Hydrangea macrophylla 'Nikko Blue'

Hydrangea macrophylla

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Hydrangea macrophylla 'Nikko Blue' is een prachtige hortensia-soort met grote, bolvormige bloemen die een mooie blauwe kleur hebben. De plant staat bekend om zijn overvloedige bloei en kan zowel in de volle zon als in de halfschaduw gedijen. De bloemen van de 'Nikko Blue' zijn erg geliefd in boeketten en bloemstukken vanwege hun sierlijke uitstraling. Deze hortensia heeft een compacte groeiwijze en bereikt een hoogte van ongeveer 1 tot 1,5 meter. Het is een populaire keuze voor tuinen en borders vanwege zijn prachtige bloemen en lange bloeiperiode.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Hydrangea macrophylla 'Nikko Blue' is geen groenblijvende plant. Deze plant verliest zijn bladeren in de winter en komt in het voorjaar opnieuw tot bloei. Het is een tuinplant die voornamelijk in de zomer bloeit.

  Deze plant is winterhard tot -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij temperaturen lager dan -15 graden Celsius. Deze plant kan goed overleven in ons klimaat.

  Ja, de plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale vereisten. Het is belangrijk om regelmatig water te geven en de plant te bemesten voor een goede groei en bloei. Daarnaast is het aan te raden om de plant jaarlijks te snoeien voor een gezonde vorm.

  De Hydrangea macrophylla 'Nikko Blue' heeft gemiddeld 1,5 tot 2 meter ruimte nodig om goed te kunnen groeien en zich te ontwikkelen. Het is belangrijk om voldoende afstand tussen andere planten te houden om de lucht- en lichtcirculatie te bevorderen. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en voldoende vochtig blijft.

  Ja, de Hydrangea macrophylla 'Nikko Blue' groeit goed in de schaduw. Deze plant gedijt het beste in gedeeltelijke schaduw tot volledige schaduw. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de plant voldoende vocht krijgt wanneer deze in de schaduw staat.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, zonder dat de wortels te nat worden. Het is aan te raden om 1 à 2 keer per week water te geven, afhankelijk van de weersomstandigheden.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de grote en bloemen met veel nectar. Het is een goede keuze voor het aantrekken van bestuivers in de tuin.

  Hydrangea macrophylla 'Nikko Blue' trekt vlinders en bijen aan, waardoor het de biodiversiteit in de tuin kan bevorderen. Daarnaast bieden de bloemen voedsel en schuilplaatsen voor verschillende insectensoorten. Het is een waardevolle aanvulling op de biodiversiteit in een tuin.

  Deze plant bloeit van juni tot en met september. De bloei kan tot wel 3 maanden duren.

  De Hydrangea macrophylla 'Nikko Blue' plant kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om regelmatig water te geven en te zorgen voor een vochtige bodem. Daarnaast kan de plant ook goed gedijen in halfschaduw.

  Nee, de bloemen en bladeren van deze plant zijn niet eetbaar en kunnen maagproblemen veroorzaken bij consumptie. Het wordt niet aanbevolen om deze plant te eten.

  Ja, de bladeren en takken van deze plant kunnen geluid dempen door geluidsgolven te absorberen en te reflecteren. Het kan helpen om het omgevingsgeluid te verminderen in een tuin of buitenruimte. Het is echter niet zo effectief als speciaal ontworpen geluidsdempende materialen.

 • Je kunt de plant het beste na de bloei snoeien in de zomer. Knip de oude bloemen weg en dun de struik uit om de vorm en gezondheid van de plant te bevorderen. Snoei enkele takken terug tot op de grond om de groei van nieuwe scheuten te stimuleren.

  Houd de grond rondom de plant vochtig, maar niet drassig. Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Vermijd dat de grond uitdroogt, maar voorkom ook dat de plant te nat staat.

  Gebruik potgrond die speciaal is samengesteld voor zuurminnende planten. Zorg ervoor dat de potgrond goed doorlatend is. Vermijd het gebruik van kalkrijke potgrond.

  De bodem moet goed doorlatend zijn en bij voorkeur vochtig blijven. Zorg voor een bodem met een gemiddelde tot zure pH-waarde. Voeg organisch materiaal toe om de bodemstructuur te verbeteren.

  Deze plant houdt van een standplaats in de halfschaduw tot schaduw. Zorg voor een beschutte plek tegen felle zon en harde wind. De grond dient vochtig en goed doorlatend te zijn.

  Om deze plant te beschermen tijdens de winter, is het aan te raden om mulch rond de basis van de plant aan te brengen. Dit zal helpen om de wortels te isoleren en te beschermen tegen bevriezing. Daarnaast kan het ook nuttig zijn om de plant af te dekken met een doek of tuinvlies op extreem koude dagen.

  Deze plant dient regelmatig water te krijgen, vooral tijdens droge periodes. Voor een optimale groei is het aan te raden om de plant jaarlijks te bemesten met organische mest. Snoei de plant na de bloei om de vorm te behouden en nieuwe groei te stimuleren.

  Gebruik in het voorjaar organische mest voor een goede groei en bloei. Geef de plant in de zomer regelmatig vloeibare meststoffen voor een gezonde ontwikkeling. Let op dat je niet te veel mest geeft om overbemesting te voorkomen.

  Het is belangrijk om de grond rondom deze plant te mulchen om vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen. Gebruik organisch materiaal zoals boomschors of compost als mulch. Breng een laag van ongeveer 5 tot 10 centimeter mulch aan rondom de plant, zonder deze tegen de stam te laten komen.

  De optimale zuurgraad van de bodem voor de Hydrangea macrophylla 'Nikko Blue' is licht zuur tot neutraal (pH 5,5-7). Het is belangrijk dat de bodem goed doorlatend is en regelmatig wordt bemest met compost of organische meststoffen. Een te hoge zuurgraad kan leiden tot verkleuring van de bloemen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kunt u natuurlijke methoden gebruiken zoals het besproeien met een mengsel van water en groene zeep, of het plaatsen van lokdozen met slakkenkorrels. Daarnaast kunt u de plant regelmatig inspecteren op eventueel ongedierte en indien nodig handmatig verwijderen. Het is belangrijk om preventieve maatregelen te nemen, zoals het schoonhouden van de omgeving rondom de plant en het creëren van een gezonde groeiomgeving.

 • Omschrijving

  De Hydrangea macrophylla 'Nikko Blue' is een prachtige hortensia-soort met grote, bolvormige bloemen die een mooie blauwe kleur hebben. De plant staat bekend om zijn overvloedige bloei en kan zowel in de volle zon als in de halfschaduw gedijen. De bloemen van de 'Nikko Blue' zijn erg geliefd in boeketten en bloemstukken vanwege hun sierlijke uitstraling. Deze hortensia heeft een compacte groeiwijze en bereikt een hoogte van ongeveer 1 tot 1,5 meter. Het is een populaire keuze voor tuinen en borders vanwege zijn prachtige bloemen en lange bloeiperiode.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.