Hydrangea macrophylla 'Mariesii Grandiflora'

Hydrangea macrophylla

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Hydrangea macrophylla 'Mariesii Grandiflora' is een prachtige hortensia met grote, bolvormige bloemen die veranderen van kleur afhankelijk van de zuurtegraad van de grond. De bloemen kunnen roze, blauw of paars zijn. Het blad is donkergroen en glanzend, waardoor het een mooie aanvulling is op de bloemen. Deze hortensia bloeit in de zomer en groeit het best in vochtige, goed doorlatende grond in de halfschaduw. Hij kan tot 1,5 meter hoog worden en heeft een bossige groeiwijze.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren in de herfst. Het is een bladverliezende struik die in de lente opnieuw uitloopt. In de winter ziet de plant er kaal uit.

  Deze plant is winterhard tot -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant te beschermen tijdens strenge vorstperiodes. Het is raadzaam om de plant in de winter af te dekken met bijvoorbeeld stro of mulch.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Regelmatig water geven en snoeien na de bloei is voldoende voor een gezonde groei. Zorg voor een goede standplaats met voldoende zonlicht en bescherming tegen harde wind.

  De plant heeft ruimte nodig om te groeien en bloeien, daarom is het aan te raden om minimaal 1-1,5 meter ruimte rondom de plant vrij te houden. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en lucht krijgt. Het is belangrijk om regelmatig de omringende planten te snoeien om de Hydrangea macrophylla 'Mariesii Grandiflora' voldoende ruimte te geven.

  Deze plant groeit het beste in halfschaduw tot schaduwrijke omgevingen. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht krijgt, maar vermijd direct zonlicht. Plaats de plant bij voorkeur op een plek waar het overdag licht is, maar niet constant in de felle zon staat.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Over het algemeen heeft de plant één tot twee keer per week water nodig.

  Ja, de plant staat bekend om het aantrekken van vlinders en bijen vanwege de nectar in de bloemen. Het is een goede keuze voor het bevorderen van de biodiversiteit in de tuin.

  Hydrangea macrophylla 'Mariesii Grandiflora' trekt vlinders en bijen aan en biedt schuilplaatsen voor kleine dieren in de tuin. Het is een mooie toevoeging aan een biodiverse tuin en draagt bij aan de diversiteit van planten in de omgeving. Het zorgt voor een grotere variatie aan voedselbronnen en habitats voor verschillende diersoorten.

  Deze plant bloeit normaal gesproken van juni tot augustus en de bloei kan tot wel 2 maanden duren.

  Ja, deze plant kan goed gedijen in de volle zon, maar heeft ook de mogelijkheid om te groeien in gedeeltelijke schaduw. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven, vooral tijdens warme zomerdagen. Let op tekenen van uitdroging en pas de watergift indien nodig aan.

  Nee, de bloemen en bladeren zijn niet eetbaar en kunnen zelfs giftig zijn bij consumptie. Het wordt afgeraden om delen van deze plant in te nemen. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn met het gebruiken van planten uit de tuin als voedsel.

  Ja, deze plant heeft grote bladeren en dichte bloemen die geluidsgolven kunnen absorberen en daardoor een geluidsdempend effect kunnen hebben. Het kan helpen om geluiden te dempen in een tuin of buitenruimte.

 • Deze plant moet na de bloei gesnoeid worden door de oude bloemen weg te knippen tot net boven de nieuwe knoppen. Verwijder ook dode takken en dun de plant uit om de groei te bevorderen. Snoei niet te diep in de plant, omdat dit de bloei kan beïnvloeden.

  Geef regelmatig water aan de plant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar vermijd dat de wortels in constant natte grond staan. Water geven bij de wortel en niet op het blad om schimmel te voorkomen.

  De Hydrangea macrophylla 'Mariesii Grandiflora' heeft behoefte aan goed doorlatende potgrond met een zure pH-waarde. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat. Voeg eventueel wat compost toe om de grond voedzamer te maken.

  De bodem dient vochtig en goed doorlatend te zijn en rijk aan organisch materiaal. Het is belangrijk dat de bodem een neutrale tot zure pH-waarde heeft. Zorg ervoor dat de plant niet in te natte of te droge grond staat.

  Deze plant houdt van een standplaats in de halfschaduw tot schaduw. Zorg voor een beschutte plek tegen harde wind. De grond mag vochtig en humusrijk zijn.

  Voor deze plant is het belangrijk om in de winter voor bescherming te zorgen, bijvoorbeeld door de plant af te dekken met bladeren of stro. Op die manier worden de wortels beschermd tegen strenge vorst. Ook is het aan te raden om de plant in een beschutte plek te zetten om de kans op vorstschade te verminderen.

  De plant vereist regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes. Daarnaast kunnen dode bloemen worden verwijderd om de bloei te bevorderen. Het is aanbevolen om de plant jaarlijks te bemesten in het voorjaar.

  Voor Tuinplanten zoals deze is het belangrijk om in het voorjaar een speciale meststof voor bloeiende planten te gebruiken. Gebruik een meststof met een hoger fosforgehalte om de bloei te stimuleren. Geef de plant daarnaast in de zomer nog een keer extra voeding voor een gezonde groei.

  Mulch is gunstig voor deze plant omdat het de grond vochtig houdt, onkruid onderdrukt en voedingsstoffen aan de bodem toevoegt. Gebruik organisch materiaal zoals bladeren, stro of boomschors en breng een laag mulch aan rond de plant, maar vermijd direct contact met de stam om rotting te voorkomen. Vernieuw de mulchlaag jaarlijks voor optimale groei en gezondheid van de plant.

  De plant heeft een voorkeur voor zure grond met een pH-waarde tussen de 5,5 en 6,5. Een te hoge pH-waarde kan ervoor zorgen dat de bloemkleur minder intens wordt. Het is aan te raden om regelmatig de zuurgraad van de bodem te controleren en indien nodig bij te sturen met bijvoorbeeld tuinturf.

  Om ongedierte te bestrijden bij Tuinplanten, zoals Hydrangea macrophylla 'Mariesii Grandiflora', kan gebruik gemaakt worden van natuurlijke methoden zoals het besproeien met neemolie of het plaatsen van roofinsecten. Ook regelmatig inspecteren en handmatig verwijderen van ongedierte kan helpen bij het voorkomen van plagen. Het is belangrijk om de plant gezond te houden door goede verzorging en voldoende voeding.

 • Omschrijving

  Hydrangea macrophylla 'Mariesii Grandiflora' is een prachtige hortensia met grote, bolvormige bloemen die veranderen van kleur afhankelijk van de zuurtegraad van de grond. De bloemen kunnen roze, blauw of paars zijn. Het blad is donkergroen en glanzend, waardoor het een mooie aanvulling is op de bloemen. Deze hortensia bloeit in de zomer en groeit het best in vochtige, goed doorlatende grond in de halfschaduw. Hij kan tot 1,5 meter hoog worden en heeft een bossige groeiwijze.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.