Ilex crenata 'Stokes'

Ilex

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Ilex crenata 'Stokes' er en stedsegrøn plante med små, glinsende blade, der ligner dem fra kristtorn, men uden de skarpe torne. Denne plante vokser kompakt og har en tæt, busket form. Det er en ideel plante til hække, bede eller som en enkeltstående busk. Ilex crenata 'Stokes' har ingen specifik jordpræference og trives godt på forskellige steder i haven. Denne plante er også nem at vedligeholde og beskære.

Leder du efter en bestemt plante?

Hvad er min Beeb?

 • Specialist
 • Plejetips
 • Beskrivelse
 • Ja, Ilex crenata 'Stokes' er stedsegrøn, hvilket betyder, at planten beholder sine blade hele året. Dette giver en smuk og fyldig udseende i haven.

  Planten er vinterhårde ned til omkring -15 grader Celsius. Det anbefales at beskytte planten mod hård frost med f.eks. fiberdug. Om vinteren er det vigtigt, at planten får tilstrækkeligt med vand.

  Ja, denne plante er generelt nem at vedligeholde og kræver lidt særlig pleje. Det er vigtigt at give planten regelmæssigt vand og eventuelt beskære den for at bevare en smuk form. Derudover kan gødning tilføjes for at fremme væksten.

  Planten har brug for tilstrækkelig plads til at kunne sprede sig. Hold ca. en afstand på 50-100 cm mellem hver plante. Sørg for, at der er tilstrækkelig lys og luftcirkulation omkring planten.

  Generelt trives planter fra kategorien Haveplanter godt i skyggen. Sørg for, at jorden forbliver fugtig, og giv regelmæssigt gødning for en sund vækst. Et sted med lidt morgensol er ideelt for disse planter.

  Planten har brug for regelmæssigt vand, især under tørre perioder. Det anbefales at holde jorden fugtig, men undgå at lade den drukne. Det er ofte nok at vande, når det øverste lag af jorden føles tørt.

  Planten Ilex crenata 'Stokes' tiltrækker ikke sommerfugle og bier.

  Ja, Ilex crenata 'Stokes' er god for biodiversitet, fordi den tiltrækker fugle, der gerne spiser bærrene. Derudover giver planten ly og beskyttelse til små dyr. Den kan derfor bidrage positivt til biodiversiteten i haven.

  'Holly' blomstrer fra maj til juni, og blomstringen varer cirka 2 til 3 uger.

  Ja, denne plante kan godt tåle fuld sol. Den trives bedst på en solrig placering. Sørg dog for tilstrækkelig fugtig jord og beskyttelse mod hård vind.

  Bærrene fra denne plante er ikke spiselige og kan endda være giftige for mennesker og dyr. Det frarådes derfor at indtage dele af denne plante. Det er vigtigt at sikre sikkerheden og helbredet og undgå, at bærrene ved et uheld bliver spist.

  Ja, planten har egenskaben at dæmpe lyd. På grund af de tætte blade og grene kan lyden fra fx trafik eller stemmer reduceres. Placering af denne plante kan hjælpe med at skabe et roligt og lyddæmpende miljø.

 • For at holde planten sund anbefales det at beskære den årligt. Dette bør gøres bedst om foråret eller efter blomstring. Fjern døde, beskadigede eller uønskede grene for at bevare plantens form og vitalitet.

  Planten har brug for regelmæssig vanding, især i tørre perioder. Sørg for, at jorden altid er let fugtig, men undgå, at rødderne står i vand. Vand helst om morgenen eller sent om aftenen for at minimere fordampning.

  Planten trives bedst i godt drænet pottemuld. Sørg for tilstrækkelige næringsstoffer og vand for at holde planten sund. Det anbefales at regelmæssigt udskifte pottemulden eller supplere med friske næringsstoffer for optimal vækst.

  Have en fortrinsret for godt drænet, fugtig jord og vokser bedst i humusrige jord. Sørg for en neutral til sur pH-værdi af jorden for optimal vækst. Det er vigtigt at gøde jorden regelmæssigt for at fremme plantens sundhed.

  Ilex crenata 'Stokes' trives bedst på et sted i fuld sol eller halvskygge. Sørg for, at jorden er veldrænet og ikke for fugtig. Denne plante kan plantes godt i en grænse eller i en plantekasse.

  Haveplanter, der er følsomme over for frost, såsom Ilex crenata 'Stokes', kan beskyttes om vinteren ved at dække dem med halm eller blade. Det er også vigtigt at give planten tilstrækkeligt med vand, før frosten sætter ind, så rødderne har tilstrækkelig fugt. Om nødvendigt kan en beskyttende dug eller fiber også bruges til at beskytte planten mod kolde temperaturer.

  Planten kræver ikke meget vedligeholdelse, men kan lejlighedsvis beskæres for at bevare formen. Sørg for, at jorden er veldrænet og giv regelmæssigt vand, især i tørre perioder. Det er vigtigt at gøde planten om foråret med en speciel gødning til haveplanter.

  Have brug for regelmæssig gødning af haveplanter med en generel gødning. Det er vigtigt at tilpasse gødningen til plantens behov, f.eks. om foråret og sommeren. Brug altid den anbefalede mængde gødning for at undgå skader på planten.

  Mulch er vigtigt for at bevare fugt og undertrykke ukrudt. Brug organisk materiale som blade, træflis eller kompost. Påfør et lag på 5 til 10 cm rundt om planten, men lad plads omkring stammen.

  Planten vokser bedst i en jord med en gennemsnitlig surhedsgrad. En pH-værdi mellem 5,5 og 7 er ideel for denne plante. Det er vigtigt at kontrollere og tilpasse jordens surhedsgrad regelmæssigt, hvis det er nødvendigt.

  For at bekæmpe skadedyr på disse haveplanter kan du bruge biologiske bekæmpelsesmidler som marihøner eller rovmider. Du kan også regelmæssigt inspicere planten for eventuelle skadedyr og fjerne dem manuelt. Det er vigtigt at pleje planten godt og sørge for en sund vækst for at mindske risikoen for skadedyr.

 • Beskrivelse

  Ilex crenata 'Stokes' er en stedsegrøn plante med små, glinsende blade, der ligner dem fra kristtorn, men uden de skarpe torne. Denne plante vokser kompakt og har en tæt, busket form. Det er en ideel plante til hække, bede eller som en enkeltstående busk. Ilex crenata 'Stokes' har ingen specifik jordpræference og trives godt på forskellige steder i haven. Denne plante er også nem at vedligeholde og beskære.

Nogen spørgsmål om din plante? Spørg

Professor Plantstein

chatbot.offline
Professor Plantstein råder til, at man ikke kan udlede nogen rettigheder af svarene.

login.notloginheading.popup

login.notlogintext.popup

Hvad er min Beeb?

My Beeb er en liste, hvor du kan gemme alle de planter, du ejer. På den måde har du alle de praktiske plejetips lige ved hånden!

Leder du efter en bestemt plante?

 • Scan Plantbeeb QR-koden på potten eller,
 • Scan Plantbeeb QR-koden på skiltet eller,
 • Søg via forstørrelsesglas eller når du søger efter en plante via menuen øverst til højre.