Hydrangea macrophylla 'Bodensee'

Hydrangea macrophylla

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Hydrangea macrophylla 'Bodensee' is een compacte hortensia met mooie, bolvormige bloemen die veranderen van kleur naarmate ze ouder worden, variërend van roze tot paars. Deze plant bloeit van de zomer tot de herfst en gedijt het beste in halfschaduw met vochtige, goed doorlatende grond. Het groene blad vormt een mooi contrast met de kleurrijke bloemen en blijft het hele seizoen aantrekkelijk. De 'Bodensee' is een populaire keuze voor borders, tuinbedden en zelfs als snijbloem voor boeketten. Met de juiste verzorging kan deze hortensia jarenlang prachtige bloemen blijven produceren.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant Hydrangea macrophylla 'Bodensee' is niet groenblijvend. Het is een bladverliezende tuinplant die in de winter zijn blad verliest. Het is dus een plant die seizoensgebonden veranderingen ondergaat.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens strenge vorst. Deze plant kan het beste op een beschutte plek in de tuin geplaatst worden.

  Hydrangea macrophylla 'Bodensee' is over het algemeen vrij gemakkelijk in onderhoud. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te zorgen voor voldoende voeding. Snoei indien nodig in het voorjaar.

  De Hydrangea macrophylla 'Bodensee' heeft ongeveer een ruimte nodig van 50-100 cm breed en 50-100 cm hoog. Het is belangrijk om voldoende ruimte te geven zodat de plant zich goed kan ontwikkelen en voldoende licht en lucht krijgt. Overbevolking kan leiden tot problemen zoals schimmel en ziekten.

  Ja, Hydrangea macrophylla 'Bodensee' groeit goed in de schaduw en kan zelfs beter bloeien met wat beschutting tegen de felle zon. Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende vochtige grond en regelmatig te bemesten voor een gezonde groei en bloei. De plant kan goed gedijen in halfschaduw tot schaduwrijke plekken in de tuin.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme zomers. Geef de plant ongeveer 2-3 keer per week water, afhankelijk van de weersomstandigheden en de bodemvochtigheid. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten doorweken.

  Ja, de Hydrangea macrophylla 'Bodensee' trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar en de bloemen die rijk zijn aan pollen. Het is een mooie aanwinst voor de tuin en draagt bij aan de biodiversiteit door deze bestuivers aan te trekken.

  Hydrangea macrophylla 'Bodensee' trekt bijen en vlinders aan en zorgt voor extra voedsel en schuilplekken in de tuin. Door zijn bloemen en bladeren draagt deze plant bij aan de biodiversiteit in de omgeving. Het is een waardevolle toevoeging voor het ecosysteem in de tuin.

  Deze plant bloeit van juni tot en met september en de bloei kan tot wel 2 maanden duren.

  Deze plant kan het beste groeien in halfschaduw tot schaduw en verdraagt geen volle zon. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen direct zonlicht om verbranding van de bladeren te voorkomen. Kies daarom een plek in de tuin waar de plant kan genieten van wat schaduw gedurende de dag.

  Nee, de plant is niet eetbaar en wordt beschouwd als sierplant in de tuin. Het consumeren ervan kan leiden tot gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om enkel eetbare planten te gebruiken voor consumptie.

  Ja, Hydrangea macrophylla 'Bodensee' heeft enige geluidsdempende eigenschappen vanwege zijn dichte bladerdek en volle groei. Het kan helpen om geluiden van verkeer of buren te verminderen in de tuin. Echter, het is geen volledige geluidsisolatie.

 • Het snoeien van deze plant kan het beste plaatsvinden in het voorjaar, voordat de nieuwe groei begint. Verwijder dode of beschadigde takken en snoei de uitgebloeide bloemen weg om de groei te bevorderen. Zorg ervoor dat je niet te diep snoeit, omdat dit de bloei kan beïnvloeden.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar niet doorweekt. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om te voorkomen dat de bladeren nat worden.

  Deze plant groeit het beste in vochtige potgrond met goede drainage. Gebruik een mix speciaal voor tuinplanten om de groei te bevorderen. Zorg voor regelmatig water geven om de bodem vochtig te houden.

  Deze plant gedijt het beste in een vochtige, goed doorlatende bodem met voldoende voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de bodem licht zuur tot neutraal is. Voeg zo nodig organisch materiaal toe om de bodemkwaliteit te verbeteren.

  De Hydrangea macrophylla 'Bodensee' gedijt het beste op een standplaats in de halfschaduw. Zorg ervoor dat de plant beschermd is tegen de felle middagzon. Een beschutte plek met vochtige, goed doorlatende grond is ideaal voor deze tuinplant.

  In de winter is het aan te raden om de bodem rondom de plant te bedekken met een dikke laag mulch om de wortels te beschermen tegen vorst. Het is ook belangrijk om de plant af te schermen tegen harde wind en koude temperaturen door bijvoorbeeld een jute zak over de plant te trekken. Indien nodig kan de plant ook worden afgedekt met vliesdoek of noppenfolie voor extra bescherming.

  De plant dient regelmatig water te krijgen, vooral tijdens droge periodes. Snoei dode bloemen weg om de groei te bevorderen en voed de plant in het voorjaar met mest voor bloeiende planten. Zorg voor een beschutte plek tegen felle zon en harde wind.

  De Hydrangea macrophylla heeft behoefte aan voeding in de vorm van organische meststoffen. Bemest de plant in het voorjaar en in de zomer om de groei en bloei te stimuleren. Zorg ervoor dat de meststof een gebalanceerde samenstelling heeft voor een gezonde ontwikkeling van de plant.

  Mulchen met organisch materiaal zoals bladeren, schors of compost helpt bij het vasthouden van vocht, onderdrukt onkruidgroei en voedt de bodem. Zorg voor een 5-10 cm dikke laag mulch rond de plant, maar laat ruimte tussen de stam en de mulch om wortelrot te voorkomen. Vernieuw de mulch jaarlijks in het voorjaar voor optimale groei en bloei.

  De Hydrangea macrophylla gedijt het beste in zure bodemomstandigheden, met een pH-waarde tussen 5,0 en 5,5. Dit helpt de plant om de juiste voedingsstoffen op te nemen en de bloemkleur te optimaliseren. Een zure bodem kan worden bereikt door het gebruik van zure meststoffen, zoals veenmos of compost.

  Gebruik biologische methoden zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen om bladluizen en andere insectenplagen te bestrijden. Zorg voor een goede luchtcirculatie en vermijd overbewatering om schimmelziekten zoals meeldauw te voorkomen. Controleer regelmatig op slakken en gebruik natuurlijke afweermiddelen zoals koperen strips.

 • Omschrijving

  De Hydrangea macrophylla 'Bodensee' is een compacte hortensia met mooie, bolvormige bloemen die veranderen van kleur naarmate ze ouder worden, variërend van roze tot paars. Deze plant bloeit van de zomer tot de herfst en gedijt het beste in halfschaduw met vochtige, goed doorlatende grond. Het groene blad vormt een mooi contrast met de kleurrijke bloemen en blijft het hele seizoen aantrekkelijk. De 'Bodensee' is een populaire keuze voor borders, tuinbedden en zelfs als snijbloem voor boeketten. Met de juiste verzorging kan deze hortensia jarenlang prachtige bloemen blijven produceren.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.