Euonymus japonicus

Euonymus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Euonymus japonicus is een groenblijvende struik met glanzende, leerachtige bladeren die donkergroen van kleur zijn. Deze struik kan tot 2 meter hoog worden en heeft een compacte groeiwijze. In de zomer produceert hij onopvallende groenwitte bloemen, gevolgd door kleine roze of oranje vruchten in de herfst. De Euonymus japonicus is zeer geschikt als haagplant of als solitaire struik in de tuin. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die weinig eisen stelt aan de standplaats en bodemgesteldheid.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, 'Euonymus japonicus' is een groenblijvende tuinplant. De plant behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar, zelfs in de winter. Dit zorgt voor structuur en kleur in de tuin, ongeacht het seizoen.

  De plant is goed winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij lagere temperaturen. Het is aan te raden om de plant bij strenge vorst af te dekken met bijvoorbeeld een doek of mulchlaag.

  Ja, deze plant is over het algemeen gemakkelijk te onderhouden en vereist weinig speciale zorg. Het is winterhard en groeit goed in verschillende soorten bodem en op verschillende locaties in de tuin. Regelmatig snoeien zorgt voor een mooie vorm en gezonde groei.

  Euonymus japonicus heeft behoefte aan voldoende ruimte om te groeien en zich te ontwikkelen. Zorg ervoor dat de plant genoeg ruimte heeft om goed te kunnen wortelen en groeien. Houd rekening met de volwassen grootte en vorm van de plant bij het planten.

  Deze plant doet het goed in de schaduw en kan ook gedijen in gedeeltelijke schaduw. Het is belangrijk dat de plant beschermd wordt tegen de felle middagzon. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is voor optimale groei.

  De Euonymus japonicus heeft gemiddeld één keer per week water nodig, maar dit kan afhangen van de grootte van de pot en de omgevingstemperatuur. Het is belangrijk om de grond tussen de gietbeurten door licht vochtig te houden. Te veel water geven kan leiden tot wortelrot.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de bloemen en nectar die het produceert. Het is een waardevolle toevoeging voor een tuin die biodiversiteit en natuurlijk leven wil ondersteunen.

  Deze plant is niet bijzonder waardevol voor biodiversiteit, omdat hij niet inheems is en weinig voedingswaarde biedt voor dieren. Het is beter om inheemse plantensoorten te kiezen die de lokale fauna ondersteunen.

  De Euonymus japonicus bloeit in de maanden mei en juni. De bloei duurt meestal 2 tot 3 weken.

  De plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het best als hij voldoende zonlicht krijgt. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens warme zomerdagen. Zorg er wel voor dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen.

  Nee, de plant is niet eetbaar en kan zelfs giftig zijn als het wordt ingenomen. Het wordt aanbevolen om de plant niet te consumeren. Het beste is om de plant te bewonderen in de tuin en ervan af te blijven.

  Ja, Euonymus japonicus heeft dicht bladerdek dat enigszins geluid kan absorberen. Echter, het is geen plant die specifiek gekweekt is voor geluidsdemping.

 • Om de plant gezond te houden, is het aan te raden om hem jaarlijks te snoeien. Dit kan het beste in het voorjaar of najaar worden gedaan. Verwijder dode, beschadigde of ongewenste takken en zorg voor een mooie vorm door te snoeien.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te drassig. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om wortelrot te voorkomen.

  Potgrond is geschikt voor Tuinplanten zoals Euonymus japonicus. Kies een potgrond die speciaal is samengesteld voor tuinplanten voor optimale groei en gezondheid. Zorg ervoor dat de potgrond goed doorlatend is en vocht goed vasthoudt.

  De Tuinplanten heeft de voorkeur voor vochtige, goed doorlatende grond met een gemiddelde zuurgraad. Het gedijt het beste in een vruchtbare bodem met voldoende voedingsstoffen. Het is belangrijk om de bodem regelmatig te voeden met organische meststoffen voor optimale groei.

  Euonymus japonicus gedijt het beste op een plek in de tuin waar hij in de volle zon of halfschaduw staat. De grond moet goed doorlatend zijn en bij voorkeur neutraal tot licht zuur. Bescherm de plant tegen harde wind om bladverbranding te voorkomen.

  In de winter is het raadzaam om Euonymus japonicus te beschermen tegen vorst door de plant te bedekken met bijvoorbeeld jute of vliesdoek. Daarnaast is het belangrijk om de plant in een beschutte positie te plaatsen en te vermijden dat de grond rond de wortels bevriest. Het regelmatig besproeien van de plant met water kan ook helpen om uitdroging te voorkomen.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Snoei de plant in het voorjaar om de vorm te behouden en te voorkomen dat hij te groot wordt. Verwijder regelmatig onkruid rondom de plant om de groei te stimuleren.

  Het is belangrijk om Tuinplanten regelmatig te bemesten tijdens het groeiseizoen om gezonde en sterke planten te behouden. Gebruik een algemene meststof voor Tuinplanten volgens de instructies op de verpakking. Overbemesting kan leiden tot schade aan de plant, dus wees voorzichtig met de hoeveelheid mest die wordt gebruikt.

  Mulch kan nuttig zijn rondom deze plant om onkruidgroei te voorkomen en vocht vast te houden in de grond. Het kan ook helpen bij het beschermen van de wortels tegen vorst in de winter. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dicht bij de stam van de plant komt.

  De plant houdt van neutrale tot licht zure bodems met een pH tussen 6,0 en 7,5. Zorg ervoor dat de bodem goed doorlatend is en voldoende vocht bevat. Voeg zo nodig compost of turf toe om de zuurgraad van de bodem te optimaliseren.

  Het is belangrijk om regelmatig de plant te inspecteren op tekenen van ongedierte, zoals bladluizen of spint. Indien nodig kunnen natuurlijke bestrijdingsmethoden zoals neemolie of insecticiden worden gebruikt. Zorg er daarnaast voor dat de plant gezond is door regelmatig te bemesten en te snoeien.

 • Omschrijving

  De Euonymus japonicus is een groenblijvende struik met glanzende, leerachtige bladeren die donkergroen van kleur zijn. Deze struik kan tot 2 meter hoog worden en heeft een compacte groeiwijze. In de zomer produceert hij onopvallende groenwitte bloemen, gevolgd door kleine roze of oranje vruchten in de herfst. De Euonymus japonicus is zeer geschikt als haagplant of als solitaire struik in de tuin. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die weinig eisen stelt aan de standplaats en bodemgesteldheid.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.