Griselinia littoralis

Overig heesters

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Griselinia littoralis, ook bekend als de Nieuw-Zeelandse struik, is een groenblijvende plant met glanzende, ovaalvormige bladeren. De plant kan uitgroeien tot een grote struik of kleine boom met een dichte, bossige groeiwijze. Het heeft een opvallende lichtgroene tot donkergroene bladkleur, die mooi contrasteert met de omgeving. Griselinia littoralis gedijt goed in gematigde klimaten en is zeer geschikt voor gebruik als haagplant of als solitaire plant in de tuin. De plant produceert kleine, onopvallende bloemen en geelkleurige bessen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de Griselinia littoralis is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Het is een populaire keuze voor tuinen vanwege zijn mooie groene bladeren.

  Griselinia littoralis is zeer winterhard en kan temperaturen tot -10 graden Celsius verdragen. Het is een sterke plant die goed bestand is tegen winterse omstandigheden. Het is echter aan te raden om de plant te beschermen bij extreme kou.

  Ja, de plant is makkelijk in onderhoud. Het is tolerant ten opzichte van verschillende bodemsoorten en weersomstandigheden en heeft weinig verzorging nodig. Regelmatig snoeien bevordert de groei en vorm van de plant.

  De Griselinia littoralis heeft ongeveer 1,5 tot 2 meter ruimte nodig om goed te kunnen groeien en zich te ontwikkelen. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich zijdelings uit te spreiden. Houd rekening met de hoogte en breedte van de plant bij het bepalen van de juiste plantafstand.

  Deze plant groeit het best in de volle zon tot halfschaduw, dus het zal minder goed groeien in de schaduw. Het is belangrijk om de plant voldoende licht te geven om gezond en sterk te blijven. Bij onvoldoende licht kan de groei van de plant afnemen en kan het uiterlijk worden aangetast.

  Deze plant heeft gemiddeld één keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en de bodem waarin hij groeit. Het is belangrijk om de grond regelmatig te controleren voordat je water geeft om te voorkomen dat de plant te nat of te droog wordt. Het is beter om matig water te geven dan te veel.

  Ja, Griselinia littoralis is vlinder- en bijenlokkend. Het trekt deze insecten aan met zijn bloemen en kan ze helpen bestuiven. Het is een waardevolle plant voor de biodiversiteit in de tuin.

  De Griselinia littoralis draagt bij aan de biodiversiteit door het bieden van een schuilplaats en voedsel voor verschillende vogelsoorten. Ook wordt de plant gebruikt als nestplaats door sommige insecten en kleine dieren. De plant trekt daarnaast bestuivers aan, zoals bijen en vlinders.

  De plant "Griselinia littoralis" bloeit in de maanden maart en april. De bloei duurt ongeveer 2 tot 4 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en kan in zowel een zonnige als licht beschaduwde plek geplant worden. Zorg wel voor voldoende vochtige grond en bescherm de plant tegen harde wind.

  Nee, de plant is niet eetbaar voor mensen. Het is voornamelijk bekend om zijn decoratieve bladeren en wordt niet gebruikt als voedselbron. Het is belangrijk om geen deel van de plant te consumeren.

  Ja, de plant heeft dichte bladeren die geluid kunnen absorberen en helpen om geluid te dempen in de omgeving waar de plant groeit. Het kan helpen om de geluidsoverlast te verminderen in tuinen en buitenruimtes.

 • De Griselinia littoralis kan het beste in het voorjaar gesnoeid worden om de vorm en grootte van de plant te behouden. Verwijder dode takken en knip takken terug tot boven een nieuwe uitloper. Zorg ervoor dat de plant na het snoeien voldoende water en voeding krijgt voor een gezonde groei.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar niet te nat. Geef de plant liever af en toe een flinke hoeveelheid water dan regelmatig kleine beetjes.

  Gebruik voor deze plant het liefst een goed doorlatende potgrond met een licht zure tot neutrale pH-waarde. Zorg ervoor dat de potgrond regelmatig vochtig is, maar niet te nat. Voeg eventueel organische meststoffen toe tijdens het groeiseizoen voor extra voeding.

  Deze plant groeit het beste in een goed doorlatende bodem die rijk is aan organisch materiaal. Zorg ervoor dat de grond niet te zwaar of te nat is, om wortelrot te voorkomen. Het is belangrijk om regelmatig de bodemkwaliteit te controleren en waar nodig bij te sturen met compost of meststoffen.

  De Griselinia littoralis heeft een voorkeur voor een zonnige standplaats, maar kan ook goed gedijen in halfschaduw. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en regelmatig vochtig wordt gehouden. Deze tuinplant is geschikt voor zowel beschutte als winderige locaties.

  Om de plant in de winter te beschermen, kan je een mulchlaag van bladeren of stro rond de basis aanbrengen. Ook kan je de plant inpakken met een speciale wintervliesdoek. Zorg er daarnaast voor dat de plant goed water heeft gekregen voor de winter begint.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en groeit het beste in goed doorlatende grond. Snoei indien nodig in het voorjaar om de vorm te behouden en geef regelmatig water tijdens droge periodes. Voeg organische meststoffen toe in het voorjaar voor een gezonde groei.

  Tuinplanten kunnen bemest worden met organische mest in het voorjaar en zomer, volgens de aanbevolen dosering op de verpakking. Het is belangrijk om de plant goed water te geven na het bemesten om verbranding van de wortels te voorkomen. Overbemesting moet vermeden worden om schade aan de plant te voorkomen.

  Het is aan te raden om regelmatig mulch aan te brengen rond de Tuinplanten om de bodem te beschermen en vocht vast te houden. Dit helpt ook bij het onderdrukken van onkruidgroei en voegt organisch materiaal toe aan de bodem. Kies voor een mulchmateriaal dat goed waterdoorlatend is en geen ziekten kan verspreiden.

  Griselinia littoralis groeit het beste op een bodem met een licht zure tot neutrale pH. Het is belangrijk dat de grond goed gedraineerd is en niet te zwaar is. Het regelmatig testen en eventueel aanpassen van de zuurgraad kan helpen om de plant gezond te houden.

  Het is belangrijk om regelmatig te controleren op plagen zoals bladluizen, spintmijten en witte vlieg bij deze plant. Gebruik indien nodig biologische bestrijdingsmiddelen of natuurlijke vijanden om de plaag onder controle te houden. Voorkom overmatig gebruik van pesticiden om de natuurlijke balans in stand te houden.

 • Omschrijving

  Griselinia littoralis, ook bekend als de Nieuw-Zeelandse struik, is een groenblijvende plant met glanzende, ovaalvormige bladeren. De plant kan uitgroeien tot een grote struik of kleine boom met een dichte, bossige groeiwijze. Het heeft een opvallende lichtgroene tot donkergroene bladkleur, die mooi contrasteert met de omgeving. Griselinia littoralis gedijt goed in gematigde klimaten en is zeer geschikt voor gebruik als haagplant of als solitaire plant in de tuin. De plant produceert kleine, onopvallende bloemen en geelkleurige bessen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.