Grewia occidentalis

Overig bomen

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Grewia occidentalis, ook wel bekend als de Kruisbessieboom, is een struik die oorspronkelijk uit Zuid-Afrika komt. Het heeft glanzende groene bladeren en produceert kleine witte bloemen gevolgd door rode tot paarse vruchten die eetbaar zijn. De plant groeit goed in zonnige tot halfschaduwrijke gebieden en vereist goed doorlatende grond. Het kan goed tegen droogte en is daarom een ​​geschikte plant voor tuinen met weinig water. De Kruisbessieboom trekt vogels aan en kan worden gebruikt als decoratieve struik of als haag.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren gedurende de wintermaanden. Het is een bladverliezende struik die in de lente opnieuw bladeren krijgt.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -5 graden Celsius. Het is aan te raden om deze plant in de winter te beschermen tegen strenge vorst. In de lente en zomer zal hij weer prachtig bloeien en groeien.

  De plant is redelijk makkelijk te onderhouden en heeft weinig speciale zorg nodig. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te zorgen voor voldoende zonlicht. Snoei indien nodig om de vorm te behouden en de groei te stimuleren.

  Je hebt minimaal 2 tot 3 meter ruimte nodig voor deze plant. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en zich te ontwikkelen. Vergeet niet regelmatig te snoeien om de grootte van de plant onder controle te houden.

  De plant groeit het beste in volle zon tot lichte schaduw. Te veel schaduw kan de groei belemmeren en de bloei verminderen. Het is aan te raden om de plant te plaatsen op een plek waar hij voldoende zonlicht ontvangt.

  De plant heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de buitentemperaturen en de bodemvochtigheid. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de bloemen met nectar. Het is een goede keuze voor een tuin die bijen en vlinders wil aantrekken.

  Ja, de plant draagt bij aan biodiversiteit door het aantrekken van bestuivers zoals bijen en vlinders. Daarnaast biedt de plant beschutting en voedsel voor verschillende diersoorten. Het kan helpen om de tuin in evenwicht te houden en een gezonde leefomgeving te creëren voor verschillende soorten planten en dieren.

  De plant bloeit meestal in de maanden juni tot en met september en de bloei kan tot wel 6 weken duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste in een zonnige standplaats. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens warme en droge perioden. De plant kan ook goed groeien in goed doorlatende grond.

  Ja, de vruchten van deze plant zijn eetbaar en worden vaak vers gegeten of gebruikt in jams en desserts. Het is belangrijk om de vruchten rijp te plukken voor de beste smaak. De rest van de plant, inclusief bladeren en bast, is niet geschikt voor consumptie.

  Ja, deze plant heeft een geluidsdempend effect door zijn dichte bladerdek en takkenstructuur. Het kan helpen om geluiden te absorberen en te verminderen in de omgeving. Het is een aanbevolen keuze voor het creëren van een rustige en stille tuin.

 • Om een gezonde groei te stimuleren, kan de plant het beste jaarlijks na de bloei gesnoeid worden. Verwijder dode, zieke of beschadigde takken en knip de overige takken terug tot gewenste lengte en vorm. Zorg ervoor dat de snoeischaar schoon en scherp is om schade aan de plant te voorkomen.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar voorkom dat de wortels te lang in natte grond staan. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelvorming te voorkomen.

  Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende potgrond met een neutrale tot zure pH-waarde. Zorg ervoor dat de potgrond regelmatig vochtig is, maar vermijd stilstaand water om wortelrot te voorkomen. Gebruik een meststof speciaal voor tuinplanten om de groei en bloei te stimuleren.

  De bodemkwaliteit voor deze plant moet goed doorlatend en vruchtbaar zijn. Zorg ervoor dat de grond voldoende vochtig blijft, maar niet te nat. Een neutrale tot licht zure pH-waarde is ideaal.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Het is belangrijk dat de plant voldoende beschutting heeft tegen harde wind. Zorg ervoor dat de plant niet te veel in de schaduw staat, om de groei en bloei te stimuleren.

  Om de plant te beschermen tegen vorst in de winter, kan het helpen om mulch rond de basis aan te brengen. Ook kan een beschermhoes of fleecedoek gebruikt worden bij extreem koude temperaturen. Zorg ervoor dat de plant goed water krijgt voor de winterperiode.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en is gemakkelijk te verzorgen. Snoei indien nodig in het voorjaar om de vorm te behouden. Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes.

  De plant heeft behoefte aan een regelmatige bemesting in het voorjaar en zomermaanden. Gebruik een organische meststof die speciaal is samengesteld voor tuinplanten. Overbemesting kan leiden tot schade aan de plant, dus houd u aan de aanbevolen dosering.

  Mulch is gunstig voor tuinplanten, het beschermt de wortels tegen extreme temperaturen en helpt vocht vast te houden. Daarnaast kan mulch ook onkruid onderdrukken en voedingsstoffen toevoegen aan de bodem. Het wordt aanbevolen om elk voorjaar een nieuwe laag mulch aan te brengen rondom de planten.

  De plant groeit het beste in zure tot neutrale bodems met een pH tussen 5,5 en 7,0. Het is belangrijk dat de bodem goed doorlatend is en dat er geen water blijft staan. Een te zure of te basische bodem kan leiden tot voedingsstoffentekorten en het afsterven van de plant.

  Het bestrijden van ongedierte bij Tuinplanten kan worden gedaan door regelmatig te controleren op plagen zoals bladluizen en spint. Natuurlijke vijanden, zoals lieveheersbeestjes en gaasvliegen, kunnen helpen bij de bestrijding van ongedierte. Indien nodig kan ook gebruik gemaakt worden van biologische bestrijdingsmiddelen.

 • Omschrijving

  De Grewia occidentalis, ook wel bekend als de Kruisbessieboom, is een struik die oorspronkelijk uit Zuid-Afrika komt. Het heeft glanzende groene bladeren en produceert kleine witte bloemen gevolgd door rode tot paarse vruchten die eetbaar zijn. De plant groeit goed in zonnige tot halfschaduwrijke gebieden en vereist goed doorlatende grond. Het kan goed tegen droogte en is daarom een ​​geschikte plant voor tuinen met weinig water. De Kruisbessieboom trekt vogels aan en kan worden gebruikt als decoratieve struik of als haag.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.