Hydrangea macrophylla 'Tovelit'

Hydrangea macrophylla

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Hydrangea macrophylla 'Tovelit' is een compacte hortensia met mooie, bolvormige bloemen die veranderen van kleur afhankelijk van de zuurgraad van de grond. De bloemen kunnen variëren van roze tot blauw, afhankelijk van de aanwezigheid van aluminium in de bodem. De plant bloeit van de zomer tot de herfst en heeft donkergroen blad dat mooi contrasteert met de kleurrijke bloemen. Het is een sterke en winterharde struik die goed gedijt in vochtige en goed doorlatende grond. De Hydrangea macrophylla 'Tovelit' is een prachtige toevoeging aan de tuin en trekt vlinders en bijen aan met zijn bloemen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Hydrangea macrophylla 'Tovelit' is een bladverliezende plant en verliest zijn bladeren in de winter. Het is geen groenblijvende plant. Het is belangrijk om de plant in het najaar terug te snoeien om de bloei in het volgende seizoen te bevorderen.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant in de winter goed te beschermen tegen vorst. Het is een tuinplant die goed gedijt in gematigde klimaten.

  Hydrangea macrophylla 'Tovelit' is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud. Het vereist regelmatig water geven en snoeien voor optimale groei. Deze tuinplant gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en halfschaduw.

  Hydrangea macrophylla 'Tovelit' heeft ongeveer 1 tot 1,5 meter ruimte nodig om goed te kunnen groeien. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en lucht krijgt. Houd ook rekening met de grootte van de plant op volwassen leeftijd bij het bepalen van de plantlocatie.

  Deze plant groeit het beste in halfschaduw tot schaduwrijke plekken. Het is belangrijk om de plant voldoende vochtig te houden en bescherming te bieden tegen de felle middagzon. Met de juiste zorg zal de plant goed gedijen in de schaduw.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, ongeveer 2-3 keer per week, afhankelijk van de weersomstandigheden. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar niet drassig. Geef minder water tijdens regenachtige periodes.

  Ja, Hydrangea macrophylla 'Tovelit' is geliefd bij vlinders en bijen vanwege de bloemen die nectar produceren. Het is een waardevolle plant voor het aantrekken van bestuivers in de tuin.

  Hydrangea macrophylla 'Tovelit' trekt bestuivers aan, zoals bijen en vlinders, en kan zo bijdragen aan de biodiversiteit in de tuin. De plant biedt daarnaast ook schuilplekken en voedselbronnen voor verschillende insecten. Het is dus zeker een goede toevoeging voor de biodiversiteit in de tuin.

  De plant bloeit van juni tot en met september en de bloei kan enkele maanden aanhouden.

  Deze plant kan beter gedijen in de halfschaduw tot schaduw en kan verbranden in de volle zon. Het is daarom beter om hem op een beschutte plek te planten met wat schaduw. Overmatige blootstelling aan de zon kan de plant beschadigen.

  Nee, de bloemen en bladeren van deze plant zijn niet eetbaar. Het consumeren ervan kan leiden tot maagpijn, braken en andere mogelijke gezondheidsproblemen. Het wordt aanbevolen deze plant niet in voedselbereiding te gebruiken.

  Ja, hydrangea's staan erom bekend geluid te dempen vanwege hun dichte bladeren en grote bloemen. Ze kunnen helpen om geluid te absorberen en een rustige omgeving te creëren in je tuin. Het is een goede keuze als je op zoek bent naar een plant die geluidsdempend werkt.

 • Hydrangea macrophylla 'Tovelit' heeft geen specifieke snoei nodig, maar kan na de bloei licht gesnoeid worden om de vorm te behouden. Verwijder dode takken en dun de struik indien nodig uit. Snoei niet te rigoureus, anders kan de bloei verminderen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig is, maar vermijd dat de wortels constant in het water staan. Het is belangrijk om de plant in de ochtend of avond water te geven om verdamping te voorkomen.

  Voor de plant is het belangrijk om te groeien in vochtige, goed doorlatende potgrond met een neutrale pH-waarde. Het is aan te raden om regelmatig te bemesten tijdens het groeiseizoen voor een gezonde groei en bloei. Zorg er ook voor dat de pot voldoende drainagegaten heeft om overtollig water af te voeren.

  Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende bodem met een gemiddelde vruchtbaarheid. Zorg ervoor dat de grond niet te zwaar is en vermijd natte voeten. Voeg organische stof toe om de bodemkwaliteit te verbeteren en zorg voor een pH-waarde tussen 5,5 en 6,5.

  Deze plant gedijt het beste op een standplaats met halfschaduw tot schaduw. Zorg ervoor dat de grond vochtig en goed doorlatend is. Bescherm de plant tegen sterke wind en felle middagzon.

  Om de plant te beschermen in de winter, is het raadzaam om mulch aan te brengen rond de basis van de plant en deze af te dekken met een laag bladeren of stro. Daarnaast kan het helpen om de plant in te pakken in jute of bubbeltjesplastic. Zorg er ook voor dat de plant voldoende water krijgt in de winter om uitdroging te voorkomen.

  Zorg voor voldoende water, vooral tijdens droge periodes. Snoei dode takken in het voorjaar weg. Geef regelmatig voeding voor een gezonde groei en bloei.

  Tuinplanten zoals de Hydrangea macrophylla 'Tovelit' hebben baat bij regelmatige bemesting met een organische meststof. Geef tijdens het groeiseizoen elke 4-6 weken een speciale meststof voor bloeiende planten. Zorg ervoor dat de mest gelijkmatig wordt verdeeld rond de basis van de plant en goed wordt ingewaterd.

  Mulch de grond rondom de plant met organisch materiaal zoals compost of bladeren om vocht vast te houden en onkruidgroei te onderdrukken. Zorg ervoor dat de mulchlaag een paar centimeter dik is en laat ruimte vrij rondom de stam van de plant. Vernieuw de mulchlaag jaarlijks voor optimale groei en bloei.

  De pH-waarde van de bodem waar de plant groeit moet licht zuur tot neutraal zijn. Een pH-waarde tussen de 5,5 en 6,5 is ideaal voor de gezonde groei van de plant. Het is belangrijk om de bodem regelmatig te testen en indien nodig aan te passen met bijvoorbeeld tuinturf.

  Voor tuinplanten zoals deze is het belangrijk om regelmatig de bladeren te controleren op sporen van ongedierte zoals luizen, witte vlieg of spint. Door de plant regelmatig te inspecteren en indien nodig te behandelen met een milieuvriendelijke bestrijdingsmethode, kan de schade beperkt worden. Het is ook aan te raden om de planten voldoende licht en lucht te geven, en om de grond regelmatig te controleren op eventuele schimmels of andere ziektes.

 • Omschrijving

  De Hydrangea macrophylla 'Tovelit' is een compacte hortensia met mooie, bolvormige bloemen die veranderen van kleur afhankelijk van de zuurgraad van de grond. De bloemen kunnen variëren van roze tot blauw, afhankelijk van de aanwezigheid van aluminium in de bodem. De plant bloeit van de zomer tot de herfst en heeft donkergroen blad dat mooi contrasteert met de kleurrijke bloemen. Het is een sterke en winterharde struik die goed gedijt in vochtige en goed doorlatende grond. De Hydrangea macrophylla 'Tovelit' is een prachtige toevoeging aan de tuin en trekt vlinders en bijen aan met zijn bloemen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.