Ilex aquifolium

Ilex

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Ilex aquifolium, ook wel bekend als de hulst, is een groenblijvende struik of boom die inheems is in Europa. Het heeft glanzende, donkergroene bladeren met stekelige randen en rode bessen die in de winter verschijnen. De plant staat bekend om zijn decoratieve uiterlijk en wordt vaak gebruikt in kerstdecoraties vanwege de rode bessen. Hulst gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond en kan zowel in de zon als in de schaduw groeien. Het is een populaire keuze voor hagen en kan ook worden gesnoeid om in verschillende vormen te worden gekweekt.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Ilex aquifolium is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Het is een populaire keuze als tuinplant vanwege zijn robuuste en decoratieve uitstraling.

  Ilex aquifolium is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is een sterke tuinplant die goed bestand is tegen koude temperaturen. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens strenge vorst.

  De plant is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale verzorging nodig. Het is winterhard en kan in verschillende grondsoorten groeien. Regelmatig snoeien kan gewenst zijn om de vorm te behouden.

  De Ilex aquifolium heeft ruimte nodig om uit te groeien tot een grote struik of boom. Het is belangrijk om voldoende ruimte te bieden zodat de plant zich goed kan ontwikkelen en niet belemmerd wordt in zijn groei. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht, water en voedingsstoffen krijgt om gezond te blijven.

  Ja, de plant kan goed groeien in de schaduw. Het is een sterke tuinplant die goed gedijt in schaduwrijke omgevingen. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden voor optimale groei.

  De Ilex aquifolium heeft ongeveer 1 tot 2 keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond licht vochtig blijft, maar niet te nat. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond voordat je water geeft.

  Ja, Ilex aquifolium trekt vlinders en bijen aan vanwege de kleine witte bloemen die in de lente verschijnen. Het is een waardevolle plant voor bestuivers in de tuin.

  Ja, de plant is zeer nuttig voor biodiversiteit, omdat het een goede schuilplaats en voedselbron biedt voor vogels en insecten. De bessen worden gegeten door vogels en kleine zoogdieren, wat bijdraagt aan de verspreiding van zaden en het in stand houden van het ecosysteem. Het dichte bladerdek van de plant beschermt ook kleine dieren tegen roofdieren.

  De Ilex aquifolium bloeit in mei en juni. De bloeiperiode kan tot wel vier weken duren.

  Deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het best op een zonnige standplaats. Het is belangrijk om de grond goed vochtig te houden, vooral tijdens warme zomerdagen. De plant is goed winterhard en kan dus gewoon buiten blijven staan.

  De bessen van deze plant zijn giftig voor mensen en dieren wanneer ze worden geconsumeerd. Het wordt sterk afgeraden om de bessen van deze plant te eten.

  Ja, de bladeren van deze plant hebben de potentie om geluid te dempen dankzij hun dichte groei en structuur. Dit kan helpen om omgevingsgeluid te verminderen. Daarnaast houdt de plant ook stof en vuil vast, wat voor een schoner en gezonder leefklimaat kan zorgen. Tot slot kan het planten van deze tuinplanten zorgen voor een groenere omgeving, wat ook bijdraagt aan een betere geluidsdemping.

 • De Ilex aquifolium kan het beste gesnoeid worden in het voorjaar. Verwijder dode, zieke of beschadigde takken om de gezondheid en vorm van de plant te behouden. Wees voorzichtig met het snoeien van de hulst, aangezien de plant stekelige bladeren heeft.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens drogere periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in natte grond staan. Geef bij voorkeur 's ochtends water, zodat de plant voldoende tijd heeft om te drogen voordat de nacht valt.

  Ilex aquifolium gedijt het beste in zure, goed doorlatende potgrond. Het is belangrijk dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat. Gebruik bij voorkeur potgrond speciaal samengesteld voor zuurminnende planten.

  De Ilex aquifolium gedijt het best in een vochtige, goed doorlatende bodem met een neutrale tot zure pH-waarde. Een humusrijke bodem is ideaal voor deze plantensoort. Zorg voor een goede afwatering om wateroverlast te voorkomen.

  De plant houdt van een standplaats in de halfschaduw tot schaduw en gedijt goed onder bomen. Zorg voor een vochtige, goed doorlatende grond. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst.

  Bij strenge vorst kan het helpen om de plant af te dekken met bijvoorbeeld jute of vliesdoek. Een dikke laag mulch rond de voet van de plant kan ook bescherming bieden. Zorg er ook voor dat de plant voldoende water heeft gekregen voordat de vorstperiode begint.

  De plant dient regelmatig gesnoeid te worden om de vorm en grootte te behouden. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Bemest de plant in het voorjaar en najaar voor optimale groei en bloei.

  Voor tuinplanten zoals deze is het belangrijk om een evenwichtige meststof te gebruiken die speciaal is ontwikkeld voor hagen en bodembedekkers. Zorg ervoor dat de meststof stikstof, fosfor en kalium bevat voor gezonde groei en ontwikkeling. In het voorjaar en de zomer kan de plant bijgemest worden volgens de instructies op de verpakking.

  Mulchen helpt bij het behouden van vocht en onderdrukt onkruidgroei rondom deze plant. Het toevoegen van mulch verbetert ook de bodemstructuur en voedingsstoffen, waardoor de plant gezonder en sterker kan groeien. Gebruik organisch materiaal zoals bladeren, compost of boomschors als mulch rondom deze Tuinplanten.

  Deze plant heeft een voorkeur voor een neutrale tot licht zure bodem. Het is belangrijk dat de pH-waarde van de bodem tussen de 6 en 7 ligt. Een te hoge zuurgraad kan de groei en gezondheid van de plant beïnvloeden.

  Als de plant last heeft van ongedierte, kunnen bladluizen, schildluizen, witte vliegen en taxuskevers problemen veroorzaken. Dit kan leiden tot beschadigde bladeren en groeivertraging. Om ongedierte te bestrijden, kunnen natuurlijke vijanden worden ingezet of kunnen biologische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt.

 • Omschrijving

  Ilex aquifolium, ook wel bekend als de hulst, is een groenblijvende struik of boom die inheems is in Europa. Het heeft glanzende, donkergroene bladeren met stekelige randen en rode bessen die in de winter verschijnen. De plant staat bekend om zijn decoratieve uiterlijk en wordt vaak gebruikt in kerstdecoraties vanwege de rode bessen. Hulst gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond en kan zowel in de zon als in de schaduw groeien. Het is een populaire keuze voor hagen en kan ook worden gesnoeid om in verschillende vormen te worden gekweekt.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.