Ilex verticillata

Ilex

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Ilex verticillata, ook wel winterbes genoemd, is een bladverliezende struik die bekend staat om zijn helderrode bessen die in de winter opvallen. De plant heeft donkergroene, ovale bladeren die in kransen rond de stengels groeien. In het voorjaar bloeit de Ilex verticillata met onopvallende witte bloemen. Deze plant gedijt goed in vochtige, zure grond en kan zowel in de zon als in de halfschaduw groeien. De bessen van de Ilex verticillata zijn geliefd bij vogels en kunnen worden gebruikt in kerststukjes en decoraties.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Hierdoor zorgt het voor kleur en structuur in de tuin, zelfs tijdens de wintermaanden. Het is een populaire keuze als tuinplant vanwege deze eigenschap.

  De Ilex verticillata is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Deze plant kan dus goed tegen koude temperaturen en is geschikt voor ons klimaat. Het is echter altijd aan te raden om de plant te beschermen bij extreme vorst.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te zorgen voor voldoende zonlicht. Snoeien kan nodig zijn om de vorm en grootte van de plant te behouden.

  Ilex verticillata heeft ongeveer 1,5 tot 2 meter ruimte nodig om te groeien en zich goed te kunnen ontwikkelen. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich uit te kunnen breiden en te vertakken. Houd rekening met de hoogte en breedte van de plant bij het bepalen van de juiste plantafstand.

  Ja, de plant groeit goed in de schaduw en kan zelfs wat zon verdragen. Zolang de grond vochtig en goed gedraineerd is, zal de plant goed gedijen in schaduwrijke plekken in de tuin. Het is belangrijk om de grond regelmatig te controleren en indien nodig water te geven.

  Tuinplanten zoals deze hebben over het algemeen behoefte aan regelmatig water geven. Het is aangeraden om de grond vochtig te houden, vooral tijdens warme periodes. Eenmaal per week water geven kan voldoende zijn, afhankelijk van de omgevingstemperatuur en bodemgesteldheid.

  Ja, deze plant is bijenlokkend en vlinderlokkend. De bloemen trekken bijen en vlinders aan door hun nectar en kleurrijke bloemblaadjes. Het is een ideale toevoeging aan de tuin om deze bestuivers aan te trekken.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit omdat het bessen produceert die vogels aantrekken en voedsel bieden. Daarnaast trekt het ook insecten aan zoals bijen en vlinders, die belangrijk zijn voor bestuiving. Tot slot zorgt het struikje voor schuilplaatsen en nestgelegenheid voor verschillende dieren.

  De plant bloeit in mei en juni, en de bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en heeft minimaal 6 uur direct zonlicht per dag nodig. Zorg wel voor voldoende vochtige grond en bescherming tegen sterke wind.

  De bessen van deze plant zijn niet eetbaar voor mensen en kunnen bij consumptie maag- en darmklachten veroorzaken. Het wordt daarom afgeraden om deze bessen te eten. Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen eetbare en niet-eetbare planten.

  Ja, planten met dicht bladerdek kunnen geluid dempen. Het effect hangt af van de grootte van de plant en de dichtheid van de bladeren. Over het algemeen kunnen tuinplanten geluid absorberen en zo bijdragen aan een rustigere omgeving.

 • Je kunt de plant in de late winter of vroege lente snoeien om de vorm te behouden en de groei te bevorderen. Verwijder dode of beschadigde takken en knip indien nodig takken terug tot vlak boven een bladoksel. Zorg ervoor dat de snoeischaar scherp is om schade aan de plant te voorkomen.

  Geef regelmatig water aan deze plant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt, maar ook niet te drassig blijft. Water geven bij de wortelzone is het beste.

  Het is belangrijk om potgrond te gebruiken die luchtig en waterdoorlatend is. Zorg voor een goede drainage om wortelrot te voorkomen. Vermijd zware grondsoorten zoals klei en zorg voor voldoende voedingstoffen in de potgrond.

  De plant gedijt het beste in vochtige, zure grond met een goede drainage. De bodemkwaliteit moet humusrijk zijn en bij voorkeur neutraal tot licht zuur. Vermijd kalkrijke gronden voor een optimale groei en bloei.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te nat wordt. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst om de groei te bevorderen.

  Zorg voor voldoende winterbescherming door de plant af te dekken met een dikke laag mulch of bladeren. Dit helpt de wortels te beschermen tegen strenge vorst. Het is ook aan te raden om de plant op een beschutte plek te zetten om de koude wind te vermijden.

  De plant vereist regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes. Snoei in het voorjaar dode of beschadigde takken weg. Bemest de plant in het voorjaar met organische meststoffen voor een gezonde groei.

  Tuinplanten zoals deze hebben weinig bemesting nodig, aangezien ze van nature goed gedijen in de tuin. Het is aan te raden om in het voorjaar organische mest te geven of een speciale meststof voor bloeiende planten. Te veel bemesting kan leiden tot overmatige groei en minder bloei.

  Mulch is belangrijk voor deze plant omdat het de grond vochtig houdt, onkruid onderdrukt en de wortels beschermt tegen extreme temperaturen. Gebruik organisch materiaal zoals compost, bladeren of houtsnippers als mulch voor optimale groei en gezondheid van de plant. Het is aan te raden om jaarlijks de mulchlaag te vernieuwen voor de beste resultaten.

  De plant groeit het liefst in een zure bodem met een pH-waarde van 4,5 tot 5,5. Een te hoge pH kan leiden tot voedingsstoffentekorten, terwijl een te lage pH de wortels kan beschadigen. Het is daarom belangrijk om regelmatig de zuurgraad van de bodem te controleren en indien nodig bij te stellen.

  Bescherm de plant tegen ongedierte door regelmatig de bladeren te controleren op mogelijke plagen. Overweeg het gebruik van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of roofmijten om ongedierte te bestrijden. Houd de plant gezond door regelmatig water te geven en de juiste voeding te geven om plagen te voorkomen.

 • Omschrijving

  Ilex verticillata, ook wel winterbes genoemd, is een bladverliezende struik die bekend staat om zijn helderrode bessen die in de winter opvallen. De plant heeft donkergroene, ovale bladeren die in kransen rond de stengels groeien. In het voorjaar bloeit de Ilex verticillata met onopvallende witte bloemen. Deze plant gedijt goed in vochtige, zure grond en kan zowel in de zon als in de halfschaduw groeien. De bessen van de Ilex verticillata zijn geliefd bij vogels en kunnen worden gebruikt in kerststukjes en decoraties.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.