Fothergilla major

Overig heesters

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Fothergilla major, ook bekend als grootbloemige fothergilla, is een bladverliezende struik die behoort tot de familie Hamamelidaceae. Hij staat bekend om zijn opvallende, pluizige bloemen die in het voorjaar verschijnen en een zoete geur verspreiden. De bladeren zijn groen in de zomer en kleuren prachtig rood, oranje en geel in de herfst. Deze struik gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond en kan zowel in de zon als in de halfschaduw groeien. Fothergilla major is een prachtige aanvulling voor tuinen vanwege zijn sierlijke bloemen en herfstkleuren.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant Fothergilla major is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren in de herfst. Het is een bladverliezende struik die in de lente nieuwe bladeren krijgt en bloeit met witte bloemen.

  Fothergilla major is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is een sterke plant die goed bestand is tegen koude temperaturen. Het is belangrijk om de plant in de winter goed te beschermen tegen extreme vorst.

  Ja, de plant is makkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Het is een sterke en robuuste tuinplant die goed gedijt in verschillende omstandigheden. Regelmatig snoeien en voldoende water geven is voldoende voor een gezonde groei en bloei.

  Fothergilla major heeft gemiddeld een ruimte nodig van 1,5 tot 2 meter in de breedte en hoogte, afhankelijk van de grootte van de struik. Het is belangrijk om voldoende ruimte te geven voor het volledige groeipotentieel van de plant, zodat deze zich goed kan ontwikkelen en bloeien. Het is aanbevolen om de plant te plaatsen in een zonnige of halfschaduwrijke locatie met goed doorlatende grond.

  Fothergilla major groeit het beste in de volle zon of halfschaduw, maar kan ook goed gedijen in de schaduw. De plant heeft wel voldoende licht nodig om goed te kunnen groeien en bloeien. In de schaduw kan de groei mogelijk wat langzamer verlopen.

  Fothergilla major heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is aan te raden om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Over het algemeen is het voldoende om de plant één tot twee keer per week water te geven.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de aantrekkelijke bloemen en geur. Het is een goede keuze voor een tuin die insecten wil aantrekken en ondersteunen.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit omdat hij nectarrijke bloemen heeft die bijen en vlinders aantrekken. Daarnaast kan hij dienen als schuilplaats en voedselbron voor verschillende insecten en vogels. Het planten van deze soort draagt bij aan een gevarieerde en gezonde tuinbiotoop.

  De plant bloeit in de maanden april en mei. De bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon. Het is een tuinplant die gedijt in zonnige omstandigheden. Zorg voor voldoende water en bescherming tegen de felle middagzon.

  Nee, de plant is niet eetbaar voor menselijke consumptie. Het wordt voornamelijk gekweekt vanwege de aantrekkelijke bloemen en bladeren in de tuin. Het wordt niet aanbevolen om de plant te eten vanwege mogelijke giftige stoffen.

  Ja, de plant "Fothergilla major" heeft geluidsdempende eigenschappen vanwege de dichte bladeren die geluid absorberen. Het kan helpen om omgevingsgeluid te verminderen in een tuinomgeving.

 • Je kunt de plant het beste snoeien in het voorjaar na de bloei. Knip dode, beschadigde of ongewenste takken weg om de vorm en gezondheid van de plant te behouden. Zorg ervoor dat je niet te veel snoeit, omdat dit de bloei kan verminderen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te drassig. Geef water aan de basis van de plant om schimmelziekten te voorkomen.

  Fothergilla major gedijt het best in vochtige, goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond een zure pH-waarde heeft en bevat voldoende organisch materiaal voor optimale groei en bloei. Het is aan te raden om de potgrond regelmatig te bemesten tijdens het groeiseizoen.

  Fothergilla major gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende zure grond. De bodemkwaliteit is hierbij van groot belang voor een gezonde groei en bloei van de plant. Het is ook belangrijk om de grond regelmatig te bemesten om de plant te voorzien van de benodigde voedingsstoffen.

  De plant gedijt het beste op een standplaats in de volle zon tot halfschaduw. Zorg voor een goed doorlatende grond die licht vochtig blijft. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst.

  Om "Fothergilla major" te beschermen in de winter, is het belangrijk om een laag mulch rond de basis van de plant aan te brengen. Dit helpt de wortels te beschermen tegen vorst. Daarnaast is het aan te raden om de plant te beschermen tegen harde wind en extreme temperaturen door bijvoorbeeld een windscherm te plaatsen.

  Zorg ervoor dat de plant een goed doorlatende grond heeft en voldoende vochtig wordt gehouden. Snoei lichtjes na de bloei om de vorm te behouden en verwijder dode of beschadigde takken. Geef de plant in het voorjaar een organische meststof voor een gezonde groei.

  Fothergilla major heeft weinig bemesting nodig en kan prima gedijen in normale tuingrond. Het is belangrijk om de plant in het voorjaar te voorzien van een organische meststof om de groei te bevorderen. Vermijd overbemesting om schade aan de plant te voorkomen.

  Mulchen wordt aanbevolen als een beschermende laag voor de wortels van deze plant. Het helpt vocht vast te houden en voorkomt onkruidgroei. Gebruik organisch materiaal zoals boomschors of compost voor het beste resultaat.

  De Fothergilla major gedijt het beste in zure tot neutrale bodems met een pH-waarde tussen 4,5 en 6,5. Een te zure of te basische bodem kan de groei en gezondheid van de plant belemmeren. Het is daarom belangrijk om regelmatig de zuurgraad van de bodem te controleren en indien nodig aan te passen.

  Het is belangrijk om regelmatig de plant te controleren op insecten zoals bladluizen, spint en witte vlieg. Een natuurlijke bestrijdingsmethode is het gebruik van geparfumeerde zeepoplossingen, roofdieren zoals lieveheersbeestjes of het knippen en weggooien van aangetaste delen van de plant. Het is raadzaam om ongediertebestrijdingsmiddelen alleen als laatste redmiddel te gebruiken en altijd de instructies op de verpakking te volgen.

 • Omschrijving

  Fothergilla major, ook bekend als grootbloemige fothergilla, is een bladverliezende struik die behoort tot de familie Hamamelidaceae. Hij staat bekend om zijn opvallende, pluizige bloemen die in het voorjaar verschijnen en een zoete geur verspreiden. De bladeren zijn groen in de zomer en kleuren prachtig rood, oranje en geel in de herfst. Deze struik gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond en kan zowel in de zon als in de halfschaduw groeien. Fothergilla major is een prachtige aanvulling voor tuinen vanwege zijn sierlijke bloemen en herfstkleuren.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.