Hydrangea macrophylla 'Sibilla'

Hydrangea macrophylla

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De plant Hydrangea macrophylla 'Sibilla' is een prachtige hortensia met grote bloemen die vaak van kleur veranderen, afhankelijk van de zuurgraad van de grond. De bloemen kunnen variëren van roze tot blauw of zelfs paars. 'Sibilla' bloeit van de zomer tot de herfst en gedijt het beste in de halfschaduw. Deze hortensia heeft een compacte groeiwijze en is goed geschikt voor zowel borders als in potten. Regelmatig snoeien bevordert een gezonde groei en een overvloedige bloei.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de Hydrangea macrophylla 'Sibilla' is een bladverliezende plant. Dit betekent dat de plant zijn bladeren verliest in de winter. Het is geen groenblijvende plant.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant te beschermen tegen strenge vorst door bijvoorbeeld bladeren of stro te gebruiken. In het voorjaar zal de plant weer uitlopen en zich herstellen.

  Ja, de Hydrangea macrophylla 'Sibilla' is makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te snoeien na de bloei om nieuwe groei te stimuleren. Deze plant gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond en gedeeltelijke schaduw.

  Hydrangea macrophylla 'Sibilla' heeft een ruimte nodig van ongeveer 1 tot 1,5 meter in de breedte en hoogte. Het is belangrijk om voldoende ruimte te geven zodat de plant zich goed kan ontwikkelen en bloeien. Zorg er ook voor dat de plant voldoende licht en lucht krijgt.

  Ja, de Hydrangea macrophylla 'Sibilla' groeit goed in de schaduw. Het is een schaduwplant die het beste gedijt in gedeeltelijke of volledige schaduw. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft en de plant zal gezond en gelukkig groeien.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, zonder dat de wortels in het water staan. Over het algemeen is één keer per week water geven voldoende.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de karakteristieke bloemen die nectar bevatten. Het is daarom een ideale keuze voor een tuin die bijen en vlinders wil aantrekken.

  Hydrangea macrophylla 'Sibilla' trekt bestuivers aan zoals vlinders en bijen, wat de biodiversiteit in de tuin kan bevorderen. De dichte bladeren bieden schuilplekken voor kleine dieren en insecten. Het regelmatig snoeien en onderhouden van de plant kan helpen om een gezonde omgeving te creëren voor verschillende soorten flora en fauna.

  De plant bloeit van juni tot en met september en de bloei kan tot wel vier maanden duren.

  De plant kan goed gedijen in de volle zon, maar kan ook wat bescherming gebruiken tegen de heetste middagzonuren. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven in periodes van droogte. Over het algemeen heeft de plant geen problemen met de volle zon.

  Nee, de hydrangea macrophylla 'Sibilla' is niet eetbaar en kan bij consumptie gezondheidsproblemen veroorzaken. Het is belangrijk om geen delen van de plant in te nemen. Het wordt aanbevolen om contact met de plant te vermijden en houd deze buiten bereik van kinderen en huisdieren.

  Ja, de Hydrangea macrophylla 'Sibilla' heeft een dicht bladerdek en kan geluid enigszins dempen in een tuinomgeving. Het kan helpen om omgevingsgeluid te verminderen.

 • Hydrangea macrophylla 'Sibilla' moet jaarlijks gesnoeid worden na de bloei in de zomer. Verwijder oude bloemen en dun de plant uit om licht en lucht door te laten. Knip takken tot een paar centimeter boven de nieuwe groeiknoppen.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft maar niet te nat. Vermijd dat de plant in een plas water staat om wortelrot te voorkomen.

  Deze plant doet het goed in vochtige, goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond zuur tot neutraal is met een pH van rond de 5,5 tot 7. Gebruik een voedingsrijke potgrond en bemest de plant regelmatig voor optimale groei en bloei.

  De Tuinplanten hebben een goed doorlatende en vochtige bodem nodig om optimaal te groeien. Een bodem met een neutrale pH-waarde is ideaal voor deze planten. Zorg voor voldoende voedingsstoffen in de bodem door regelmatig te bemesten.

  De Hydrangea macrophylla 'Sibilla' gedijt het beste op een standplaats in de halfschaduw tot schaduw. Zorg ervoor dat de grond vochtig en goed doorlatend is. Bescherm de plant tegen harde wind en felle zon.

  Tijdens de wintermaanden kan het voor Tuinplanten nodig zijn om extra bescherming te geven tegen vorst. Dit kan gedaan worden door de plant af te dekken met bijvoorbeeld stro, bladeren of vliesdoek. Ook is het verstandig om de plant op een beschutte plek te zetten en eventueel gebruik te maken van een vorstbeschermhoes.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg voor een beschutte plek met ochtendzon en middag- of avondschaduw. Snoei dode bloemen in het voorjaar om nieuwe bloei te stimuleren.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om in het voorjaar organische meststof toe te voegen voor een goede groei en bloei. Te veel kunstmest kan schadelijk zijn, dus gebruik dit met mate. Zorg ook voor een evenwichtige voeding met voldoende stikstof, fosfor en kalium.

  Voor deze tuinplant is het aan te raden om in het voorjaar een laag mulch aan te brengen rond de basis van de plant. Dit zal helpen bij het vasthouden van vocht en het onderdrukken van onkruidgroei. Zorg ervoor dat de mulch niet direct tegen de stam van de plant wordt gelegd om verstikking te voorkomen.

  De Hydrangea macrophylla 'Sibilla' prefereert een zure bodem met een pH tussen 5 en 5,5. Een bodemtest kan nodig zijn om de zuurgraad te controleren en te zorgen voor de juiste omstandigheden voor een optimale groei en bloei. Het toevoegen van organisch materiaal zoals compost kan helpen om de pH van de bodem te verlagen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze tuinplant, is het aan te raden om regelmatig de bladeren en bloemen te inspecteren op spint, bladluizen en slakken. Preventieve maatregelen zoals het handmatig verwijderen van eventueel aanwezig ongedierte en het gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen kunnen helpen om de plant gezond te houden. Daarnaast is het belangrijk om de plant goed te verzorgen door voldoende water te geven en de juiste voeding te geven.

 • Omschrijving

  De plant Hydrangea macrophylla 'Sibilla' is een prachtige hortensia met grote bloemen die vaak van kleur veranderen, afhankelijk van de zuurgraad van de grond. De bloemen kunnen variëren van roze tot blauw of zelfs paars. 'Sibilla' bloeit van de zomer tot de herfst en gedijt het beste in de halfschaduw. Deze hortensia heeft een compacte groeiwijze en is goed geschikt voor zowel borders als in potten. Regelmatig snoeien bevordert een gezonde groei en een overvloedige bloei.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.