Eucalyptus dalrympleana

Eucalyptus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Eucalyptus dalrympleana, ook wel bekend als de berggomboom, is een groenblijvende boom afkomstig uit Australië. Het heeft langwerpige bladeren die een zilverachtige glans hebben en een aangename eucalyptusgeur verspreiden. De boom kan tot wel 30 meter hoog worden en bloeit in de zomer met witte bloemen die bijen en vlinders aantrekken. Eucalyptus dalrympleana gedijt het beste in een zonnige locatie met goed doorlatende grond, en is bestand tegen droge omstandigheden. De schors van de boom kan afbladderen en heeft een kenmerkende grijze kleur.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. De bladeren van de plant zijn langwerpig en grijs-groen van kleur. Het is een mooie toevoeging aan de tuin, vooral in de wintermaanden.

  De Eucalyptus dalrympleana is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Deze plant is geschikt voor tuinen met een gematigd klimaat en kan goed tegen lichte vorst. Het is aan te raden om de plant te beschermen bij strenge vorst.

  De Eucalyptus dalrympleana is over het algemeen vrij gemakkelijk in onderhoud. Het heeft weinig water en mest nodig en groeit goed in de meeste bodemsoorten. Het snoeien kan helpen bij het in toom houden van de groei.

  De Eucalyptus dalrympleana heeft veel ruimte nodig om te kunnen groeien, vooral in de breedte. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen andere planten en structuren. Een afstand van minimaal 3 tot 5 meter rondom de plant is aan te raden voor optimale ontwikkeling.

  Eucalyptus dalrympleana gedijt het best in de volle zon en heeft minimaal 6 uur zonlicht nodig per dag. Groeien in de schaduw kan de groei van de plant belemmeren en kan leiden tot een minder gezonde ontwikkeling. Kies daarom een zonnige locatie voor deze plant om optimale groei en bloei te bevorderen.

  De Eucalyptus dalrympleana plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is aan te raden om de grond licht vochtig te houden, maar niet te laten verzadigen. Over het algemeen kan de plant één tot twee keer per week water nodig hebben, afhankelijk van de omgevingsomstandigheden.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de nectarrijke bloemen die insecten aantrekken. Het is een goede keuze voor tuinen die bijdragen aan de biodiversiteit door het aantrekken van bestuivers. Omdat het een tuinplant is, kan het een waardevolle toevoeging zijn voor een natuurlijke tuin.

  Ja, Eucalyptus bomen zijn goed voor biodiversiteit vanwege hun nectarrijke bloemen die bijen, vlinders en vogels aantrekken. Ze bieden ook een habitat voor verschillende soorten insecten en kleine dieren, wat de algehele biodiversiteit in de tuin verhoogt.

  Deze plant bloeit meestal in de maanden januari tot maart en de bloei kan tot wel vier weken duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het best op een zonnige plek. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral in droge periodes. Zorg er wel voor dat de grond goed doorlatend is.

  Nee, de bladeren van deze plant zijn niet eetbaar en worden voornamelijk gebruikt voor decoratieve doeleinden. Het is niet aanbevolen om deze plant te consumeren. De Eucalyptus dalrympleana is vooral bekend om zijn aromatische geur.

  Ja, de Eucalyptus dalrympleana heeft geluidsdempende eigenschappen vanwege zijn dichte bladerdak en stamstructuur, die geluidsgolven absorberen en reflecteren. Dit kan helpen om omgevingsgeluid te verminderen en een rustige sfeer te creëren in de tuin. Planten met grote, groene bladeren zijn over het algemeen beter in staat om geluid te absorberen dan planten met kleine bladeren.

 • Eucalyptus dalrympleana kan het beste gesnoeid worden in het voorjaar, nadat de vorst voorbij is. Verwijder dode of beschadigde takken en dun de plant uit om een mooie vorm te behouden. Zorg ervoor dat je scherpe snoeischaar gebruikt om schade aan de plant te voorkomen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Laat de grond niet volledig uitdrogen tussen de gietbeurten door. Zorg ervoor dat de plant goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen.

  Voor de beste groei resultaten dient de plant geplant te worden in goed doorlatende potgrond. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de potgrond voldoende vocht vasthoudt, maar niet te nat is. Het gebruik van een potgrond specifiek voor tuinplanten is aan te raden voor optimale groei en gezondheid van de plant.

  Deze plant doet het goed in goed doorlatende grond met een gemiddelde tot hoge vruchtbaarheid. Zorg ervoor dat de bodem niet te nat is, want dit kan leiden tot wortelrot. Het is belangrijk om regelmatig te bemesten om de gezondheid en groei van de plant te bevorderen.

  De Eucalyptus dalrympleana gedijt het beste op een zonnige standplaats in goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant beschermd is tegen harde wind en vorst. De plant kan geplant worden in zowel borders als potten op het terras.

  Om de winter door te komen, is het belangrijk om de plant goed te beschermen tegen vorst. Het is aan te raden om de plant in de winter in te pakken met bijvoorbeeld vliesdoek of noppenfolie. Zorg er ook voor dat de wortels beschermd zijn tegen vorst door mulch aan te brengen rond de plant.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en kan goed tegen droogte. Het is belangrijk om regelmatig dode takken te verwijderen en de grond vochtig te houden tijdens droge periodes. Snoei indien nodig in het voorjaar om de plant gezond te houden.

  Deze plant heeft behoefte aan regelmatige bemesting met een evenwichtige meststof om gezond te blijven en goed te groeien. Gebruik bij voorkeur een meststof speciaal voor tuinplanten en volg de instructies op de verpakking. Overbemesting kan leiden tot schade aan de plant, dus bemest met mate.

  Mulch helpt bij het vasthouden van vocht in de grond en voorkomt onkruidgroei. Het verbetert ook de bodemstructuur en voegt voedingsstoffen toe aan de grond. Het wordt aanbevolen om een laag mulch van 5-10 cm rondom de plant aan te brengen.

  De Eucalyptus dalrympleana gedijt het best in een bodem met een licht zure tot neutrale pH-waarde. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te sturen met meststoffen of kalk. Een bodem met een pH-waarde tussen de 5,5 en 7 is ideaal voor deze plant.

  Om ongedierte te voorkomen bij deze plant, is het belangrijk om regelmatig de bladeren te inspecteren op tekenen van plagen. Je kunt ook natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie gebruiken en de plant regelmatig besproeien met water om eventueel aanwezige insecten weg te spoelen. Zorg ook voor een goede luchtcirculatie rondom de plant om schimmelinfecties te voorkomen.

 • Omschrijving

  Eucalyptus dalrympleana, ook wel bekend als de berggomboom, is een groenblijvende boom afkomstig uit Australië. Het heeft langwerpige bladeren die een zilverachtige glans hebben en een aangename eucalyptusgeur verspreiden. De boom kan tot wel 30 meter hoog worden en bloeit in de zomer met witte bloemen die bijen en vlinders aantrekken. Eucalyptus dalrympleana gedijt het beste in een zonnige locatie met goed doorlatende grond, en is bestand tegen droge omstandigheden. De schors van de boom kan afbladderen en heeft een kenmerkende grijze kleur.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.