Euonymus fortunei 'Minimus'

Euonymus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Euonymus fortunei 'Minimus' is een laagblijvende en langzaam groeiende wintergroene struik met kleine ovale bladeren. De bladeren van deze plant zijn groen met een subtiele witte rand, wat zorgt voor een mooi contrast. 'Minimus' kan goed gedijen in zowel zon als schaduw en is geschikt voor zowel borders als als bodembedekker. In het najaar kunnen er kleine roze tot rode vruchtjes verschijnen die de plant extra decoratief maken. Deze plant is makkelijk in onderhoud en heeft weinig snoei nodig.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Dit zorgt voor een mooie en volle uitstraling in de tuin, zelfs in de winter. Euonymus fortunei 'Minimus' is een geschikte keuze voor wie op zoek is naar een groenblijvende tuinplant.

  Euonymus fortunei 'Minimus' is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Deze plant kan goed tegen koude temperaturen en is geschikt voor tuinen en plantenbakken in Nederland. Het is belangrijk om de plant te beschermen bij extreme vorst.

  Ja, deze plant is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en snoeien is ook aan te raden om de plant gezond te houden. Daarnaast doet deze plant het goed in verschillende soorten bodem en standplaatsen.

  Euonymus fortunei 'Minimus' heeft ruimte nodig om zich te verspreiden, omdat het een bodembedekkende plant is. Het heeft ongeveer 50 centimeter tot 1 meter ruimte nodig om zich uit te kunnen breiden. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich volledig te kunnen ontwikkelen.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw en kan zelfs gedijen op plekken waar de zon minder vaak schijnt. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, zodat de plant goed kan blijven groeien. Het is een veelzijdige tuinplant die zowel in de schaduw als in de zon kan worden geplant.

  De Euonymus fortunei 'Minimus' heeft gemiddeld eens per week water nodig. Het is belangrijk dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar niet te nat. Controleer regelmatig of de grond droog aanvoelt voordat je opnieuw water geeft.

  De Euonymus fortunei 'Minimus' is niet bekend om vlinders of bijen aan te trekken. Deze plant staat beter bekend om zijn decoratieve bladeren en winterhardheid. Het is voornamelijk een sierplant voor in de tuin.

  Ja, Euonymus fortunei 'Minimus' is een aantrekkelijke plant voor vogels en kleine insecten, waardoor het de biodiversiteit in de tuin kan bevorderen. De plant biedt beschutting en voedsel voor verschillende dieren, wat bijdraagt aan de diversiteit van het ecosysteem. Het is een nuttige toevoeging aan een biodiverse tuin.

  De Euonymus fortunei 'Minimus' bloeit vaak in de lente en soms in de zomermaanden. De bloeiperiode kan enkele weken tot maanden duren, afhankelijk van de weersomstandigheden.

  De plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige locatie. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens warme en droge periodes. Het is een sterke tuinplant die goed bestand is tegen verschillende weersomstandigheden.

  Nee, de Euonymus fortunei 'Minimus' is niet eetbaar. Het is een decoratieve tuinplant die vooral gebruikt wordt vanwege zijn bladkleur en vorm. Het eten van de plant kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

  Ja, Euonymus fortunei 'Minimus' heeft dichte takken en bladeren die geluidskussens kunnen creëren en zo geluid enigszins kunnen dempen. Echter, het is geen plant die specifiek is gekweekt om als geluidsdempend te worden beschouwd. Het is meer een decoratieve tuinplant.

 • De Euonymus soort kan in het voorjaar gesnoeid worden om de vorm en grootte van de plant te behouden. Takken die uitsteken of dood zijn kunnen worden weggehaald om de gezondheid van de plant te bevorderen. Overmatig snoeien kan leiden tot verzwakking en moet daarom met mate worden uitgevoerd.

  Geef regelmatig water aan deze plant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in het water staan. In de winter heeft de plant minder water nodig.

  Voor de Euonymus fortunei 'Minimus' kunt u het beste gebruik maken van vochtige, goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat wordt, om wortelrot te voorkomen. Het is aan te raden om de plant regelmatig te voorzien van voeding.

  De Euonymus fortunei 'Minimus' gedijt het beste in een goed doorlatende bodem met een gemiddelde tot vochtige grond. Het is belangrijk dat de bodem vruchtbaar en licht zuur tot neutraal is. Zorg ervoor dat de plant voldoende voedingsstoffen en water krijgt voor een optimale groei.

  Deze plant gedijt het best op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Zorg voor een goed doorlatende grond en bescherm de plant tegen harde wind. Af en toe sproeien met water kan de plant helpen gezond te blijven.

  Tuinplanten zoals Euonymus hebben in de winter vaak wat extra bescherming nodig tegen vorst. Dit kan worden gedaan door de plant af te dekken met bijvoorbeeld stro of dennentakken. Ook is het belangrijk om de plant in een beschutte plek te plaatsen en te zorgen voor een goede waterafvoer om wortelrot te voorkomen.

  De Tuinplant Euonymus fortunei 'Minimus' heeft weinig onderhoud nodig. Het is belangrijk om de plant regelmatig water en voeding te geven, vooral tijdens droge periodes. Verwijder eventueel dode bladeren en snoei de plant indien nodig om een compacte vorm te behouden.

  Tuinplanten zoals deze hebben over het algemeen behoefte aan bemesting in het voorjaar en de zomer. Gebruik een meststof die specifiek is samengesteld voor tuinplanten om gezonde groei te bevorderen. Volg altijd de aanbevelingen op de verpakking voor de juiste dosering.

  Je kunt mulch rond de planten aanbrengen om de grond vochtig te houden en onkruidgroei te verminderen. Mulch heeft ook een isolerende werking en beschermt de wortels tegen temperatuurschommelingen. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet tegen de stam van de plant komt.

  Tuinplanten zoals Euonymus fortunei 'Minimus' gedijen het beste in een bodem met een licht zure tot neutrale pH-waarde. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aanpassingen te doen met kalk of zure meststoffen. Een goede zuurgraad zorgt voor een optimale groei en bloei van de plant.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze tuinplant, kan je regelmatig controleren op bladluizen, spint en wolluis. Natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en gaasvliegen kunnen helpen bij de bestrijding. Daarnaast kan je ook preventief gebruik maken van biologische bestrijdingsmiddelen.

 • Omschrijving

  Euonymus fortunei 'Minimus' is een laagblijvende en langzaam groeiende wintergroene struik met kleine ovale bladeren. De bladeren van deze plant zijn groen met een subtiele witte rand, wat zorgt voor een mooi contrast. 'Minimus' kan goed gedijen in zowel zon als schaduw en is geschikt voor zowel borders als als bodembedekker. In het najaar kunnen er kleine roze tot rode vruchtjes verschijnen die de plant extra decoratief maken. Deze plant is makkelijk in onderhoud en heeft weinig snoei nodig.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.