Fagus sylvatica 'Riversii'

Fagus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Fagus sylvatica 'Riversii' is een variant van de gewone beuk met opvallende donkerpaarse bladeren. Het is een langzaam groeiende boom die uiteindelijk een middelgroot formaat kan bereiken. In de lente verschijnen er groene bloemen aan de boom, gevolgd door de vorming van kleine nootjes in de herfst. Deze beukensoort gedijt het beste op een vochtige, goed doorlatende bodem en een plek in de volle zon of halfschaduw. De Fagus sylvatica 'Riversii' staat bekend om zijn decoratieve waarde en kan een prachtige toevoeging zijn aan tuinen en landschappen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Fagus sylvatica 'Riversii' is niet groenblijvend. Het is een bladverliezende plant die in de winter zijn bladeren verliest. Het is een tuinplant die veel wordt gebruikt vanwege zijn decoratieve bladeren.

  De plant is winterhard tot -20 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens strenge winters. Het is aan te raden om de plant te mulchen en te beschermen tegen koude wind.

  Ja, de plant is makkelijk in onderhoud en heeft weinig specifieke zorg nodig. Regelmatig water geven en jaarlijks snoeien volstaat meestal. Zorg voor een goede grond en voldoende zonlicht.

  De Fagus sylvatica 'Riversii' heeft ruimte nodig om uit te groeien tot een volwassen boom. Zorg voor voldoende afstand tot andere planten, minimaal 3 meter is aanbevolen. Deze boom kan een hoogte bereiken van 15-20 meter en een breedte van 5-8 meter.

  De Fagus sylvatica 'Riversii' groeit het best in de volle zon of halfschaduw. Het kan minder goed gedijen in de volledige schaduw, wat de groei en ontwikkeling van de plant kan belemmeren. Overweeg dus om de plant op een plek te planten met voldoende lichtinval.

  De Fagus sylvatica 'Riversii' heeft ongeveer één keer per week water nodig, mits de grond tussen de gietbeurten door opdroogt. Het is belangrijk om de plant tijdens droge periodes extra water te geven. Overmatig water geven moet vermeden worden om wortelrot te voorkomen.

  Ja, deze plant is zeer geliefd bij vlinders en bijen vanwege de nectar die de bloemen produceren. Het is een waardevolle toevoeging aan de tuin om deze belangrijke bestuivers aan te trekken.

  Ja, Fagus sylvatica 'Riversii' is goed voor biodiversiteit, omdat het bladerdak en de schaduw die het biedt een gunstige omgeving creëren voor verschillende soorten vogels, insecten en kleine dieren. Daarnaast biedt het leefruimte en voedselbronnen voor verschillende planten en schimmels die belangrijk zijn voor een gezond ecosysteem. Het helpt ook bij het bevorderen van de diversiteit aan planten en dieren in de tuin.

  De plant bloeit in de maanden april en mei en de bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  De plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige plek in de tuin. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is en niet te nat wordt. Het blad van de plant kan verbranden als deze te lang blootgesteld wordt aan direct zonlicht.

  Nee, de bladeren en zaden van deze plant zijn niet eetbaar voor mensen. Het is voornamelijk een decoratieve boom in tuinen en parken. Het wordt afgeraden om delen van de plant te consumeren.

  Ja, de bladeren van deze plant absorberen geluid, waardoor het geluid gedempt wordt. Het plantmateriaal fungeert als een soort buffer tegen geluidsoverlast in de tuin. Het kan helpen om de omgevingsgeluiden te verminderen en zo voor meer rust en stilte te zorgen.

 • De Fagus sylvatica 'Riversii' kan het beste gesnoeid worden in de winter of vroege lente, voordat de sapstroom op gang komt. Verwijder dode, beschadigde of zieke takken en dun de kroon uit om licht en lucht door te laten. Regelmatig snoeien bevordert een gezonde groei en vormt een mooie, volle boom.

  Deze plant vereist regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar niet doorweekt. Geef de plant water bij de wortels om schimmelvorming te voorkomen.

  Voor de plant is het belangrijk om te groeien in vochtige, goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond voedzaam is en voldoende lucht bevat voor de wortels om te ademen. Het gebruik van organische meststof kan helpen om de plant gezond en sterk te houden.

  De plant gedijt het beste in een vochtige, goed doorlatende grond met een gemiddelde vruchtbaarheid. Het is belangrijk dat de bodem niet te nat of te droog is, om wortelrot te voorkomen. Een bodem met een neutrale tot lichtzure pH-waarde is ideaal voor deze plant.

  De plant heeft een voorkeur voor een standplaats in de halfschaduw tot schaduw. Zorg voor een vochtige en humusrijke grond. Vermijd te felle zon.

  In de winter is het aan te raden om de plant te beschermen tegen vorst. Dit kan door de wortelkluit af te dekken met een laag mulch of bladeren. Daarnaast is het verstandig om de plant af te schermen van harde wind.

  De plant vereist regelmatig snoeien om zijn vorm te behouden en de gezondheid te bevorderen. Zorg voor voldoende water, vooral tijdens droge periodes, en bemest de plant in het voorjaar om de groei te stimuleren. Controleer regelmatig op ziekten en plagen en behandel indien nodig.

  Voor de bemesting van tuinplanten is het belangrijk om een evenwichtige meststof te gebruiken die stikstof, fosfor en kalium bevat. Geef de plant in het voorjaar en zomer regelmatig voeding, maar vermijd overbemesting om schade aan de wortels te voorkomen. Gebruik organische meststoffen voor een langdurige en geleidelijke voeding.

  Mulchen met organisch materiaal zoals boomschors of compost helpt om vocht vast te houden, onkruid onder controle te houden en de bodemtemperatuur stabiel te houden. Dit zorgt voor een gezonde groei van de plant en helpt bij het voorkomen van ziekten en plagen. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stam van de plant komt om rotting te voorkomen.

  De Fagus sylvatica 'Riversii' gedijt het beste in een neutrale tot licht zure bodem. Een pH-waarde tussen 6,5 en 7,5 is ideaal voor deze plantensoort. Zorg ervoor dat de bodem goed doorlatend is en geen water blijft staan.

  Deze plant kan last hebben van bladluizen, trips en spint. Om ongedierte te bestrijden kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en roofmijten worden ingezet. Ook kan een milieuvriendelijk middel gebruikt worden, zoals een biologische insecticide.

 • Omschrijving

  De Fagus sylvatica 'Riversii' is een variant van de gewone beuk met opvallende donkerpaarse bladeren. Het is een langzaam groeiende boom die uiteindelijk een middelgroot formaat kan bereiken. In de lente verschijnen er groene bloemen aan de boom, gevolgd door de vorming van kleine nootjes in de herfst. Deze beukensoort gedijt het beste op een vochtige, goed doorlatende bodem en een plek in de volle zon of halfschaduw. De Fagus sylvatica 'Riversii' staat bekend om zijn decoratieve waarde en kan een prachtige toevoeging zijn aan tuinen en landschappen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.