Hydrangea quercifolia

Hydrangea overig

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Hydrangea quercifolia, ook wel bekend als eikenbladhortensia, is een struik die bekend staat om zijn opvallende blad en bloemen. De bladeren lijken op die van een eikenboom, vandaar de naam. Deze plant bloeit in de zomer met kegelvormige witte bloemen die verkleuren naar roze of lichtbruin. Hydrangea quercifolia houdt van een vochtige, goed doorlatende bodem en een plekje in de halfschaduw. Het is een mooie en aantrekkelijke toevoeging aan elke tuin vanwege zijn decoratieve eigenschappen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de Hydrangea quercifolia verliest zijn bladeren in de winter en is dus niet groenblijvend.

  De plant is zeer winterhard en kan temperaturen tot -25 graden Celsius verdragen. Het is een sterke tuinplant die goed bestand is tegen koude winters. Het is belangrijk om te zorgen voor goede bescherming tijdens extreme vorst.

  Ja, de plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en heeft slechts basale zorg nodig. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden en de plant regelmatig te bemesten. Snoei indien nodig in het voorjaar om de gezondheid en vorm van de plant te behouden.

  Voor deze plant is het aanbevolen om ongeveer 1,5 tot 2 meter ruimte te bieden voor optimale groei en ontwikkeling. Planten met voldoende ruimte zullen gezonder en productiever zijn. Het is belangrijk om de benodigde ruimte te waarborgen bij het planten van Tuinplanten.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw en kan zelfs bloeien met minder zonlicht. Het is belangrijk om de plant af en toe te controleren op groeivertraging door gebrek aan licht. Het is aan te raden om deze plant te planten op een plek met beschutte schaduw.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is aan te raden om de grond vochtig te houden, maar let op dat de wortels niet te lang nat blijven staan. Over het algemeen zal de plant 1-2 keer per week water nodig hebben.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectarrijke bloemen. Het is een mooie toevoeging aan de tuin voor het bevorderen van de biodiversiteit.

  Ja, de Hydrangea quercifolia is goed voor biodiversiteit omdat het vlinders aantrekt met zijn nectarrijke bloemen en ook dienst doet als voedselbron voor bijen. Daarnaast biedt het schuilplaats en voedsel voor vogels en kleine dieren.

  Deze plant bloeit in de maanden juni, juli en augustus en de bloei kan wel tot 2 maanden duren.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon, maar heeft ook de voorkeur voor een plek in de halfschaduw. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven, vooral tijdens warme periodes. Het is aan te raden om de plant regelmatig te controleren op uitdroging.

  Nee, de plant Hydrangea quercifolia is niet eetbaar. Het wordt niet aanbevolen om delen van deze plant te consumeren, aangezien ze giftig kunnen zijn voor mensen en dieren. Het is belangrijk om bij twijfel contact op te nemen met een expert.

  Ja, de Hydrangea quercifolia heeft de mogelijkheid om geluidsdempend te zijn vanwege de dichte bladeren en takkenstructuur. Dit kan helpen bij het verminderen van omgevingsgeluid in de tuin of buitenruimte.

 • De beste tijd om deze plant te snoeien is direct na de bloei, zodat de nieuwe knoppen zich kunnen vormen voor het volgende jaar. Verwijder dode, beschadigde of zieke takken en dun de struik uit voor een gezonde groei. Zorg ervoor dat je nooit meer dan een derde van de struik tegelijk snoeit om de plant niet te beschadigen.

  Houd de grond vochtig, maar vermijd dat de wortels in een plas water staan. Geef bij warm weer regelmatig water om uitdroging te voorkomen. In de winterperiode is het beter om minder water te geven, zodat de plant kan rusten.

  Het is belangrijk om gebruik te maken van vruchtbare potgrond die goed waterdoorlatend is. Vermijd zware, compacte grondsoorten om wateroverlast te voorkomen. Een mix van turf, compost en zand kan een goede potgrond vormen voor deze plant.

  De plant gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond met een licht zure tot neutrale pH. Het is belangrijk dat de bodem rijk is aan organisch materiaal om de plant te voorzien van voedingsstoffen. Verder is het aan te raden om de bodem regelmatig te mulchen om de grondvochtigheid te behouden.

  Deze plant gedijt het beste op een plek met halfschaduw tot volle schaduw. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en vochtig blijft. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst.

  In de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst. Dit kan gedaan worden door de wortels te bedekken met een laag mulch of bladeren. Het is ook aan te raden om de plant te beschermen tegen harde wind en te zorgen voor voldoende vocht tijdens droge periodes.

  De plant moet worden gesnoeid in het vroege voorjaar tot ongeveer 30 cm boven de grond. Zorg voor een vochtige, goed doorlatende bodem en plaats de plant op een plek met halfschaduw. Bemest de plant in het voorjaar met organische meststoffen.

  Tuinplanten zoals Hydrangea quercifolia kunnen in het voorjaar bemest worden met een speciale meststof voor bloeiende planten. Gebruik een meststof met een hoog fosforgehalte om de bloei te stimuleren. Geef de plant in de zomermaanden nogmaals extra mest om gezonde groei te bevorderen.

  Mulch is een goede toevoeging voor tuinplanten, zoals deze plant. Het zorgt ervoor dat de grond vocht vasthoudt en onkruid onderdrukt. Gebruik organisch materiaal zoals bladeren, stro of boomschors als mulch voor optimale groei.

  De bodem voor deze plant dient zuur tot neutraal te zijn, met een pH tussen 5.0 en 7.0. Het is belangrijk dat de bodem goed gedraineerd is en regelmatig vochtig wordt gehouden. Het toevoegen van organisch materiaal kan helpen bij het behouden van de juiste zuurgraad.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kunt u gebruik maken van biologische bestrijdingsmiddelen of natuurlijke vijanden van het ongedierte, zoals lieveheersbeestjes of sluipwespen. Ook kunt u regelmatig de plant controleren op ongedierte en deze handmatig verwijderen. Ten slotte kunt u de plant gezond houden door te zorgen voor de juiste groeiomstandigheden, zoals voldoende water en voedingsstoffen.

 • Omschrijving

  Hydrangea quercifolia, ook wel bekend als eikenbladhortensia, is een struik die bekend staat om zijn opvallende blad en bloemen. De bladeren lijken op die van een eikenboom, vandaar de naam. Deze plant bloeit in de zomer met kegelvormige witte bloemen die verkleuren naar roze of lichtbruin. Hydrangea quercifolia houdt van een vochtige, goed doorlatende bodem en een plekje in de halfschaduw. Het is een mooie en aantrekkelijke toevoeging aan elke tuin vanwege zijn decoratieve eigenschappen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.