Euonymus europaeus

Euonymus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Euonymus europaeus, ook wel bekend als wilde kardinaalsmuts, is een struik die inheems is in Europa. De plant heeft groene bladeren die in de herfst prachtig rood kleuren. In de zomer produceert de Euonymus europaeus kleine groenwitte bloemen die gevolgd worden door heldere oranje-rode bessen. Deze bessen zijn giftig voor mens en dier. De struik kan een hoogte van 3 tot 4 meter bereiken en gedijt goed in zowel zon als halfschaduw. Euonymus europaeus wordt vaak gebruikt in hagen en als solitaire sierplant in tuinen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Euonymus europaeus is geen groenblijvende plant. Het verliest zijn bladeren in de herfst en winter. Het is een bladverliezende struik.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij strenge vorst. Het is aan te raden om de plant in de winter te beschermen met een mulchlaag of vliesdoek.

  Ja, deze plant is gemakkelijk in onderhoud. Het enige dat hij nodig heeft is voldoende zonlicht en regelmatig water geven. Verder heeft hij weinig speciale zorg nodig.

  De Euonymus europaeus heeft ruimte nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Het is aan te raden om de plant voldoende ruimte te geven om uit te groeien tot zijn maximale grootte. Houd hier rekening mee bij het planten in de tuin.

  De Euonymus europaeus groeit het beste in de volle zon of halfschaduw, maar kan ook redelijk goed gedijen in de schaduw. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht krijgt om gezond te blijven en goed te groeien. Ondanks dat de plant kan groeien in de schaduw, zal deze waarschijnlijk minder bloemen en vruchten produceren dan wanneer hij in de zon staat.

  De Euonymus europaeus heeft gemiddeld één keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en de grond waarin hij groeit. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot, dus het is belangrijk om de grond tussen gietbeurten te laten opdrogen. Het is aan te raden om regelmatig de vochtigheid van de grond te controleren voordat je water geeft.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de bloemen en nectar die zij produceert. Het is een goede keuze voor tuinen die willen bijdragen aan de biodiversiteit en het behoud van deze belangrijke bestuivende insecten.

  Ja, de plant is goed voor de biodiversiteit, omdat het fruit aantrekkelijk is voor vogels en insecten. Het biedt schuilplaatsen en voedsel voor verschillende dieren in de tuin. Het draagt bij aan een gezonde en diverse leefomgeving.

  Deze plant bloeit van mei tot juni en de bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon. Het is een sterke en robuuste plant die goed gedijt in zonnige locaties in de tuin. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij langdurige blootstelling aan de zon.

  Nee, de vruchten van deze plant zijn giftig en niet geschikt voor consumptie. Het wordt sterk afgeraden om deze plant te eten. Het is belangrijk om kinderen en huisdieren weg te houden van de vruchten.

  Ja, Euonymus europaeus heeft bladeren en takken die geluid kunnen absorberen en daardoor een geluidsdempend effect hebben. Het kan dus helpen om omgevingsgeluid te verminderen.

 • De plant kan het beste gesnoeid worden in het voorjaar of na de bloei. Verwijder dode, zieke of beschadigde takken en dun de plant uit om luchtstroom te bevorderen. Snoei de plant terug tot gewenste vorm en grootte.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme en droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig blijft, maar niet te drassig. Geef de plant bij voorkeur 's ochtends water, zodat de wortels voldoende tijd hebben om te drogen voordat de nacht valt.

  Voor deze tuinplant is het belangrijk om te kiezen voor voedzame potgrond die goed water doorlaat. Vermijd te zware grondsoorten en zorg voor voldoende drainage. Een mix van potgrond met wat scherp zand of grind kan helpen bij een goede groei en bloei.

  Deze plant groeit het beste in een goed doorlatende en vruchtbare bodem. Zorg ervoor dat de grond niet te nat is, om wortelrot te voorkomen. Een lichtzure bodem is ideaal voor optimale groei en bloei.

  De plant gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Zorg voor een goed doorlatende grond en vermijd te natte grond. Bescherm de plant tegen harde wind om beschadiging te voorkomen.

  Gebruik een mulchlaag van bladeren of stro rond de plant om de wortels te beschermen tegen vorst. Plaats een beschermende doek over de plant op de koudste dagen van de winter. Vermijd het snoeien van de plant in de herfst om vorstschade te voorkomen.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en groeit het beste in goed doorlatende grond en volle zon tot halfschaduw. Snoei de plant ieder jaar in de lente om de vorm te behouden en de groei te stimuleren.

  Tuinplanten hebben over het algemeen geen specifieke bemesting nodig, maar ze kunnen profiteren van organische meststoffen in het voorjaar en zomer. Gebruik een algemene meststof die specifiek is geformuleerd voor tuinplanten om gezonde groei en bloei te bevorderen. Overbemesting moet vermeden worden om schade aan de plant te voorkomen.

  Mulchen met organisch materiaal zoals compost, boomschors of houtsnippers helpt de bodem vocht vast te houden en voedingsstoffen te leveren aan de plant. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dicht bij de stam van de plant wordt aangebracht om verstikking te voorkomen. Vernieuw de mulchlaag jaarlijks voor optimale groei en gezondheid van de plant.

  De Euonymus europaeus gedijt het beste in een bodem met een neutrale tot licht zure pH. Een bodem met een pH tussen de 6,0 en 7,0 wordt als ideaal beschouwd voor deze plantensoort. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig te corrigeren.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kan gebruik worden gemaakt van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen. Daarnaast kan ook een zeepwateroplossing worden ingezet tegen bladluizen. Het regelmatig inspecteren van de plant op tekenen van ongedierte is ook aan te raden.

 • Omschrijving

  Euonymus europaeus, ook wel bekend als wilde kardinaalsmuts, is een struik die inheems is in Europa. De plant heeft groene bladeren die in de herfst prachtig rood kleuren. In de zomer produceert de Euonymus europaeus kleine groenwitte bloemen die gevolgd worden door heldere oranje-rode bessen. Deze bessen zijn giftig voor mens en dier. De struik kan een hoogte van 3 tot 4 meter bereiken en gedijt goed in zowel zon als halfschaduw. Euonymus europaeus wordt vaak gebruikt in hagen en als solitaire sierplant in tuinen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.