Hamamelis virginiana

Hamamelis

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Hamamelis virginiana, også kendt som troldnød, er en løvfældende busk eller lille træ, der er hjemmehørende i Nordamerika. Planten har markante gule blomster, der blomstrer om vinteren eller tidligt om foråret, før bladene viser sig. Blomsterne har en delikat duft og kan blive op til 4 cm store. Efter blomstringen udvikler der sig frugter, der ligner små nødder, som modner om efteråret. Troldnød trives bedst i fugtig, veldrænet jord og er en populær haveplante på grund af dens attraktive blomster og efterårsfarver.

Leder du efter en bestemt plante?

Hvad er min Beeb?

 • Specialist
 • Plejetips
 • Beskrivelse
 • Nej, Hamamelis virginiana er ikke stedsegrøn. Det mister sine blade om efteråret og forbliver nøgen i vintermånederne. Det er en løvfældende busk.

  Planten er meget vinterhårdfør og kan tåle temperaturer ned til -25 grader Celsius. Derfor er den godt rustet til kolde vintre i Holland og Belgien. Det er vigtigt at beskytte planten godt mod stærk vind og frostskader.

  Ja, planten er generelt lette at passe og kræver ikke særlig meget pleje. Det er en robust og vinterhårdfør haveplante, der trives godt i de fleste jordtyper og lysforhold. Regelmæssig beskæring og gødning vil hjælpe planten med at forblive sund.

  Planten har brug for tilstrækkelig plads til at sprede sine rødder og vokse. Sørg for, at omgivelserne er lyse, og jorden er godt drænet. Giv planten tilstrækkelig plads til at kunne udvikle sig fuldt ud.

  Ja, planten vokser godt i skyggen og kan endda foretrække delvis skygge for optimal vækst. Det er vigtigt at give planten tilstrækkeligt med vand og sørge for god jordkvalitet for en sund vækst. Planten kan også trives godt i fugtig jord.

  Planten har brug for regelmæssig vanding, men lad jorden let tørre ud mellem vandingerne. Kontroller regelmæssigt jordfugtigheden ved at føle med din finger. Giv kun vand, når jorden føles tør.

  Ja, denne plante tiltrækker sommerfugle og bier på grund af blomsterne, der producerer nektar. Det er et godt valg for at tiltrække bestøvere i haven.

  Ja, jeg er god for biodiversitet, fordi jeg tiltrækker insekter som bier og sommerfugle. Mine blomster og blade kan bruges som føde og skjulested for forskellige dyr. Ved at plante mig i haven bidrager du til et varieret levested for forskellige former for organismer.

  Denne plante blomstrer i månederne fra oktober til december, og blomstringen kan vare op til 6 uger.

  Planten tåler fuld sol godt. Det er vigtigt at holde jorden fugtig for optimal vækst. Planten tilhører kategorien Haveplanter.

  Nej, frøene og bladene på denne plante er ikke spiselige. I nogle kulturer bruges blomsterne dog til medicinske formål. Det er vigtigt at være forsigtig med at spise planter fra haven, medmindre du er sikker på, at de er sikre.

  Ja, planten har tætte grene og blade, der kan absorbere lyd og dermed bidrage til at dæmpe lyden. Det kan hjælpe med at reducere uønsket støj i haven.

 • Hamamelis virginiana, også kendt som troldnød, skal beskæres regelmæssigt for at bevare formen og fremme blomstringen. Beskær døde eller beskadigede grene om foråret efter blomstringen. Derudover kan let beskæring udføres om sommeren for at rette formen.

  Giv regelmæssigt vand til denne plante, især i tørre perioder. Sørg for, at jorden er godt gennemvædet, men ikke for vandet. Lad jorden tørre let ud mellem vandingerne.

  Pottejord til haveplanter er velegnet til Hamamelis virginiana. Denne plante trives godt i fugtig og veldrænet pottejord. Det anbefales at give planten regelmæssigt vand for at undgå udtørring.

  Planten trives bedst i en fugtig, veldrænet jord med en sur til neutral pH-værdi. Sørg for tilstrækkeligt organisk materiale i jorden og undgå tørre eller våde forhold for at fremme optimal vækst. Regelmæssig mulching kan hjælpe med at bevare jordkvaliteten.

  Planten trives bedst på et solrigt til halvskygget sted i haven. Sørg for, at placeringen har veldrænet jord og er beskyttet mod hård vind. Undgå for våd jord, da dette kan forårsage rodskader.

  Sørg for at have et godt lag mulch omkring rødderne for at beskytte dem mod frost. Beskyt planten mod kold vind og tørre vinterperioder. Undgå brug af kunstgødning om vinteren for at undgå frostskader.

  Planten kræver lidt vedligeholdelse, beskær kun om nødvendigt efter blomstring. Sørg for fugtig, veldrænet jord og giv regelmæssigt vand. Gød planten om foråret med organiske gødninger.

  For haveplanter er det vigtigt at gøde regelmæssigt og moderat for en sund vækst og blomstring. Brug en gødning specielt til blomstrende planter og undgå for mange næringsstoffer for at forhindre rodforbrænding. Gød helst om foråret og sommeren for optimale resultater.

  Dæk planten med muld for at holde på fugt og undertrykke ukrudt. Brug organisk materiale som kompost eller barkflis. Udskift muldlaget årligt for at holde planten sund.

  Jordens surhedsgrad for haveplanter som Hamamelis virginiana bør helst være neutral til let sur. En pH-værdi mellem 6,0 og 7,0 anses generelt for ideel. Det er vigtigt at teste jorden regelmæssigt og om nødvendigt justere pH-værdien med f.eks. kalk eller svovl.

  For denne plante er det vigtigt at regelmæssigt kontrollere for bladlus, spindemider og uldlus. Disse skadedyr kan bedst bekæmpes med en speciel haveplante-insekticid. Det anbefales også at inspicere planten regelmæssigt for at opdage skadedyr i en tidlig fase.

 • Beskrivelse

  Hamamelis virginiana, også kendt som troldnød, er en løvfældende busk eller lille træ, der er hjemmehørende i Nordamerika. Planten har markante gule blomster, der blomstrer om vinteren eller tidligt om foråret, før bladene viser sig. Blomsterne har en delikat duft og kan blive op til 4 cm store. Efter blomstringen udvikler der sig frugter, der ligner små nødder, som modner om efteråret. Troldnød trives bedst i fugtig, veldrænet jord og er en populær haveplante på grund af dens attraktive blomster og efterårsfarver.

Nogen spørgsmål om din plante? Spørg

Professor Plantstein

chatbot.offline
Professor Plantstein råder til, at man ikke kan udlede nogen rettigheder af svarene.

login.notloginheading.popup

login.notlogintext.popup

Hvad er min Beeb?

My Beeb er en liste, hvor du kan gemme alle de planter, du ejer. På den måde har du alle de praktiske plejetips lige ved hånden!

Leder du efter en bestemt plante?

 • Scan Plantbeeb QR-koden på potten eller,
 • Scan Plantbeeb QR-koden på skiltet eller,
 • Søg via forstørrelsesglas eller når du søger efter en plante via menuen øverst til højre.