Ilex aquifolium 'J.C. van Tol'

Ilex

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Ilex aquifolium 'J.C. van Tol' is een hulststruik met glanzende, donkergroene bladeren en rode bessen. Het is een zelfbestuivende variëteit, wat betekent dat slechts één plant nodig is om bessen te produceren. Deze struik groeit compact en is geschikt voor zowel solitaire beplanting als haagvorming. 'J.C. van Tol' is winterhard en houdt van een standplaats in de zon of halfschaduw. Deze hulstsoort is populair vanwege zijn decoratieve waarde en wintergroene bladeren die het hele jaar door zorgen voor kleur in de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Het is een populaire keuze voor tuinen vanwege zijn wintergroene eigenschappen.

  De plant Ilex aquifolium 'J.C. van Tol' is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Deze tuinplant kan dus goed tegen vorstige temperaturen en is geschikt voor ons klimaat.

  Deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Het is een sterke en winterharde plant die goed gedijt in de meeste omstandigheden. Regelmatig water geven en snoeien is voldoende om de plant gezond te houden.

  Deze plant heeft genoeg ruimte nodig om te groeien en zich goed te ontwikkelen. Zorg voor voldoende afstand tussen andere planten en struiken om de groei niet te belemmeren. Varieert afhankelijk van de grootte van de plant.

  Ja, de hulst groeit goed in de schaduw. Het is een sterke plant die goed gedijt in verschillende lichtomstandigheden. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond goed doorlatend is.

  De plant heeft ongeveer 1 keer per week water nodig. Het is belangrijk om de grond licht vochtig te houden, maar niet drassig. In de winter kan de plant iets minder water nodig hebben.

  Ja, de plant is vlinder- en bijenlokkend. Het is een populaire plant vanwege de rode bessen die vogels aantrekken. Planten met bloemen trekken ook bestuivers aan.

  Ja, de Ilex aquifolium 'J.C. Van Tol' draagt bij aan de biodiversiteit door het aantrekken van vogels die zich voeden met de bessen. Daarnaast biedt de plant beschutting en nestmogelijkheden voor verschillende dieren. Ook draagt het bij aan de diversiteit van plantensoorten in de tuin.

  De plant bloeit in mei en juni en de bloei kan ongeveer 2 tot 3 weken duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een plek met veel zonlicht. Het is belangrijk dat de grond goed vochtig blijft tijdens warme periodes. Ook kan de plant goed tegen vorst.

  Nee, de bessen van deze plant zijn niet eetbaar en kunnen bij consumptie zelfs tot maagklachten leiden. Het wordt afgeraden om deze plant te consumeren. Het is belangrijk om alleen eetbare planten uit de tuin te eten.

  Ja, hulst in het algemeen staat bekend als geluidsdempend vanwege de dichte bladeren en het feit dat ze geluidsgolven absorberen. Het kan helpen om straatgeluiden te verminderen en een rustige omgeving te creëren. Het is echter niet zo effectief als andere specifieke geluidsdempende materialen zoals geïsoleerd glas of geluidswerende panelen.

 • Snoei de plant in het voorjaar om de vorm te behouden en te voorkomen dat de takken te lang worden. Knip dode of beschadigde takken weg om de gezondheid van de plant te bevorderen. Gebruik scherpe snoeischaren om nette snedes te maken.

  Het is belangrijk om de grond rondom de plant gelijkmatig vochtig te houden, vooral tijdens droge periodes. Geef de plant regelmatig water, maar vermijd dat de wortels in een te natte grond staan. Het is aan te raden om 's ochtends vroeg of 's avonds laat water te geven om verdamping van het water te minimaliseren.

  De plant heeft een voorkeur voor vochtige, goed doorlatende potgrond. Het is belangrijk dat de grond niet te nat wordt, om wortelrot te voorkomen. Gebruik daarom bij voorkeur speciale potgrond voor tuinplanten.

  De Ilex aquifolium 'J.C. van Tol' gedijt het beste in een goed doorlatende bodem met een gemiddelde vochtigheid. Het is belangrijk dat de bodem rijk is aan voedingsstoffen en humus voor een goede groei en ontwikkeling van de plant. Vermijd zure en te natte grond, aangezien dit de groei en gezondheid van de plant kan belemmeren.

  De standplaats voor deze plant is het liefst in de zon of halfschaduw. Het is belangrijk dat de grond goed gedraineerd is en niet te nat. Deze plant kan goed groeien in zowel zure als kalkrijke grond.

  Voor winterbescherming is het aan te raden om een mulchlaag rond de plant aan te brengen om de wortels te beschermen tegen vorst. Bescherm de plant eventueel met een vliesdoek of noppenfolie bij strenge vorst. Het is belangrijk om de plant goed water te geven voordat de vorstperiode begint.

  De plant dient jaarlijks gesnoeid te worden om een compacte vorm te behouden. Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Bemest de plant in het voorjaar voor een goede groei.

  De Ilex aquifolium 'J.C. van Tol' heeft jaarlijks in het voorjaar en in de zomer meststoffen nodig om goed te groeien en te bloeien. Gebruik een meststof speciaal voor bladhoudende planten om de juiste voedingsstoffen te geven. Zorg ervoor dat de meststof gelijkmatig verdeeld wordt rondom de plant en niet direct tegen de stam wordt aangebracht.

  Mulchen helpt bij het vasthouden van vocht in de grond en voorkomt onkruidgroei. Gebruik organisch materiaal zoals compost, bladeren of boomschors als mulch. Breng een laag van ongeveer 5-10 cm aan rond de plant, maar laat ruimte vrij rond de stam.

  Deze plant groeit het beste in een licht zure tot neutrale bodem met een pH-waarde tussen 5,5 en 7,0. Een te zure of te basische bodem kan leiden tot voedingsproblemen en een verminderde groei van de plant. Het is daarom belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en zo nodig aanpassingen te doen.

  Bij de bestrijding van ongedierte op tuinplanten is het belangrijk om preventieve maatregelen te nemen, zoals regelmatig inspecteren en schoonhouden van de planten. Indien nodig kunnen natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of pyrethrum gebruikt worden. Bij een ernstige plaag kan professionele hulp ingeschakeld worden.

 • Omschrijving

  Ilex aquifolium 'J.C. van Tol' is een hulststruik met glanzende, donkergroene bladeren en rode bessen. Het is een zelfbestuivende variëteit, wat betekent dat slechts één plant nodig is om bessen te produceren. Deze struik groeit compact en is geschikt voor zowel solitaire beplanting als haagvorming. 'J.C. van Tol' is winterhard en houdt van een standplaats in de zon of halfschaduw. Deze hulstsoort is populair vanwege zijn decoratieve waarde en wintergroene bladeren die het hele jaar door zorgen voor kleur in de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.