Hedera helix 'Shamrock'

Hedera

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Hedera helix 'Shamrock' is een klimplant met donkergroene bladeren die diep ingesneden zijn en een opvallende vorm hebben. Deze klimplant staat bekend om zijn compacte groei en de vorm van het blad, wat lijkt op een klaverblad. De 'Shamrock' is een winterharde plant die zowel in de volle grond als in een pot kan worden gekweekt. Deze plant is ideaal voor het bedekken van muren, schuttingen of pergola's en kan ook als bodembedekker worden gebruikt. De 'Shamrock' gedijt goed in zowel de zon als de schaduw en vereist weinig onderhoud.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant Hedera helix 'Shamrock' is groenblijvend. De bladeren blijven ook in de winter groen. Het is een ideale plant voor in de tuin of als bodembedekker.

  Hedera helix 'Shamrock' is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is een sterke plant die goed bestand is tegen koude temperaturen. Bij strenge vorst kan de plant wel wat bescherming gebruiken, zoals een beschutte standplaats of mulchlaag.

  Ja, de Hedera helix 'Shamrock' is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud. Deze plant vereist minimale zorg en kan gedijen in verschillende omgevingen. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden en de plant regelmatig te bemesten voor optimale groei.

  Voor een Hedera helix 'Shamrock' is het ideaal om ongeveer 1 meter ruimte te geven om zich te verspreiden. Zorg ervoor dat de plant voldoende lucht en licht krijgt en voldoende afstand heeft tot andere planten om optimaal te kunnen groeien. Het is belangrijk om regelmatig te snoeien om de plant gezond te houden en de groei te bevorderen.

  Ja, Hedera houdt van schaduwrijke plekken en kan goed gedijen in de schaduw. Het is een sterke en gemakkelijk te verzorgen plant die goed groeit in diverse lichtomstandigheden. Zorg voor vochtige grond en regelmatige bemesting voor optimale groei.

  De Hedera helix 'Shamrock' heeft gemiddeld eens per week water nodig. Het is belangrijk om de grond licht vochtig te houden, maar niet te nat. Controleer regelmatig of de grond droog aanvoelt voordat je opnieuw water geeft.

  Ja, Hedera helix 'Shamrock' is aantrekkelijk voor vlinders en bijen vanwege de bloemen die nectar bevatten. Het is een waardevolle toevoeging aan de tuin voor deze bestuivers.

  De Hedera helix 'Shamrock' is een populaire plant in tuinen en zorgt voor een groenblijvende bodembedekker. Het trekt insecten aan en biedt schuilplaatsen voor kleine dieren, waardoor het bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. Het is een nuttige toevoeging voor het ecosysteem.

  De Hedera helix 'Shamrock' bloeit in de late zomer en herfstmaanden, meestal van september tot november. De bloei duurt ongeveer 4 tot 6 weken.

  Deze plant kan beter tegen halfschaduw of schaduw dan tegen volle zon. Het is aan te raden om de plant niet direct bloot te stellen aan felle zonnestralen. In de schaduw zal de plant beter gedijen.

  Nee, Hedera helix 'Shamrock' is niet eetbaar. Het is giftig voor mens en dier. Het is belangrijk om contact met de plant te vermijden en deze buiten het bereik van kinderen en huisdieren te houden.

  Ja, klimop in het algemeen staat erom bekend geluid te kunnen dempen dankzij de dichte bladeren en klimmende groeiwijze. Hierdoor kan het helpen om geluid te absorberen en te verminderen in de omgeving. Het is een populaire keuze voor het planten langs drukke wegen of in stedelijke gebieden.

 • De Hedera helix 'Shamrock' kan worden gesnoeid om de groei en vorm te controleren. Snoei in het voorjaar om dode of beschadigde takken te verwijderen en de plant compact te houden. Vermijd snoeien in de herfst om vorstschade te voorkomen.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd dat de wortels in het water staan. Het is beter om af en toe diep water te geven dan regelmatig kleine hoeveelheden.

  De Hedera helix 'Shamrock' gedijt goed in potgrond met een goede drainage. Zorg ervoor dat de potgrond licht vochtig blijft, maar niet te nat. Geef regelmatig voeding om de plant gezond te houden.

  Deze plant gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond met een gemiddelde vruchtbaarheid. Het is belangrijk om de bodem regelmatig te bemesten met organische meststoffen om de groei en gezondheid van de plant te bevorderen. Zorg ervoor dat de grond niet te zwaar of te zuur is voor optimale groei.

  De Hedera helix 'Shamrock' gedijt het beste op een standplaats in de halfschaduw of schaduw. Zorg ervoor dat de plant niet te veel zonlicht krijgt, want dit kan de bladeren beschadigen. De plant kan zowel binnen als buiten geplant worden, maar vermijd te felle zon.

  Om de plant te beschermen tegen vorst in de winter, kun je een laagje mulch rond de basis aanbrengen om de wortels te isoleren. Zorg ervoor dat de plant niet te nat blijft tijdens de wintermaanden om vorstschade te voorkomen. Bij strenge vorst kun je overwegen om de plant af te dekken met een fleecedoek of tuinvlies.

  De Hedera helix 'Shamrock' vereist weinig onderhoud en gedijt goed in de volle zon of halfschaduw. Zorg voor regelmatige watergift en bemesting tijdens het groeiseizoen. Snoei de plant indien nodig om de gewenste vorm te behouden.

  Deze plant heeft in het voorjaar en de zomer wat bemesting nodig, bijvoorbeeld met een algemene meststof voor tuinplanten. Gebruik geen kunstmest in de herfst en winter. Overbemesting kan leiden tot groeiproblemen en schade aan de plant.

  Mulchen is belangrijk voor het behouden van vocht en het onderdrukken van onkruid bij deze klimplant. Het kan worden toegepast in de lente en herfst met organisch materiaal zoals compost of boomschors. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet tegen de stam van de plant wordt aangebracht om rotting te voorkomen.

  De ideale zuurgraad van de bodem voor Tuinplanten ligt tussen 6 en 7. Een lichtzure tot neutrale bodem is geschikt voor de meeste tuinplanten. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te testen en zo nodig aan te passen.

  Voor het bestrijden van ongedierte bij deze tuinplanten, is het belangrijk om regelmatig de bladeren en stengels te inspecteren op tekenen van insecten. Ongedierte zoals bladluizen kunnen worden behandeld met een milieuvriendelijke insecticide of door de plant af te spoelen met water. Daarnaast kunnen natuurlijke vijanden van het ongedierte, zoals lieveheersbeestjes, worden aangetrokken door het planten van bloemen die nuttige insecten aantrekken.

 • Omschrijving

  De Hedera helix 'Shamrock' is een klimplant met donkergroene bladeren die diep ingesneden zijn en een opvallende vorm hebben. Deze klimplant staat bekend om zijn compacte groei en de vorm van het blad, wat lijkt op een klaverblad. De 'Shamrock' is een winterharde plant die zowel in de volle grond als in een pot kan worden gekweekt. Deze plant is ideaal voor het bedekken van muren, schuttingen of pergola's en kan ook als bodembedekker worden gebruikt. De 'Shamrock' gedijt goed in zowel de zon als de schaduw en vereist weinig onderhoud.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.