietbeurten door.

  Ja, Erica carnea 'Aurea' is vlinder en bijenlokkend. Het is een populaire tuinplant vanwege zijn aantrekkelijkheid voor deze insecten. Overweeg het toevoegen aan je tuin om bijen en vlinders aan te trekken.

  Tuinplanten dragen bij aan de biodiversiteit door extra voeding en beschutting te bieden aan insecten en kleine dieren. Ze kunnen een belangrijke rol spelen in het ecosysteem van een tuin. Het is dus goed voor de biodiversiteit om deze planten in je tuin te hebben.

  De plant bloeit van januari tot april en de bloeiperiode duurt ongeveer 6 tot 8 weken.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en heeft graag een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Het is een winterharde tuinplant die goed gedijt in zonnige tot halfschaduwrijke omgevingen.

  Nee, Erica carnea 'Aurea' is niet eetbaar. Het is een decoratieve tuinplant en niet bedoeld voor consumptie. Het wordt voornamelijk gebruikt als bodembedekker in tuinen.

  Ja, planten in het algemeen hebben een geluidsdempend effect doordat ze geluidsgolven absorberen en reflecteren. Het is echter afhankelijk van de grootte en dichtheid van de plant hoe effectief dit is. Over het algemeen dragen planten bij aan een gezondere en rustigere omgeving.

 • De plant kan na de bloei licht worden teruggesnoeid om een compacte vorm te behouden. Snoei dode of beschadigde takken in het voorjaar weg. Vermijd snoeien tijdens de wintermaanden om vorstschade te voorkomen.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar voorkom dat de wortels in het water staan. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant en vermijd natte bladeren om schimmelvorming te voorkomen.

  De plant dient geplant te worden in goed doorlatende potgrond met een licht zure pH-waarde. Het is belangrijk dat de grond niet te vochtig is, zodat wortelrot voorkomen kan worden. Het regelmatig bijmesten van de plant zal zorgen voor een gezonde groei.

  De plant gedijt het best in goed doorlatende, zure grond met een voorkeur voor zandige of humusrijke bodems. Zorg ervoor dat de bodem niet te nat is, omdat dit wortelrot kan veroorzaken. Voeg eventueel extra compost toe om de bodemkwaliteit te verbeteren.

  De plant houdt van een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Zorg voor goed doorlatende grond. Deze plant kan goed gedijen in borders, rotstuinen, of als bodembedekker.

  Tijdens de winter is het aan te raden om de plant te beschermen tegen vorst door bijvoorbeeld mulch of bladeren rond de basis te leggen. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen. Het is ook belangrijk om de plant uit de wind te plaatsen om uitdroging te voorkomen.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en groeit het beste op een zonnige plek. Houd de grond vochtig maar niet te nat en snoei regelmatig om de plant compact te houden. Verwijder regelmatig dode bloemen en takken voor een gezonde groei.

  Tuinplanten zoals Erica carnea 'Aurea' kunnen in het voorjaar bemest worden met een organische meststof voor heideplanten. Het is belangrijk om de planten niet te veel te bemesten om wortelverbranding te voorkomen. Gebruik een meststof met een lage stikstofgehalte om de plant gezond te houden.

  Mulch zorgt voor vochtbehoud en voorkomt onkruidgroei rondom deze wintergroene plant. Een laag organisch materiaal van 5-10 cm is voldoende. Vermijd mulch direct tegen de stam te leggen om rotting te voorkomen.

  De bodem moet zuur zijn voor deze plant. De ideale pH-waarde ligt tussen de 4,5 en 5,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en zo nodig bij te stellen.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om regelmatig te controleren op ongedierte zoals luizen, spint en bladluizen. Gebruik indien nodig biologische bestrijdingsmiddelen of natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes. Zorg daarnaast voor een goede luchtcirculatie en voorkom dat de plant te vochtig staat om plagen te voorkomen.

 • Omschrijving

  De Erica carnea 'Aurea' is een wintergroene dwergstruik met een compacte groeiwijze. De plant heeft gele bloemen die in de vroege lente bloeien en een mooie contrast vormen met het groene blad. De bloemen trekken bijen en andere bestuivers aan, wat zorgt voor een levendige tuin. De 'Aurea' variant van de Erica carnea is bijzonder vanwege de goudgele kleur van de bloemen. De plant gedijt goed in goed doorlatende grond en op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.