Erica vagans 'Yellow John'

Erica (zomerbloeiers)

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Erica vagans 'Yellow John' is een compact groeiende heester die bekend staat om zijn opvallende gele bloemen. De bloemen bloeien in de zomermaanden en trekken vlinders en bijen aan. Deze heester heeft smalle, groene bladeren die het hele jaar door aan de plant blijven zitten. 'Yellow John' is winterhard en kan goed gedijen in zowel de volle zon als halfschaduw. Deze plant wordt vaak gebruikt als bodembedekker in rotstuinen of als onderdeel van een heide- of bosrandbeplanting.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend en zal zijn bladeren verliezen in de herfst en winter. Het bladkleur kan variëren afhankelijk van de soort en cultivatie. Het is een tuinplant die regelmatig onderhoud nodig heeft.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om deze plant goed te beschermen bij temperaturen onder -10 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant te mulchen of te bedekken met vliesdoek tijdens koude periodes.

  Ja, de Tuinplanten zijn over het algemeen gemakkelijk te onderhouden en vereisen weinig speciale zorg. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te zorgen voor voldoende zonlicht en goede grondkwaliteit. Daarnaast kan het nuttig zijn om de plant af en toe te snoeien om de groei en bloei te bevorderen.

  De plant heeft voldoende ruimte nodig om zich te verspreiden en te groeien. Zorg voor ongeveer 30 cm tot 60 cm ruimte tussen elke plant zodat ze voldoende licht en lucht krijgen. Houd er rekening mee dat de plant in de loop van de tijd kan uitgroeien tot een volwassen formaat.

  De plant groeit het beste in de volle zon of lichte schaduw. In de schaduw kan de groei verminderen en de bloei worden gefrustreerd. Over het algemeen wordt volle zon aanbevolen voor optimale groei.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar voorkom dat de wortels in drassige grond staan. Geef de plant ongeveer 1-2 keer per week water, afhankelijk van de omstandigheden.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de kleur en geur van de bloemen. Dit maakt het een goede keuze voor een tuin of border die deze dieren wil aantrekken.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit omdat hij bijen en andere bestuivers aantrekt. Daarnaast zorgt deze plant voor variatie in de tuin en draagt hij bij aan de gezondheid van het ecosysteem.

  Deze plant bloeit van juli tot en met september en de bloeiperiode kan ongeveer 6 weken duren.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het best op een zonnige plek in de tuin. Zorg er wel voor dat de plant voldoende water krijgt tijdens warme zomerdagen. Planten die goed tegen de volle zon kunnen, hebben over het algemeen behoefte aan voldoende water en voedingsstoffen om gezond te blijven.

  Nee, deze plant is niet eetbaar. Het is een decoratieve tuinplant en niet bedoeld voor consumptie. Het consumeren van de plant kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

  Ja, Erica vagans 'Yellow John' heeft de eigenschap geluid te dempen dankzij de bladeren en stengels die geluidsgolven absorberen. Het kan dus helpen om geluidsoverlast te verminderen in de tuin.

 • Snoei de plant in het voorjaar direct na de bloei om de vorm en grootte te behouden. Verwijder dode of beschadigde takken om de gezondheid van de plant te bevorderen. Vermijd te veel snoeien, omdat dit de bloei kan belemmeren.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verzadigen. Zorg ervoor dat het water goed weg kan lopen, zodat de wortels niet te nat blijven.

  De Tuinplanten heeft een goed doorlatende potgrond nodig om gezond te blijven. Zorg ervoor dat de potgrond licht zuur is en vocht vasthoudt. Een mengsel van turf en zand is ideaal voor deze plant.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende, zure grond. Zorg ervoor dat de bodem voldoende vochtig blijft, maar niet te nat. Voeg eventueel compost of turf toe om de bodemkwaliteit te verbeteren.

  De plant staat graag op een zonnige tot licht beschaduwde plek. Zorg voor goed doorlatende grond en vermijd natte voeten. Bescherm de plant tegen harde wind.

  Tuinplanten zoals deze hebben over het algemeen geen extra winterbescherming nodig. Zorg er wel voor dat de grond goed gedraineerd is en eventueel aangevuld met mulch om de wortels te beschermen tegen vorst. In extreme weersomstandigheden kunt u overwegen om de plant af te dekken met bijvoorbeeld vliesdoek.

  Houd de plant goed water en zorg voor een goed doorlatende grond. Knip na de bloei de uitgebloeide takken weg om de groei te bevorderen. Bemest de plant eens per jaar in het voorjaar met organische meststof.

  De plant heeft weinig voedingsstoffen nodig en gedijt goed op arme grond. Gebruik een speciale heide- of rhododendronmeststof om het zuurgehalte van de bodem op peil te houden. Bemest in het voorjaar en de zomer voor optimale groei en bloei.

  Mulchen helpt de grond vochtig te houden en onkruid te onderdrukken. Gebruik een organische mulch zoals houtsnippers of compost. Breng een laag mulch aan van ongeveer 5-10 cm rond de plant, maar houd de stam vrij van mulch om verstikking te voorkomen.

  De zuurgraad van de bodem moet zuur tot lichtzuur zijn voor optimale groei van deze plant. Het is belangrijk om de pH-waarde van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te sturen met bijvoorbeeld tuinturf. Planten die in zure grond groeien hebben vaak moeite met het opnemen van voedingsstoffen in minder zure bodems.

  Planten in de tuin kunnen last hebben van ongedierte zoals bladluizen, spintmijten en wolluizen. Om ongedierte te bestrijden, kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en roofmijten worden ingezet. Ook kan het helpen om de plant regelmatig te controleren op tekenen van ongedierte en indien nodig handmatig te verwijderen.

 • Omschrijving

  De Erica vagans 'Yellow John' is een compact groeiende heester die bekend staat om zijn opvallende gele bloemen. De bloemen bloeien in de zomermaanden en trekken vlinders en bijen aan. Deze heester heeft smalle, groene bladeren die het hele jaar door aan de plant blijven zitten. 'Yellow John' is winterhard en kan goed gedijen in zowel de volle zon als halfschaduw. Deze plant wordt vaak gebruikt als bodembedekker in rotstuinen of als onderdeel van een heide- of bosrandbeplanting.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.