Hamamelis x intermedia 'Feuerzauber'

Hamamelis

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Hamamelis x intermedia 'Feuerzauber' is een prachtige en opvallende struik die bekend staat om zijn spectaculaire bloemen. Deze plant heeft helderrode tot oranje bloemen die in de winter en het vroege voorjaar bloeien. De bloemen geven een heerlijke geur af en trekken vlinders en bijen aan. De bladeren zijn groen van kleur en verkleuren in de herfst naar geel tot oranje. Deze Hamamelis kan goed gedijen in de halfschaduw en is een mooie aanvulling op een winterse tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend. Het blad van deze plant verandert van kleur tijdens de seizoenen. Het is een bladverliezende tuinplant.

  De plant is winterhard tot -15 graden Celsius. De plant kan dus temperaturen tot -15 graden Celsius overleven. Het is aan te raden om de plant te beschermen bij strenge vorst.

  Ja, deze plant is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale verzorging nodig. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te zorgen voor een goede drainage van de grond. Snoei indien nodig na de bloei om de vorm en grootte van de plant te behouden.

  De plant heeft een ruimte nodig van ongeveer 2 tot 3 meter in diameter. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is voor de struik om zich volledig te kunnen ontwikkelen. Plant de struik niet te dicht bij andere planten om verstikking te voorkomen.

  Ja, Hamamelis x intermedia 'Feuerzauber' groeit goed in de schaduw, maar geeft de voorkeur aan een plek met halfschaduw tot volle zon. Het is belangrijk om de plant voldoende licht te geven om bloemen en blad te laten ontwikkelen. Het is een winterharde plant die goed gedijt in verschillende soorten grond.

  De plant heeft ongeveer één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de bodemvochtigheid en weersomstandigheden. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet drassig. In drogere periodes kan het nodig zijn om vaker water te geven.

  Ja, de plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de aantrekkelijke bloemen en de zoete geur die ze verspreiden. Dit zorgt ervoor dat de plant een geliefde keuze is voor tuinen en trekt verschillende soorten bestuivers aan. Planten die vlinders en bijen aantrekken helpen bij het behouden van een gezonde biodiversiteit in de tuin.

  Ja, de Hamamelis x intermedia 'Feuerzauber' is goed voor biodiversiteit omdat het nectar levert voor insecten zoals bijen en vlinders. Het trekt ook verschillende soorten vogels aan die de zaden eten. De plant zorgt voor een gevarieerde en levendige tuin.

  Deze plant bloeit meestal in de maanden januari tot en met maart. De bloei kan ongeveer vier tot zes weken duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk dat de plant voldoende water krijgt, vooral tijdens warme periodes. Zorg ook voor een goede bodem met voldoende voedingstoffen.

  Nee, de plant is niet eetbaar. Het wordt niet aanbevolen om planten uit de tuin als voedselbron te gebruiken. Het beste is om alleen planten te eten die specifiek gekweekt zijn voor consumptie.

  Ja, deze plant heeft de mogelijkheid om geluid te dempen door zijn bladeren en takken. Dit kan helpen bij het verminderen van omgevingsgeluiden in de tuin. Het effect is echter beperkt in vergelijking met specifieke geluidsdempende planten.

 • Snoei de plant in het voorjaar direct na de bloei om de vorm te behouden en de groei te bevorderen. Verwijder dode, beschadigde of zieke takken. Gebruik scherpe snoeischaren om de takken net boven een knop af te knippen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig is, maar niet doorweekt. Geef water aan de basis van de plant en vermijd natte bladeren om schimmel te voorkomen.

  De plant groeit het beste in humusrijke potgrond. Zorg ervoor dat de pot goed gedraineerd is om wateroverlast te voorkomen. Gebruik een pot die groot genoeg is voor de wortels om zich te verspreiden.

  De bodemkwaliteit voor deze tuinplant moet goed doorlatend en vochtig zijn. Een humusrijke bodem met een neutrale zuurgraad is ideaal. Zorg voor voldoende voeding en water voor een gezonde groei en bloei.

  De plant gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Zorg voor een vochtige, goed doorlatende bodem. Bescherm de plant tegen harde wind.

  Tijdens de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst door mulch rond de basis aan te brengen. Ook is het aan te raden om de plant af te dekken met een fleecehoes of jute om bevriezing te voorkomen. Zorg er daarnaast voor dat de plant op een beschutte plek staat om de kans op vorstschade te minimaliseren.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Knip dode of beschadigde takken weg om de gezondheid van de plant te bevorderen. Geef de plant jaarlijks organische mest voor een goede groei en bloei.

  Tuinplanten zoals deze hebben over het algemeen behoefte aan een bemesting met organische meststoffen in het voorjaar. Het is belangrijk om de plant tijdens het groeiseizoen regelmatig bij te mesten voor een gezonde groei en bloei. Een evenwichtige meststof voor bloeiende struiken kan geschikt zijn.

  Het is aan te raden om mulch rond de basis van deze plant aan te brengen om vocht vast te houden en onkruidgroei te voorkomen. Een laagje organisch materiaal zal de bodemkwaliteit verbeteren en de plant gezond houden. Zorg er wel voor dat de mulch niet direct tegen de stam van de plant ligt om ziektes te voorkomen.

  Deze plant gedijt het best in een zure bodem met een pH-waarde tussen 5,5 en 6,5. Een goede zuurgraad is belangrijk voor een gezonde groei en bloei. Het is aan te raden om regelmatig de pH-waarde van de bodem te controleren en indien nodig bij te sturen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze tuinplant, kunt u preventieve maatregelen nemen zoals regelmatig controleren op plagen en het verwijderen van aangetaste bladeren. Daarnaast kunt u natuurlijke vijanden van het ongedierte aantrekken door bijvoorbeeld bloeiende planten in de tuin te plaatsen. Als het ongedierte toch hardnekkig is, kunt u biologische bestrijdingsmiddelen gebruiken.

 • Omschrijving

  De Hamamelis x intermedia 'Feuerzauber' is een prachtige en opvallende struik die bekend staat om zijn spectaculaire bloemen. Deze plant heeft helderrode tot oranje bloemen die in de winter en het vroege voorjaar bloeien. De bloemen geven een heerlijke geur af en trekken vlinders en bijen aan. De bladeren zijn groen van kleur en verkleuren in de herfst naar geel tot oranje. Deze Hamamelis kan goed gedijen in de halfschaduw en is een mooie aanvulling op een winterse tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.