Ilex aquifolium 'Madame Briot'

Ilex

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Ilex aquifolium 'Madame Briot' is een hulstvariëteit met glanzende, groenblijvende bladeren die diep ingesneden zijn en een stekelig uiterlijk hebben. Deze plant heeft een compacte groeiwijze en kan uitgroeien tot een middelgrote struik of kleine boom. In de winter produceert de 'Madame Briot' rode bessen die geliefd zijn bij vogels. Deze hulstsoort gedijt goed in zowel zon als schaduw en is geschikt voor zowel haagbeplanting als solitaire aanplant. De 'Madame Briot' is een winterharde plant die weinig onderhoud vraagt en goed bestand is tegen luchtvervuiling.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Ilex aquifolium 'Madame Briot' is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Het is een populaire keuze voor het toevoegen van kleur en structuur aan de tuin, zelfs in de wintermaanden.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij strenge vorst. In het algemeen kan deze plant goed overleven in ons klimaat.

  De plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Zorg voor regelmatig water geven en een lichte snoeibeurt indien nodig. Verder gedijt de plant goed in de meeste bodemsoorten.

  De Ilex aquifolium 'Madame Briot' heeft minimaal 1,5 meter ruimte nodig om te groeien en zich goed te ontwikkelen. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en lucht krijgt en dat er geen andere planten te dichtbij staan om de groei niet te belemmeren. Een ruime plantenbak of border is ideaal voor deze Tuinplant.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw. Het liefst staat hij op een plek met wat beschutting tegen direct zonlicht. In de schaduw zal de plant goed gedijen en gezond blijven.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden zonder dat deze te drassig wordt. Over het algemeen heeft de plant één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden.

  Ja, Ilex aquifolium 'Madame Briot' is vlinder- en bijenlokkend en zal deze insecten aantrekken in je tuin. Het is een uitstekende keuze als je op zoek bent naar planten die biodiversiteit bevorderen en helpen bij het bestuiven van andere planten.

  Ja, Ilex aquifolium 'Madame Briot' is goed voor biodiversiteit omdat het een inheemse plant is die vogels aantrekt met zijn bessen en insecten met zijn bloemen. Daarnaast biedt de plant schuilplaatsen en voedsel voor verschillende diersoorten.

  De plant bloeit in mei en juni en de bloei duurt ongeveer 3 tot 4 weken.

  De plant kan goed tegen de volle zon en kan dus geplaatst worden op een zonnige plek in de tuin. Het is belangrijk dat de grond goed vochtig blijft tijdens warme periodes. Het is aan te raden om de plant in de winter te beschermen tegen strenge vorst.

  Nee, de bes van deze plant is giftig bij consumptie en kan leiden tot misselijkheid en buikpijn. Het wordt daarom ten zeerste afgeraden om deze bes te eten. De plant wordt voornamelijk gekweekt vanwege zijn decoratieve bladeren en bessen.

  Ja, Ilex aquifolium 'Madame Briot' heeft de eigenschap geluidsdempend te zijn vanwege de dichte bladeren die geluidsgolven absorberen. Dit maakt de plant een goede keuze voor het verminderen van omgevingsgeluid in de tuin of op het terras. Het plant kan bijdragen aan een rustige en ontspannen sfeer in de buitenruimte.

 • Snoei de plant in het voorjaar om de vorm en grootte te behouden. Verwijder dode, beschadigde of zieke takken en knip de takken terug tot vlak boven een knop of vertakking. Gebruik scherpe snoeischaar om schade aan de plant te minimaliseren.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in het water staan. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant en niet van bovenaf.

  De plant heeft behoefte aan goed doorlatende potgrond. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of de grond niet te droog is, vooral in de zomermaanden. Voeg indien nodig meststof toe voor een gezonde groei.

  De Ilex aquifolium 'Madame Briot' gedijt het beste in een goed doorlatende, vochtige grond. Een licht zure bodem met voldoende organisch materiaal heeft de voorkeur voor deze plant. Zorg ervoor dat de bodem niet te droog wordt, maar vermijd ook wateroverlast.

  De plant heeft graag een standplaats in de volle zon of halfschaduw. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te nat. Bescherm de plant bij strenge vorst.

  In de winter heeft deze plant extra bescherming nodig tegen vorst en kou. Doe dit door de plant te beschermen met bijvoorbeeld vliesdoek of een dikke laag mulch. Ook is het belangrijk om de plant op een beschutte plek te plaatsen om vorstschade te voorkomen.

  De plant moet regelmatig gesnoeid worden om zijn vorm en grootte te behouden. Zorg voor voldoende vochtige en goed doorlatende grond. Geef in droge periodes extra water.

  Tuinplanten zoals deze hulstvariëteit hebben behoefte aan regelmatige bemesting tijdens het groeiseizoen. Gebruik een algemene organische meststof om de plant te voorzien van de benodigde voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de bemesting gelijkmatig wordt verdeeld rond de plant en vermijd overbemesting.

  Het is aanbevolen om deze plant te mulchen met organisch materiaal om de grond vochtig te houden en onkruidgroei te voorkomen. Mulch kan worden aangebracht in het voorjaar en de herfst rond de basis van de plant. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet tegen de stam van de plant wordt aangebracht om verstikking te voorkomen.

  De Ilex aquifolium 'Madame Briot' gedijt het best in een bodem met een neutrale tot zure pH. Het is belangrijk dat de bodem goed doorlatend is en niet te nat. Het toevoegen van compost kan de zuurgraad van de bodem helpen behouden.

  Voor de ongediertebestrijding van Tuinplanten kunnen natuurlijke remedies worden gebruikt, zoals het besproeien met een mengsel van water en zeep om bladluizen te bestrijden. Ook het regelmatig controleren op plagen en het handmatig verwijderen ervan kan helpen om de plant gezond te houden. Als de plaag ernstig is, kunnen biologische bestrijdingsmiddelen worden overwogen, zoals aaltjes of roofmijten.

 • Omschrijving

  Ilex aquifolium 'Madame Briot' is een hulstvariëteit met glanzende, groenblijvende bladeren die diep ingesneden zijn en een stekelig uiterlijk hebben. Deze plant heeft een compacte groeiwijze en kan uitgroeien tot een middelgrote struik of kleine boom. In de winter produceert de 'Madame Briot' rode bessen die geliefd zijn bij vogels. Deze hulstsoort gedijt goed in zowel zon als schaduw en is geschikt voor zowel haagbeplanting als solitaire aanplant. De 'Madame Briot' is een winterharde plant die weinig onderhoud vraagt en goed bestand is tegen luchtvervuiling.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.