Hydrangea villosa

Hydrangea overig

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Hydrangea villosa is een prachtige struik met grote, bolvormige bloemen die variëren in kleur van zachtroze tot diepblauw, afhankelijk van de zuurtegraad van de grond. De bladeren zijn groot en behaard, wat de plant een zachte uitstraling geeft. Deze soort gedijt goed in vochtige, goed doorlatende bodems en kan zowel in de zon als in de schaduw groeien. Hydrangea villosa trekt vlinders aan en zorgt voor een kleurrijke toevoeging aan elke tuin of landschap. Deze plant kan uitgroeien tot een indrukwekkende struik van ongeveer 1,5 tot 2 meter hoog.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend. Het verliest zijn bladeren in de herfst.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant in de winter goed te beschermen tegen vorst. Het is aan te raden om de plant te beschermen met bijvoorbeeld een dikke laag mulch.

  Ja, de plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en heeft slechts af en toe wat bemesting en snoei nodig. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden en de plant op een beschutte plek te plaatsen. De plant kan goed gedijen in zowel de zon als halfschaduw.

  Hydrangea villosa heeft ruimte nodig om zijn weelderige groei en grote bloemen tot hun recht te laten komen. Het is aan te raden om de plant minstens één meter ruimte te geven tussen andere beplanting. Zorg voor voldoende luchtstroming en zonlicht om de plant gezond te houden.

  Deze plant groeit het beste in de halfschaduw of schaduw. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen felle middagzon om verbranding te voorkomen. Zorg ervoor dat de plant voldoende vocht en voedingsstoffen krijgt voor optimale groei.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, maar zorg ervoor dat de grond niet constant vochtig is. Controleer de grond regelmatig en geef water als de bovenste laag droog aanvoelt. Over het algemeen is één keer per week water geven voldoende, maar pas dit aan op basis van de weersomstandigheden en de behoefte van de plant.

  Ja, Hydrangea villosa is vlinder en bijenlokkend. Deze plant trekt deze insecten aan door zijn nectarrijke bloemen. Het is een waardevolle toevoeging aan de tuin voor het aantrekken van bestuivers.

  Hydrangea villosa is gunstig voor biodiversiteit omdat het vlinders, bijen en vogels aantrekt met zijn bloemen en bessen. Daarnaast biedt het beschutting en voedsel voor kleine dieren. Het is een waardevolle toevoeging aan een biodiverse tuin.

  Deze plant bloeit van juli tot en met augustus en de bloeiperiode duurt gemiddeld 4 tot 6 weken.

  Deze plant kan beter gedijen in halfschaduw of schaduwrijke plekken en zal niet goed tegen de volle zon kunnen. Het is aan te raden om de plant te beschermen tegen fel zonlicht om verbranding van de bladeren te voorkomen. Kies daarom voor een plek in de tuin waar de plant kan genieten van wat beschutting tegen de zon.

  Nee, de plant is niet eetbaar en mag niet geconsumeerd worden. Het kan schadelijk zijn voor de gezondheid als het wordt ingenomen. Het is vooral bedoeld als decoratieve tuinplant.

  Ja, de bladeren en bloemen van deze plant kunnen geluid dempen door hun dichte structuur en grote oppervlakte. Dit maakt ze een nuttige toevoeging aan tuinen en buitenruimtes voor geluidsreductie. Het effect is echter beperkt in vergelijking met speciale geluidswerende materialen.

 • Deze plant kan het beste in het voorjaar gesnoeid worden, vlak voor de knoppen beginnen te groeien. Verwijder dode of beschadigde takken en knip de overige takken tot een gewenste vorm. Probeer de snoei zo minimaal mogelijk te houden om de bloei niet te beïnvloeden.

  Deze plant houdt van vochtige grond, dus het is belangrijk om regelmatig water te geven. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt, maar vermijd tegelijkertijd dat de wortels te lang nat staan. Geef vooral extra water tijdens droge periodes en warme dagen.

  Voor de Tuinplanten is het belangrijk om goed doorlatende potgrond te gebruiken, vermengd met compost voor extra voeding. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat wordt, om wortelrot te voorkomen. Het regelmatig voeden van de plant met meststoffen speciaal voor tuinplanten zal bijdragen aan een gezonde groei en bloei.

  De ideale bodem voor deze plant is vochtig en goed doorlatend met een neutrale tot zure pH-waarde. Het is belangrijk dat de bodem rijk is aan organisch materiaal voor een goede groei en bloei. Zorg ervoor dat de plant voldoende voedingsstoffen kan opnemen uit de bodem.

  Hydrangea villosa gedijt het beste op een standplaats in halfschaduw tot schaduw. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen de felle middagzon. Zorg voor een vochtige en goed doorlatende grond.

  In de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen strenge vorst, door bijvoorbeeld mulch rond de basis van de plant aan te brengen. Het is ook aan te raden om de plant af te dekken met vliesdoek of een andere beschermende laag. Zorg ervoor dat de plant voldoende water krijgt voor de winter, zodat deze goed gehydrateerd de koude periode ingaat.

  De plant heeft regelmatig water nodig en moet goed gedraineerde grond hebben. Snoei dode bloemen en takken in het voorjaar om de plant gezond te houden. Voeg organische meststof toe in het voorjaar en de zomer om de groei te bevorderen.

  Deze plant houdt van voedzame grond en reageert goed op organische bemesting. Gebruik een meststof met een hoger fosforgehalte om de bloei te bevorderen. Bemest bij voorkeur in het voorjaar en eventueel nogmaals in de zomer.

  Mulch is ideaal voor de Tuinplanten, omdat het de bodem vochtig houdt en onkruidgroei onderdrukt. Gebruik een organische mulch, zoals bladeren of compost, voor het beste resultaat. Breng een laag van ongeveer 5-7 cm aan rond de plant, maar houd de mulch weg van de stam om rotten te voorkomen.

  De plant gedijt het beste in zure grond met een pH-waarde tussen 5,0 en 6,0. Een te hoge pH-waarde kan leiden tot een slechte groei en bloei van de plant. Zorg daarom voor een zure bodem om de plant gezond en mooi te houden.

  Het is belangrijk om regelmatig de bladeren en bloemen van de plant te inspecteren op eventueel aanwezige insecten zoals bladluizen of spintmijten. Indien nodig kunnen deze worden bestreden met biologische bestrijdingsmiddelen of door de plant af te spoelen met water. Het is ook mogelijk om natuurlijke vijanden van het ongedierte aan te trekken door bijvoorbeeld bloeiende planten in de tuin te zetten.

 • Omschrijving

  Hydrangea villosa is een prachtige struik met grote, bolvormige bloemen die variëren in kleur van zachtroze tot diepblauw, afhankelijk van de zuurtegraad van de grond. De bladeren zijn groot en behaard, wat de plant een zachte uitstraling geeft. Deze soort gedijt goed in vochtige, goed doorlatende bodems en kan zowel in de zon als in de schaduw groeien. Hydrangea villosa trekt vlinders aan en zorgt voor een kleurrijke toevoeging aan elke tuin of landschap. Deze plant kan uitgroeien tot een indrukwekkende struik van ongeveer 1,5 tot 2 meter hoog.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.