Fagus sylvatica 'Purpurea Tricolor'

Fagus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Fagus sylvatica 'Purpurea Tricolor' is een boom met opvallend, bont blad dat paars, roze en groen van kleur is. Deze sierlijke boom heeft een compacte groeiwijze en kan een maximale hoogte bereiken van 10 meter. In de herfst verkleurt het blad naar oranje en rood, wat zorgt voor een prachtig kleurenspektakel in de tuin. De 'Purpurea Tricolor' gedijt het beste op een standplaats in de volle zon of halfschaduw en heeft een goed doorlatende, vochtige grond nodig. Deze bijzondere boom is een echte blikvanger in zowel formele als informele tuinen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren in de herfst. Het is een bladverliezende plant en zal in de winter kaal zijn.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant te beschermen bij strenge vorst. Het is een populaire tuinplant vanwege zijn mooie bladkleuren.

  Ja, de Fagus sylvatica 'Purpurea Tricolor' is over het algemeen een gemakkelijk te onderhouden tuinplant. Deze plant vereist regelmatig water geven en snoeien om een mooie vorm te behouden. Zorg voor een goede drainage en voldoende zonlicht voor optimale groei.

  De Fagus sylvatica 'Purpurea Tricolor' heeft voldoende ruimte nodig om volledig tot zijn recht te komen, met een minimale afstand van 3 tot 4 meter tussen andere planten. Het is een grotere plant die zich goed ontwikkelt in een ruime tuin met voldoende licht en lucht. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich uit te spreiden en te groeien.

  De plant groeit het best in halfschaduw tot volle zon. Een plekje in de schaduw kan de groei belemmeren en de bladkleuren doen vervagen. Geef de plant daarom bij voorkeur een plekje met voldoende zonlicht.

  De plant heeft gemiddeld 1 tot 2 keer per week water nodig, afhankelijk van de bodemvochtigheid en weersomstandigheden. Het is belangrijk om de grond licht vochtig te houden, maar niet te nat. Zorg ervoor dat het water goed kan weglopen om wortelrot te voorkomen.

  Ja, de plant is aantrekkelijk voor vlinders en bijen vanwege de nectar die het produceert. Hierdoor kan het helpen bij het bevorderen van de biodiversiteit in de tuin. De kleurrijke bladeren en bloemen van de plant zijn ook aantrekkelijk voor deze bestuivers.

  Ja, Fagus sylvatica 'Purpurea Tricolor' is goed voor biodiversiteit, omdat het bladerdek dienst doet als schuilplaats voor kleine dieren en insecten. Daarnaast biedt de boom voedsel en nestgelegenheid voor verschillende vogelsoorten. Tot slot draagt het bij aan een gevarieerd ecosysteem in de tuin.

  De plant bloeit in de maanden april en mei en bloeit ongeveer twee weken lang.

  De plant kan het beste gedijen op een plek met halfschaduw tot schaduw. Te veel direct zonlicht kan de bladeren beschadigen en verbranden. Het is dus aan te raden om de plant te beschermen tegen de volle zon.

  Nee, de bladeren van deze plant zijn niet eetbaar voor mensen en dieren. Het is geen voedselbron. Het wordt daarom aangeraden om deze plant niet te consumeren.

  Ja, deze plant heeft dichte bladeren die geluid goed absorberen, waardoor het geluid enigszins gedempt wordt. Het is echter niet zo effectief als specifieke geluidswerende materialen.

 • Deze plant kan het beste gesnoeid worden in de late winter of vroege lente, voordat het blad begint te groeien. Verwijder dode of beschadigde takken en dun de kroon uit om licht en lucht circulatie te bevorderen. Snoei indien nodig slechts licht om de natuurlijke vorm van de plant te behouden.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft maar niet te nat. Geef water aan de basis van de plant en vermijd bladnatheid om schimmelziekten te voorkomen.

  De plant heeft behoefte aan vochtige, goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat wordt, dit kan leiden tot wortelrot. Geef de plant regelmatig water, maar laat de grond ook af en toe opdrogen tussen gietbeurten in.

  De plant heeft een voorkeur voor vochtige, voedselrijke en goed doorlatende bodem. Zorg voor voldoende humus en een pH-waarde tussen 5,5 en 6,5. Vermijd te zware of te natte grond.

  De plant gedijt het beste op een standplaats in halfschaduw tot schaduw. Zorg voor een goed doorlatende grond die niet te nat is. Bescherm de plant tegen harde wind.

  Tuinplanten zoals deze hebben in het algemeen weinig winterbescherming nodig, maar jonge planten kunnen wel baat hebben bij een laag mulch of bladeren rond de basis om de wortels te beschermen tegen vorst. Vermijd echter het gebruik van plastic of schuilplaatsen die de luchtstroom belemmeren. Water geven voordat de vorst begint en niet bemesten in de herfst kan ook helpen bij de winterhardheid van de plant.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg voor een goed doorlatende grond en snoei de plant indien nodig in het late najaar of vroege voorjaar. Bemest de plant jaarlijks in het voorjaar met organische mest.

  Tuinplanten zoals deze hebben baat bij een bemesting met organische mest in het voorjaar. Gebruik een meststof met een hoger stikstofgehalte voor een gezonde groei en een diepgroene bladkleur. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om overbemesting te voorkomen.

  Het is aan te raden om een mulchlaag aan te brengen rondom de plant om onkruidgroei te voorkomen en de bodem vochtig te houden. Gebruik organisch materiaal zoals bladeren, houtsnippers of compost. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stam van de plant ligt om rotting te voorkomen.

  De Fagus sylvatica 'Purpurea Tricolor' gedijt het best in een licht zure tot neutrale bodem met een pH-waarde tussen 5,5 en 7,0. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren om ervoor te zorgen dat de plant optimaal kan groeien en gezond blijft. Het toevoegen van organisch materiaal kan helpen om de zuurgraad van de bodem op peil te houden.

  Voor de bestrijding van ongedierte bij deze tuinplant is het belangrijk om regelmatig te controleren op bladluizen, trips en rupsen. Een niet-chemische methode om ongedierte te bestrijden is het gebruik van roofmijten die de schadelijke insecten opeten. Daarnaast kunnen fysieke barrières zoals insectengaas worden gebruikt om de plant te beschermen.

 • Omschrijving

  De Fagus sylvatica 'Purpurea Tricolor' is een boom met opvallend, bont blad dat paars, roze en groen van kleur is. Deze sierlijke boom heeft een compacte groeiwijze en kan een maximale hoogte bereiken van 10 meter. In de herfst verkleurt het blad naar oranje en rood, wat zorgt voor een prachtig kleurenspektakel in de tuin. De 'Purpurea Tricolor' gedijt het beste op een standplaats in de volle zon of halfschaduw en heeft een goed doorlatende, vochtige grond nodig. Deze bijzondere boom is een echte blikvanger in zowel formele als informele tuinen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.