Fagus sylvatica

Fagus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Fagus sylvatica, ook wel de gewone beuk genoemd, is een grote loofboom die inheems is in Europa. Hij heeft een kenmerkende gladde grijze stam en donkergroene ovale bladeren die in de herfst verkleuren naar geelbruin. De beuk kan tot wel 30 meter hoog worden en heeft een dichte, ronde kroon. Het is een langlevende boom die goed gedijt op vochtige, voedselrijke grond en zowel in de zon als in de halfschaduw kan groeien. Fagus sylvatica is een populaire boom in parken en tuinen vanwege zijn mooie bladkleur en imposante uitstraling.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend. In de winter verliest hij zijn bladeren.

  De plant is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij lagere temperaturen om vorstschade te voorkomen. In de winterperiode is het aan te raden om de plant af te dekken met bijvoorbeeld een jute of vliesdoek.

  Deze plant is over het algemeen niet veeleisend en eenvoudig te onderhouden. Het is belangrijk om regelmatig water te geven en de grond goed doorlatend te houden. Ook snoeien kan nodig zijn om de plant gezond te houden.

  De Fagus sylvatica heeft gemiddeld een ruimte nodig van 4 tot 10 meter in de breedte en 12 tot 20 meter in de hoogte. Het is belangrijk om de plant voldoende ruimte te geven, zodat deze zich goed kan ontwikkelen. Zorg er ook voor dat de plant voldoende zonlicht krijgt en dat de grond goed gedraineerd is.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw. Het is een schaduwplant en kan goed gedijen in donkere hoekjes van de tuin. De plant heeft weinig zonlicht nodig om te groeien.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Controleer regelmatig de grond en geef water indien nodig.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar in de bloemen. Het is een van de planten die bijdraagt aan het bevorderen van de biodiversiteit in de tuin.

  Ja, de plant draagt bij aan de biodiversiteit door het aantrekken van verschillende soorten insecten, vogels en kleine zoogdieren. De plant biedt voedsel en beschutting voor verschillende dieren in de tuin. Het zorgt voor een gevarieerde leefomgeving en stimuleert een gezond ecosysteem.

  Deze plant bloeit in de maanden april en mei en de bloei duurt ongeveer twee weken.

  Deze plant kan wel wat zon verdragen, maar prefereert voornamelijk halfschaduw tot schaduwrijke plekken. Te veel direct zonlicht kan schade veroorzaken. Het is daarom aan te raden om de plant op een beschutte plek te zetten.

  Nee, de bladeren en zaden van deze plant zijn niet eetbaar voor mensen. Het is voornamelijk een decoratieve plant in tuinen en parken. Het wordt ook wel de gewone beuk genoemd.

  Ja, deze plant heeft dichte bladeren en een dikke stam, wat zorgt voor geluidsdemping. Het kan een goede keuze zijn voor het verminderen van geluidsoverlast in de tuin.

 • Om de plant te snoeien, kun je het beste in de late zomer of vroege herfst snoeien. Verwijder dode takken en snoei eventuele beschadigde of te lange takken weg. Snoei de plant niet te rigoureus, dit kan de gezondheid van de plant beïnvloeden.

  Deze plant houdt van vochtige grond en heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond niet te drassig wordt, want dit kan wortelrot veroorzaken. Het is het beste om de plant in de ochtend water te geven, zodat de bladeren de tijd hebben om op te drogen voordat de avond valt.

  Fagus sylvatica heeft humusrijke, goed doorlatende potgrond nodig om goed te groeien. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat. Vermijd te zure grond en voeg eventueel wat meststoffen toe voor extra voeding.

  De Bodemkwaliteit waar deze plant gedijt, moet vochtig en goed doorlatend zijn. De bodem moet een neutrale tot zure pH hebben en rijk zijn aan organisch materiaal. Deze plant groeit het beste in loof- of gemengde bossen.

  Deze plant gedijt het beste op een standplaats in de halfschaduw tot volle zon. Zorg voor een goed doorlatende grond die niet te nat is. Bescherm de plant tegen harde wind.

  Voor winterbescherming kunnen mulch of stro rond de plant worden aangebracht om de wortels te beschermen. Daarnaast kan een beschermende doek of folie worden gebruikt om de plant te beschermen tegen koude temperaturen en vorst. Zorg er ook voor dat de plant voldoende water krijgt voordat de vorst begint.

  Voor de beste groeiresultaten moet de plant regelmatig water krijgen, vooral tijdens droge periodes. Snoei dode of beschadigde takken in het voorjaar en zorg voor voldoende licht en luchtcirculatie rondom de plant. Voeg organische mulch toe rond de basis om vocht vast te houden en onkruidgroei te onderdrukken.

  Houd de grond rondom de plant vruchtbaar door jaarlijks organische meststoffen toe te voegen in het voorjaar. Gebruik bijvoorbeeld compost of organische mestkorrels voor een gezonde groei en bloei. Overbemesting moet vermeden worden om wortelverbranding te voorkomen.

  Mulchen met organisch materiaal zoals compost of boomschors kan helpen bij het vasthouden van vocht in de grond en het onderdrukken van onkruid. Het zorgt ook voor een goede isolatie en beschermt de wortels van de plant tegen extreme temperaturen. Bij voorkeur jaarlijks aanbrengen, in het voorjaar of najaar.

  De Fagus sylvatica gedijt het best op een neutrale tot licht zure bodem. Een pH-waarde tussen de 5,5 en 7,5 wordt als ideaal beschouwd. Het is belangrijk om deze zuurgraad te behouden om de gezondheid en groei van de plant te bevorderen.

  Als Tuinplant is het belangrijk om regelmatig de bladeren en stam van de plant te controleren op plagen zoals bladluizen en rupsen. Deze kunnen worden bestreden met biologische bestrijdingsmiddelen of door ze handmatig te verwijderen. Zorg daarnaast voor een gezonde bodem en voldoende luchtcirculatie om plagen te voorkomen.

 • Omschrijving

  Fagus sylvatica, ook wel de gewone beuk genoemd, is een grote loofboom die inheems is in Europa. Hij heeft een kenmerkende gladde grijze stam en donkergroene ovale bladeren die in de herfst verkleuren naar geelbruin. De beuk kan tot wel 30 meter hoog worden en heeft een dichte, ronde kroon. Het is een langlevende boom die goed gedijt op vochtige, voedselrijke grond en zowel in de zon als in de halfschaduw kan groeien. Fagus sylvatica is een populaire boom in parken en tuinen vanwege zijn mooie bladkleur en imposante uitstraling.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.