Gaultheria procumbens

Gaultheria

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Gaultheria procumbens, ook wel bekend als de wintergroene, heeft glanzende, ovale bladeren die in de winter rood verkleuren. De plant groeit laag bij de grond en vormt kleine rode bessen die erg geliefd zijn bij vogels. Het is een winterharde en langzaam groeiende plant die goed gedijt in vochtige, zure grond. Gaultheria procumbens wordt vaak gebruikt als bodembedekker in schaduwrijke tuinen en is een populaire keuze voor het toevoegen van kleur in de winter. De bladeren hebben een sterke, frisse geur wanneer ze worden fijngeknepen en worden soms gebruikt in aromatherapie en medicinale toepassingen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Dit zorgt voor een mooie groene uitstraling, zelfs in de wintermaanden. Het is een mooie toevoeging aan de tuin vanwege zijn wintergroene karakter.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is een laagblijvende tuinplant die goed bestand is tegen koude temperaturen. Ideaal voor in borders of potten in de tuin.

  Ja, de plant is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het is vooral belangrijk om de grond vochtig te houden en de plant regelmatig te snoeien om de vorm te behouden. Het is een winterharde plant die goed gedijt in de tuin.

  De Gaultheria procumbens heeft gemiddeld ongeveer 30 cm ruimte nodig om te groeien. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en vocht krijgt, en plaats hem niet te dicht bij andere planten om verspreiding te voorkomen. Het is een bodembedekker, dus houd rekening met de groei van de plant en geef hem genoeg ruimte om zich uit te breiden.

  Ja, Gaultheria procumbens groeit goed in de schaduw. Het is een plant die gedijt op plekken met weinig direct zonlicht en kan goed groeien onder bomen of in schaduwrijke borders. Het is dan ook een uitstekende keuze voor tuinen met veel schaduw.

  Probeer om de grond vochtig te houden, maar vermijd dat de wortels constant in het water staan. Afhankelijk van de omgevingstemperatuur, kan het nodig zijn om 1-2 keer per week water te geven. Houd de grond consistent vochtig, maar niet doorweekt.

  De Gaultheria procumbens is niet bekend om vlinders en bijen aan te trekken. Deze plant staat voornamelijk bekend om zijn decoratieve bessen en wintergroene bladeren. Het is daarom niet de beste keuze als je op zoek bent naar planten die vlinders en bijen aantrekken.

  Ja, Gaultheria procumbens draagt bij aan biodiversiteit door het aantrekken van bestuivers zoals bijen en vlinders met zijn bloemen en het verschaffen van voedsel voor vogels met zijn bessen. De plant biedt ook schuilplaatsen en nestelgelegenheid voor kleine dieren, waardoor de diversiteit van de tuin toeneemt. Het is een waardevolle toevoeging aan een biodiverse tuin.

  De plant bloeit meestal in de maanden juni en juli en de bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 4 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is een winterharde plant die goed gedijt in zonnige plekken in de tuin. Zorg wel voor voldoende vochtige grond bij warm weer.

  Ja, de bessen van deze plant zijn eetbaar en worden vaak gebruikt in jam, siroop en desserts. Het is echter belangrijk om met mate te consumeren, vanwege de aanwezigheid van methylsalicylaat wat schadelijk kan zijn in grote hoeveelheden. Raadpleeg altijd een expert voordat je planten gaat consumeren.

  Ja, Gaultheria procumbens heeft het vermogen om geluid te dempen vanwege de dichte en groenblijvende bladeren. Dit kan helpen bij het verminderen van geluidsoverlast in de tuin of op het balkon.

 • Gaultheria procumbens kan na de bloei licht gesnoeid worden om de vorm en grootte van de plant te behouden. Verwijder dode, beschadigde of zieke takken om de gezondheid van de plant te bevorderen. Snoei in het voorjaar voor de nieuwe groei begint.

  De Tuinplanten heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd dat de wortels in natte grond staan. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelziekten te voorkomen.

  Voor de Gaultheria procumbens is het belangrijk om te groeien in goed doorlatende potgrond die licht zuur is. Vermijd zware kleigrond en zorg ervoor dat de potgrond nooit helemaal uitdroogt, maar ook niet te nat is. Voeg indien nodig turf of perliet toe aan de potgrond om de drainage te verbeteren.

  De plant gedijt het best in vochtige, zure grond met een goede drainage. Het is belangrijk dat de bodem rijk is aan organisch materiaal en goed doorlatend is. Vermijd kalkrijke grond en zorg ervoor dat de pH-waarde van de bodem lager is dan 5.5 voor optimale groei.

  De Gaultheria procumbens groeit het best op een standplaats in de halfschaduw tot schaduw, met een goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Deze plant is ideaal voor in een bosrijke omgeving of onder struiken.

  Om de plant te beschermen tegen vorst, is het aan te raden om een laag mulch aan te brengen rond de basis van de plant. Daarnaast kunt u ook een beschermende doek of jutezak over de plant leggen tijdens koude wintermaanden. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen.

  De plant gedijt het beste in vochtige en goed doorlatende grond. Snoei de plant na de bloei om een compacte groei te bevorderen. Geef de plant regelmatig water, met name tijdens droge periodes.

  De plant heeft weinig bemesting nodig. Gebruik een lichte organische mest in het voorjaar en zorg voor een goede afwatering. Overbemesting kan leiden tot schade aan de wortels.

  Mulchen rondom de plant helpt de grond vochtig te houden, onkruidgroei te verminderen en de wortels te beschermen tegen extreme temperaturen. Gebruik organisch materiaal zoals boomschors of bladeren als mulch. Het helpt ook bij het geleidelijk vrijgeven van voedingsstoffen aan de plant.

  De Gaultheria procumbens gedijt het beste in zure bodems met een pH-waarde tussen de 4,5 en 6. Een te hoge pH-waarde kan leiden tot problemen met de groei en gezondheid van de plant. Het is dus belangrijk om ervoor zorgen dat de bodem voldoende zuur is voor optimale groei.

  Er zijn verschillende manieren om ongedierte bij deze plant te bestrijden, zoals het afspoelen van bladeren met water of het gebruik van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes. Daarnaast kan ook neemolie of pyrethrum gebruikt worden als bestrijdingsmiddel. Het regelmatig inspecteren van de plant op tekenen van ongedierte is ook aan te raden.

 • Omschrijving

  Gaultheria procumbens, ook wel bekend als de wintergroene, heeft glanzende, ovale bladeren die in de winter rood verkleuren. De plant groeit laag bij de grond en vormt kleine rode bessen die erg geliefd zijn bij vogels. Het is een winterharde en langzaam groeiende plant die goed gedijt in vochtige, zure grond. Gaultheria procumbens wordt vaak gebruikt als bodembedekker in schaduwrijke tuinen en is een populaire keuze voor het toevoegen van kleur in de winter. De bladeren hebben een sterke, frisse geur wanneer ze worden fijngeknepen en worden soms gebruikt in aromatherapie en medicinale toepassingen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.