Hydrangea serrata 'Preziosa'

Hydrangea overig

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Hydrangea serrata 'Preziosa' is een prachtige en opvallende hortensia met bloemen die veranderen van roze naar dieprood. Deze plant bloeit van de zomer tot de herfst en trekt vlinders en bijen aan. De bladeren zijn donkergroen en hebben een ovale vorm, waardoor de plant er vol en weelderig uitziet. Hydrangea serrata 'Preziosa' gedijt het beste in vochtige en goed doorlatende grond in de halfschaduw. Het is een compacte struik die ongeveer 1,5 meter hoog kan worden en perfect is voor zowel borders als potten op het terras.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend. In de winter verliest hij zijn bladeren. Het is een bladverliezende tuinplant.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij temperaturen onder -10 graden Celsius. De plant kan het beste in de winter worden afgedekt met een laag mulch of bladeren.

  De Hydrangea serrata 'Preziosa' is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Zorg voor voldoende water en een plekje in de halfschaduw. Snoei dode takken in het voorjaar voor een gezonde groei.

  Hydrangea serrata 'Preziosa' heeft een breedte van ongeveer 1,2 meter en een hoogte van 1 meter nodig. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te ontwikkelen en genoeg zonlicht te ontvangen voor een optimale groei. Plant de hydrangea op een afstand van minstens 60 cm van andere planten voor de beste resultaten.

  Ja, de Hydrangea serrata 'Preziosa' groeit goed in de schaduw. Het is een plant die goed gedijt in vochtige, humusrijke grond en kan ook goed tegen een schaduwrijke standplaats. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven, vooral tijdens droge periodes.

  De Hydrangea serrata 'Preziosa' heeft gemiddeld 1-2 keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar niet te nat. Het is belangrijk om de plant regelmatig te controleren en alleen water te geven als de grond droog aanvoelt.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de aantrekkelijke bloemen die nectar bevatten. Hierdoor kan de plant bijdragen aan het aantrekken van nuttige insecten in de tuin.

  Ja, Hydrangea serrata 'Preziosa' is goed voor de biodiversiteit in de tuin. De plant trekt verschillende insecten aan en biedt schuilplekken voor kleine dieren. Daarnaast draagt de plant bij aan de diversiteit aan plantensoorten in de tuin.

  Deze plant bloeit van juni tot september en de bloeiperiode duurt ongeveer 3 tot 4 maanden.

  Hydrangea serrata 'Preziosa' kan het beste in de halfschaduw of schaduw geplaatst worden en verdraagt geen felle zon. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen de hete middagzon om verbranding van het blad te voorkomen. Het is aan te raden om de plant op een beschutte plek te planten.

  Nee, de bloemen en bladeren van de Hydrangea serrata 'Preziosa' zijn niet eetbaar. Het wordt niet aanbevolen om deze plant te consumeren. Het is beter om deze plant voor decoratieve doeleinden te gebruiken.

  Ja, de "Hydrangea serrata 'Preziosa'" is geluidsdempend door zijn dichte bladeren en takken die geluidsgolven absorberen. Het kan helpen om omgevingsgeluid te verminderen in de buurt van de plant. Het is echter geen volledige geluidswal en zal geen extreem luide geluiden volledig tegenhouden.

 • Hydrangea serrata 'Preziosa' naderhand tamelijk fors terugsnoeien, tot aan een paar knoppen boven de grond. Snoei jaarlijks altijd op dezelfde plek, anders zal de plant vermoeid raken en minder bloei geven. Snoei bij voorkeur in het voorjaar, na de vorstperiode.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft. Vermijd echter dat de wortels in het water staan om wortelrot te voorkomen.

  Gebruik bij voorkeur zure potgrond voor het planten van deze tuinplant. Zorg ervoor dat de potgrond goed vochtig blijft, maar niet te nat. Verpot de plant indien nodig om de paar jaar.

  Een goed doorlatende bodem met voldoende voedingsstoffen en een licht zure pH is ideaal voor deze plantensoort. Zorg voor een humusrijke grond en vermijd stilstaand water om wortelrot te voorkomen. Voeg indien nodig compost of organische meststof toe om de bodemkwaliteit te verbeteren.

  Deze plant gedijt het best in vochtige, goed doorlatende grond en bloeit het beste op een plek met ochtendzon en middag schaduw. Zorg ervoor dat de plant beschermd is tegen harde wind en vorst. Plant de Hydrangea serrata 'Preziosa' in de lente of herfst voor optimale groei.

  Om Hydrangea serrata 'Preziosa' te beschermen tegen vorst, kan je de wortels bedekken met mulch of stro. Daarnaast kan je ook de takken inpakken met jute of een speciale winterhoes. Pas op met te veel water geven tijdens de winter, dit kan leiden tot wortelrot.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de plant jaarlijks te snoeien om de groei en bloei te bevorderen. Verder is het aan te raden om de plant jaarlijks te bemesten voor een gezonde groei.

  Tuinplanten zoals deze hebben behoefte aan regelmatige bemesting tijdens het groeiseizoen om gezond en bloeiend te blijven. Gebruik een algemene meststof voor bloeiende planten of een speciale meststof voor hortensia's voor de beste resultaten. Vermijd overbemesting, omdat dit schade aan de plant kan veroorzaken.

  Mulchen is gunstig voor de plant om vocht vast te houden en de bodemtemperatuur te reguleren. Gebruik organisch materiaal zoals compost, boomschors of houtsnippers. Breng een laag mulch aan van ongeveer 5-10 cm rond de plant, maar laat ruimte rond de stam om wortelrot te voorkomen.

  De hydrangea serrata 'Preziosa' heeft een voorkeur voor zure tot neutrale bodem. Een pH-waarde tussen 5,5 en 6,5 is ideaal voor deze plant om goed te gedijen. Het is belangrijk om regelmatig de zuurgraad van de bodem te controleren en indien nodig aan te passen met bijvoorbeeld meststoffen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze tuinplant kunnen natuurlijke methoden worden toegepast, zoals het regelmatig inspecteren van de plant en het afspoelen van eventuele plagen met water. Ook kunnen bestrijdingsmiddelen op natuurlijke basis, zoals neemolie of pyrethrum, gebruikt worden om ongedierte te bestrijden. Het is belangrijk om te voorkomen dat de plant te maken krijgt met een plaag, door de plant gezond en sterk te houden en regelmatig te verzorgen.

 • Omschrijving

  Hydrangea serrata 'Preziosa' is een prachtige en opvallende hortensia met bloemen die veranderen van roze naar dieprood. Deze plant bloeit van de zomer tot de herfst en trekt vlinders en bijen aan. De bladeren zijn donkergroen en hebben een ovale vorm, waardoor de plant er vol en weelderig uitziet. Hydrangea serrata 'Preziosa' gedijt het beste in vochtige en goed doorlatende grond in de halfschaduw. Het is een compacte struik die ongeveer 1,5 meter hoog kan worden en perfect is voor zowel borders als potten op het terras.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.