Hamamelis x intermedia

Hamamelis

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Hamamelis x intermedia, ook wel bekend als de toverhazelaar, is een langzaam groeiende struik met opvallende bloemen in de winter en het vroege voorjaar. De bloemen zijn meestal geel tot oranje van kleur en hebben een kenmerkende zoete geur. De bladeren van de plant zijn groen en hebben een ovale vorm. De toverhazelaar gedijt goed in vochtige, goed doorlatende bodems en kan zowel in de volle zon als in de halfschaduw groeien. Het is een prachtige plant die kleur en geur toevoegt aan de tuin tijdens de koude maanden.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, deze plant is niet groenblijvend. De bladeren zullen in de herfst en winter van de plant vallen. Het is een bladverliezende tuinplant.

  Hamamelis x intermedia is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius.

  Hamamelis x intermedia is een redelijk gemakkelijke plant in onderhoud. Met de juiste standplaats en regelmatige watergift zal deze plant goed gedijen. Het is belangrijk om de plant jaarlijks te snoeien om de vorm en gezondheid te behouden.

  Deze plant heeft voldoende ruimte nodig om zijn takken vrij te laten groeien zonder belemmering van andere planten. Een afstand van ongeveer 1,5 tot 2 meter van andere planten wordt aanbevolen. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en lucht krijgt om optimaal te kunnen groeien.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. Hij zal niet goed gedijen in de schaduw en heeft minstens een paar uur zonlicht per dag nodig. Zorg ervoor dat hij voldoende licht krijgt voor een gezonde groei en bloei.

  Tuinplanten hebben over het algemeen één keer per week water nodig, tenzij het extreem warm weer is. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden maar niet doorweekt. Overtollig water kan leiden tot wortelrot.

  Ja, de plant is vlinder en bijenlokkend vanwege de geur en nectar die worden geproduceerd door de bloemen. Het trekt deze bestuivende insecten aan en helpt bij de bestuiving van andere planten in de tuin.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit doordat bloemen insecten aantrekken en zorgen voor bestuiving. Daarnaast biedt de plant voedsel en schuilplaatsen voor verschillende dieren in de tuin.

  De plant bloeit meestal in de maanden januari tot maart en de bloei kan tot wel vier weken duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is zelfs aan te raden om de plant op een zonnige plek te zetten voor optimale groei en bloei. Zorg wel voor voldoende vocht en bescherming tegen felle middagzon.

  Nee, de plant is niet eetbaar. Het wordt niet aanbevolen om delen van de plant te consumeren. Het is vooral bedoeld als decoratieve tuinplant.

  Ja, de plant heeft een dichte bladstructuur waardoor geluid enigszins gedempt kan worden. Het blad kan geluidsgolven absorberen en zorgen voor een rustige omgeving. Het kan dus als een geluidsdempende plant worden beschouwd.

 • Voor het snoeien van deze plant is het belangrijk om dode of beschadigde takken te verwijderen. Daarnaast kan de plant na de bloei lichtjes worden teruggesnoeid om de vorm te behouden. Snoei bij voorkeur in het voorjaar of direct na de bloei.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Geef water aan de basis van de plant om schimmelgroei te voorkomen.

  Voor deze tuinplant is het belangrijk om te kiezen voor een goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de grond voldoende voedingsstoffen bevat en niet te zuur is. Geef regelmatig water, maar voorkom dat de wortels constant nat staan.

  Deze plant gedijt het beste in humusrijke en goed doorlatende bodem. Zorg ervoor dat de bodem vochtig blijft, maar niet te nat. Een licht zure bodem met een pH-waarde van ongeveer 5,5 tot 6,5 is ideaal voor deze plant.

  De plant gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Zorg voor een goed doorlatende grond en bescherm de plant tegen koude wind. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes.

  Het is belangrijk om de plant tijdens de winter te beschermen tegen strenge vorst, vooral als deze nog jong is. Dit kan bijvoorbeeld door mulch rond de wortels aan te brengen en de plant af te dekken met een laag stro of vliesdoek. Zorg er ook voor dat de plant voldoende vochtig blijft tijdens de koudere maanden.

  De plant vereist een regelmatige snoei om de vorm te behouden en dode takken te verwijderen. Zorg voor een goed doorlatende grond en voldoende vochtigheid, vooral tijdens droge periodes. Mest de plant met organische meststoffen in het voorjaar voor een gezonde groei.

  Mest de plant in het voorjaar met organische meststoffen zoals compost of koemestkorrels. Gebruik geen kunstmest, omdat dit de plant kan beschadigen. Houd rekening met de behoeften van de plant en bemest volgens de instructies op de verpakking.

  Mulch de grond rondom de plant met een laag organisch materiaal om de wortels te beschermen tegen vorst en uitdroging. Dit zal ook helpen om onkruidgroei te verminderen en de vochtigheid in de grond te behouden. Vernieuw de mulchlaag jaarlijks in het voorjaar voor optimale groei en bloei.

  De plant gedijt het beste in een zure tot neutrale bodem met een pH-waarde tussen 5,5 en 7,0. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met bijvoorbeeld tuinturf of compost. Een te zure of te basische bodem kan de groei en bloei van de plant negatief beïnvloeden.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kunnen natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of pyrethrum gebruikt worden. Ook regelmatig controleren op luizen, spint of wolluis en deze indien nodig handmatig verwijderen is aanbevolen. Preventief kan ook gebruik gemaakt worden van insectenwerende planten zoals bieslook of lavendel.

 • Omschrijving

  De Hamamelis x intermedia, ook wel bekend als de toverhazelaar, is een langzaam groeiende struik met opvallende bloemen in de winter en het vroege voorjaar. De bloemen zijn meestal geel tot oranje van kleur en hebben een kenmerkende zoete geur. De bladeren van de plant zijn groen en hebben een ovale vorm. De toverhazelaar gedijt goed in vochtige, goed doorlatende bodems en kan zowel in de volle zon als in de halfschaduw groeien. Het is een prachtige plant die kleur en geur toevoegt aan de tuin tijdens de koude maanden.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.