Fraxinus excelsior

Fraxinus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Fraxinus excelsior, ook wel de gewone es genoemd, is een loofboom die tot wel 40 meter hoog kan worden. De boom heeft een grijze schors en karakteristieke twijgen met donkere knoppen. De bladeren zijn geveerd en hebben een frisgroene kleur die in de herfst verandert in geel tot bruin. De es produceert gevleugelde zaden die aan lange trossen hangen en door de wind verspreid worden. Deze boom komt vaak voor in gematigde bossen en langs waterwegen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

  • Specialisten
  • Verzorgingstips
  • Omschrijving
  • Nee, Fraxinus excelsior is niet groenblijvend. De bladeren van deze plant vallen in de herfst van de boom. Het is een loofboom die zijn blad verliest in de winter.

    Fraxinus excelsior is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Deze plant kan dus goed tegen koude temperaturen en is geschikt om in de tuin te planten.

    De boom vereist weinig onderhoud en is over het algemeen gemakkelijk te verzorgen. Het is belangrijk om regelmatig te snoeien en ziekten en plagen te controleren. De boom heeft een goede bestendigheid tegen verschillende weersomstandigheden.

    Fraxinus excelsior heeft een flinke ruimte nodig om goed te groeien. Het is aan te raden om de plant te planten in een ruime tuin of op een open plek in het bos. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te ontwikkelen.

    Deze plant groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw zal de groei van de plant belemmerd worden en zal hij minder goed gedijen. Het is aan te raden om de plant op een zonnige locatie te planten voor optimale groei.

    Deze tuinplant heeft voldoende water nodig, maar vermijd dat de grond te drassig wordt. Geef de plant daarom ongeveer 1-2 keer per week water, afhankelijk van het weer en de bodemgesteldheid. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of de grond droog aanvoelt voor het water geven.

    Deze plant is inderdaad vlinder- en bijenlokkend. Het trekt deze insecten aan met zijn bloemen en geur. Dit maakt het een waardevolle toevoeging aan elke tuin.

    De plant Fraxinus excelsior is goed voor biodiversiteit, omdat het een belangrijke voedselbron is voor insecten en vogels. De bloemen trekken bijen aan en de bast biedt bescherming voor kleine dieren. De bladeren en zaden dienen als voedsel voor diverse diersoorten.

    Deze plant bloeit in april en mei met kleine, onopvallende bloemen die in pluimen aan de boom hangen. De bloei duurt meestal enkele weken.

    Deze plant kan goed tegen de volle zon en heeft daar geen problemen mee. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven wanneer het erg warm is. Zorg voor goede drainage van de grond om wortelrot te voorkomen.

    De zaden en bladeren van Fraxinus excelsior zijn niet eetbaar voor mensen en kunnen zelfs giftig zijn. Het wordt daarom afgeraden om delen van deze plant te consumeren. Het is belangrijk om hier voorzichtig mee om te gaan en de plant niet te gebruiken als voedsel.

    Ja, de bladeren en takken van deze plant kunnen geluid dempen door het absorberen van geluidsgolven. Dit kan helpen om geluidsoverlast te verminderen in de omgeving van de plant. De plant is daarom geschikt als natuurlijke geluidsdemper in tuinen en andere buitenruimtes.

  • Het snoeien van deze plant kan het beste in de winter of het vroege voorjaar worden gedaan om de vorm en gezondheid te behouden. Verwijder dode of beschadigde takken en dun de plant indien nodig uit om licht en lucht door te laten. Zorg voor scherp snoeigereedschap om schade aan de plant te voorkomen.

    Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Geef water aan de basis van de plant en vermijd bladnat om schimmelziekten te voorkomen.

    De plant heeft een voorkeur voor goed doorlatende potgrond. Het is belangrijk dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Gebruik bij voorkeur een speciale potgrond voor tuinplanten.

    Deze plant groeit het beste in vochtige, voedselrijke grond met een goede afvoer. Een bodem met een licht zure tot neutrale pH-waarde is ideaal voor optimale groei. Zorg ervoor dat de bodem goed doorlatend is om wateroverlast te voorkomen.

    Fraxinus excelsior heeft behoefte aan een zonnige tot licht beschaduwde standplaats. Deze plant gedijt goed in een vochtige, humusrijke bodem. Het is belangrijk dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien.

    Om de plant te beschermen in de winter is het aan te raden om een dikke laag mulch of stro rond de basis van de plant aan te brengen. Daarnaast kun je de plant ook beschermen met een winterhoes of jutezak. Zorg er ook voor dat de plant voldoende water heeft gekregen voordat de vorst begint.

    Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Knip dode of beschadigde takken regelmatig weg en geef de plant af en toe voeding voor een gezonde groei. Verwijder onkruid en mulch rond de plant om de groei te bevorderen.

    Om de groei en gezondheid van deze plant te bevorderen, is het aan te raden om in het voorjaar organische meststof toe te voegen. Kies voor een meststof met een hoog kaliumgehalte om de weerstand van de plant te verhogen. Mest de planten niet te veel, want een teveel aan voedingsstoffen kan schade veroorzaken.

    Mulchen is gunstig voor de plant en beschermt de wortels tegen extreme temperaturen. Het helpt ook om water vast te houden en onkruidgroei te onderdrukken. Het wordt aanbevolen om organisch materiaal te gebruiken als mulch, zoals compost of boomschors.

    De Tuinplanten hebben een voorkeur voor een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen 6,0 en 7,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en eventueel bij te sturen met kalk of compost. Een goede bodem pH zorgt voor een gezonde groei en bloei van de planten.

    Voor de bestrijding van ongedierte bij deze plant, kunt u gebruik maken van biologische bestrijdingsmiddelen of natuurlijke vijanden van het ongedierte. Vermijd het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen, omdat deze schadelijk kunnen zijn voor de plant en het milieu. Regelmatig controleren op ongedierte en indien nodig handmatig verwijderen is ook een effectieve manier om de plant gezond te houden.

  • Omschrijving

    De Fraxinus excelsior, ook wel de gewone es genoemd, is een loofboom die tot wel 40 meter hoog kan worden. De boom heeft een grijze schors en karakteristieke twijgen met donkere knoppen. De bladeren zijn geveerd en hebben een frisgroene kleur die in de herfst verandert in geel tot bruin. De es produceert gevleugelde zaden die aan lange trossen hangen en door de wind verspreid worden. Deze boom komt vaak voor in gematigde bossen en langs waterwegen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

  • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
  • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
  • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.