Gaultheria shallon

Gaultheria

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Gaultheria shallon, også kendt som salal, er en stedsegrøn busk, der findes i Nordamerika. Planten har skinnende, ovale blade og producerer om sommeren små, hvide blomster, der vokser frem til mørkelilla bær. Salal trives godt i fugtige, skyggefulde områder og kan vokse til en højde på cirka 1,5 meter. Bærrene fra Gaultheria shallon er spiselige og bliver ofte brugt i marmelade og bagværk. Plantens blade bruges også ofte i blomsterdekorationer.

Leder du efter en bestemt plante?

Hvad er min Beeb?

 • Specialist
 • Plejetips
 • Beskrivelse
 • Ja, denne plante er stedsegrøn og bevarer sine blade hele året. Planten tilhører kategorien af stedsegrønne haveplanter.

  "Gaultheria shallon" er hårdfør til omkring -15 grader Celsius. Det er derfor en ret hårdfør plante, der er godt modstandsdygtig over for kolde temperaturer. Generelt kan denne plante derfor godt overleve i vores klima.

  Ja, denne plante er generelt nem at holde, og kræver ikke meget speciel pleje. Den trives godt i fugtig, sur jord og kan klare sig godt i kolde og skyggefulde forhold. Regelmæssig vanding og beskæring kan hjælpe med at holde planten sund.

  Gaultheria shallon har brug for meget plads til at udvikle sig fuldt ud. Det er vigtigt at holde tilstrækkelig afstand til andre planter, så de ikke bliver overvokset. En rummelig plantekasse eller bed er ideel til denne plante.

  Ja, Gaultheria shallon vokser godt i skyggefulde områder. Det er en busk, der trives i fugtige og skyggefulde miljøer. Det er derfor et ideelt valg til haver med lidt sollys.

  Haveplanter som Gaultheria shallon har et gennemsnitligt vandbehov og har generelt brug for vand en gang om ugen. Det er vigtigt at holde jorden fugtig, men ikke gennemblødt. Kontroller regelmæssigt jorden med din finger for at se, om planten har brug for vand.

  Ja, denne plante tiltrækker sommerfugle og bier på grund af dens blomster og nektar. Dette gør den til en værdifuld tilføjelse til haver for at fremme biodiversitet.

  Ja, denne plante er god for biodiversitet, fordi den forbedrer jordens struktur og tiltrækker forskellige insekter. Derudover giver den mad og husly til fugle og små pattedyr.

  Denne plante blomstrer normalt fra april til juni, og blomstringen kan vare i flere uger.

  Planten Gaultheria shallon trives godt i fuld sol. Det er en stærk haveplante, der kan tåle godt med sollys. Det er vigtigt, at planten får tilstrækkeligt med vand, når den udsættes for fuld sol.

  Ja, bærrene fra denne plante er spiselige og bruges ofte til at lave syltetøj, saft eller sirup. Det er vigtigt at vide, at planten er medlem af lyngfamilien og derfor har en lidt sur smag. Det anbefales at konsultere en ekspert, inden bærrene indtages.

  Ja, Gaultheria shallon har tætte og kraftigt forgrenede grene, der kan dæmpe lyd. Planten hjælper med at absorbere og reducere støj, hvilket gør den til en naturlig lyddæmpning i haven. Planter med tæt løv som denne kan hjælpe med at blødgøre og absorbere lyde.

 • Planten kan let beskæres efter blomstringen for at opretholde formen. Fjern døde eller beskadigede grene. Beskær ikke for dybt for at holde planten sund.

  Giv denne plante regelmæssigt vand, især under tørre perioder. Sørg for, at jorden altid forbliver let fugtig, men undgå at rødderne står i vand. Undgå at sprøjte blade for at forhindre skimmeldannelse.

  En godt drænet pottemuld er velegnet til denne plante. Sørg for, at pottemulden forbliver fugtig, men ikke for våd. Tilsæt eventuelt lidt tørv eller bark for at gøre jorden surere.

  Denne plante trives bedst i fugtig, veldrænet jord med en sur pH-værdi. En humusrig jord med tilstrækkelige næringsstoffer vil fremme vækst og blomstring. For våd eller for tør jord kan føre til problemer som rodrot.

  De Gaultheria shallon trives godt på et sted med fugtig, sur jord og halvskygge til skygge. Det er vigtigt, at planten er beskyttet mod skarp sol og hård vind. Sørg for en beskyttet placering i haven for at lade planten vokse optimalt.

  Om vinteren er det vigtigt at beskytte planten mod frost og kold vind. Dette kan gøres ved at lægge muld rundt om plantens base og dække grene med en beskyttelsespose eller havefleece. Sørg også for, at planten får tilstrækkeligt med vand i tørre vintermåneder.

  Denne plante kræver lidt vedligeholdelse og trives godt i fugtig, veldrænet jord. Beskær eventuelt døde grene om foråret for at holde planten sund. Giv planten regelmæssigt vand, især i tørre perioder.

  Jordbunden for havenplanter skal være rig på organisk materiale og let sur. Det er vigtigt at gøde regelmæssigt med en gødning specielt sammensat til surbundsplanter. Overgødning bør undgås for at fremme sund vækst.

  Mulch kan bruges til at holde jorden omkring planten fugtig, reducere ukrudtsvækst og beskytte rødderne mod temperatursvingninger. Organisk mulch såsom blade eller bark er ideel til denne planteart. Sørg for, at mulchlaget ikke kommer for tæt på plantens stamme for at undgå kvælning.

  Gaultheria shallon trives bedst i sur jord med en pH-værdi mellem 4,5 og 6,0. Det er vigtigt, at jorden er godt drænet for at undgå rod råd. Tilsætning af organisk materiale kan forbedre jordens surhedsgrad.

  Planten kan lide af bladlus, trips og spind. Disse kan bekæmpes med naturlige fjender som marihøner eller rovmider. De kan også bekæmpes med miljøvenlige plantebeskyttelsesmidler som biologiske insekticider.

 • Beskrivelse

  Gaultheria shallon, også kendt som salal, er en stedsegrøn busk, der findes i Nordamerika. Planten har skinnende, ovale blade og producerer om sommeren små, hvide blomster, der vokser frem til mørkelilla bær. Salal trives godt i fugtige, skyggefulde områder og kan vokse til en højde på cirka 1,5 meter. Bærrene fra Gaultheria shallon er spiselige og bliver ofte brugt i marmelade og bagværk. Plantens blade bruges også ofte i blomsterdekorationer.

Nogen spørgsmål om din plante? Spørg

Professor Plantstein

chatbot.offline
Professor Plantstein råder til, at man ikke kan udlede nogen rettigheder af svarene.

login.notloginheading.popup

login.notlogintext.popup

Hvad er min Beeb?

My Beeb er en liste, hvor du kan gemme alle de planter, du ejer. På den måde har du alle de praktiske plejetips lige ved hånden!

Leder du efter en bestemt plante?

 • Scan Plantbeeb QR-koden på potten eller,
 • Scan Plantbeeb QR-koden på skiltet eller,
 • Søg via forstørrelsesglas eller når du søger efter en plante via menuen øverst til højre.