Eucalyptus citriodora

Eucalyptus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Eucalyptus citriodora heeft langwerpige bladeren die een citroengeur verspreiden wanneer ze worden gekneusd. De boom kan tot wel 50 meter hoog worden en heeft een ruwe, grijze schors. De bloemen van de Eucalyptus citriodora zijn klein, wit en hebben veel nectar, waardoor ze veel insecten aantrekken. De olie van deze plant wordt gebruikt in aromatherapie vanwege de verfrissende en revitaliserende geur. De Eucalyptus citriodora gedijt goed in warme en vochtige klimaten en wordt vaak gebruikt als sierboom in tuinen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. De bladeren zijn langwerpig en hebben een citroengeur. Het is een populaire keuze als tuinplant vanwege zijn decoratieve uitstraling.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -5 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant bij lagere temperaturen te beschermen. Planten die als tuinplanten worden aangemerkt, zijn over het algemeen geschikt voor ons klimaat.

  Ja, de plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te zorgen voor voldoende licht. Snoeien kan ook helpen om de plant gezond te houden.

  Eucalyptus citriodora heeft gemiddeld 3 tot 6 meter ruimte nodig om te groeien en zich goed te ontwikkelen. Het is belangrijk om voldoende ruimte tussen andere planten en objecten te houden om luchtcirculatie mogelijk te maken. Houd ook rekening met de hoogte van de plant wanneer je een geschikte locatie kiest.

  De Eucalyptus citriodora gedijt het beste in volle zon en heeft minstens 6 uur direct zonlicht per dag nodig om goed te groeien. In de schaduw zal de groei van de plant vertragen en kan het zijn typische aroma verliezen. Het wordt daarom aanbevolen om de Eucalyptus citriodora in een zonnige plek te plaatsen voor optimale groei.

  De Eucalyptus citriodora heeft regelmatig water nodig, maar laat de grond tussen gietbeurten door lichtjes opdrogen. Over het algemeen is één keer per week water geven voldoende. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt.

  Ja, Eucalyptus citriodora heeft bloemen die vlinders en bijen aantrekken vanwege hun nectar en geur. Het is een goede keuze voor tuinen die willen profiteren van de aanwezigheid van deze bestuivers.

  Ja, de Eucalyptus citriodora plant is gunstig voor de biodiversiteit omdat het vlinders en bijen aantrekt met zijn nectarrijke bloemen. Daarnaast biedt het schuilplaats en voedsel voor verschillende soorten vogels. De plant draagt bij aan het ecosysteem in de tuin en zorgt voor een evenwichtige natuurlijke omgeving.

  De bloeiperiode van de Eucalyptus citriodora valt in de maanden juli en augustus en de bloei kan tot wel vier weken duren.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om de plant tijdens droge periodes voldoende water te geven. Zorg er ook voor dat de grond goed gedraineerd is.

  Nee, de bladeren van deze plant zijn giftig voor menselijke consumptie en worden voornamelijk gebruikt voor hun citroenachtige geur in oliën en als natuurlijk insectenwerend middel. Het wordt niet aanbevolen om deze plant te eten.

  Ja, Eucalyptus citriodora heeft een geluidsdempend effect door de dikke bladeren en de lange stelen die geluidsgolven absorberen. Deze plant kan helpen om geluid te verminderen in een tuinomgeving.

 • De plant kan het beste in het voorjaar worden gesnoeid om de groei te bevorderen en een mooie vorm te behouden. Verwijder dode of beschadigde takken en snoei indien nodig om de plant compacter te maken. Snoei altijd met schoon en scherp gereedschap om infecties te voorkomen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar niet doorweekt. Het is belangrijk om de wortels niet te laten uitdrogen.

  Voor de Eucalyptus citriodora is het belangrijk om een goed doorlatende potgrond te gebruiken. Zorg ervoor dat de potgrond licht en luchtig is, zodat de wortels voldoende zuurstof kunnen krijgen. Verpot de plant indien nodig om de 2-3 jaar.

  Eucalyptus citriodora groeit het beste in goed doorlatende grond met een licht zure tot neutrale pH-waarde. Zorg ervoor dat de bodem voldoende vochtig is, maar niet te nat. Het is belangrijk dat de grond voedzaam is en rijk aan organisch materiaal.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige locatie met goed doorlatende grond. Vermijd te natte grond en tochtige plekken. Zorg voor voldoende ruimte zodat de plant kan groeien en zich kan ontwikkelen.

  Zorg voor winterbescherming door de plant in de winter te beschermen tegen vorst door bijvoorbeeld doeken, vliesdoeken of mulch te gebruiken. Verwijder dode of beschadigde takken in het voorjaar om de plant gezond te houden. Plaats de plant bij voorkeur op een beschutte plek tegen harde wind.

  Water de plant regelmatig, zeker tijdens droge periodes. Snoei de plant om de vorm en grootte te behouden. Gebruik meststoffen speciaal voor tuinplanten om de groei te bevorderen.

  Tuinplanten zoals Eucalyptus citriodora hebben weinig bemesting nodig. Gebruik een algemene meststof voor groene planten in het voorjaar en in de zomer. Let op dat je niet te veel mest gebruikt, dit kan de plant schaden.

  Mulch kan worden gebruikt om de bodem vochtig te houden, onkruid tegen te gaan en voedingsstoffen aan de grond toe te voegen. Het wordt aanbevolen om een laag mulch aan te brengen rondom de plant, maar niet tegen de stam aan. Het helpt bij het behouden van een goede groei en gezondheid van de plant.

  De Eucalyptus citriodora gedijt het best in een bodem met een licht zure tot neutrale pH. Een pH-waarde tussen 6 en 7 is ideaal voor deze plantensoort. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de bodem voldoende zuur is om de groei en gezondheid van de plant te bevorderen.

  voor ongediertebestrijding bij tuinplanten zoals deze kun je gebruik maken van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes, sluipwespen en gaasvliegen. Ook kun je preventief handelen door regelmatig de plant te controleren op plagen en deze indien nodig handmatig te verwijderen. Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen wordt afgeraden vanwege mogelijke schade aan het milieu en andere nuttige insecten.

 • Omschrijving

  De Eucalyptus citriodora heeft langwerpige bladeren die een citroengeur verspreiden wanneer ze worden gekneusd. De boom kan tot wel 50 meter hoog worden en heeft een ruwe, grijze schors. De bloemen van de Eucalyptus citriodora zijn klein, wit en hebben veel nectar, waardoor ze veel insecten aantrekken. De olie van deze plant wordt gebruikt in aromatherapie vanwege de verfrissende en revitaliserende geur. De Eucalyptus citriodora gedijt goed in warme en vochtige klimaten en wordt vaak gebruikt als sierboom in tuinen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.