Kalmia angustifolia

Kalmia

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Kalmia angustifolia, også kendt som smalbladet laurbær, er en lille, stedsegrøn busk, der primært findes i Nordamerika. Planten har smalle, lancetformede blade og producerer klynger af lyserøde til hvide blomster sent på foråret til tidlig sommer. Blomsterne har en markant bægerform og tiltrækker bier og sommerfugle. Efter blomstringen udvikler små, ovale frugter sig, som er elsket af fugle. Kalmia angustifolia trives godt i sure, fugtige jordarter og bliver ofte brugt i klippehaver, bede og som jorddække.

Leder du efter en bestemt plante?

Hvad er min Beeb?

 • Specialist
 • Plejetips
 • Beskrivelse
 • Ja, jeg er stedsegrøn. Jeg beholder mine blade året rundt.

  Denne plante er hårdfør ned til ca. -25°C. Det er vigtigt at beskytte planten godt ved lavere temperaturer for at undgå frostskader. Det er et godt valg til haven i vores klima.

  Ja, planten er generelt lette at vedligeholde. Den kræver lidt vand og gødning og blomstrer naturligt godt. Det er vigtigt at beskære planten godt for at fremme blomstringen.

  Planten har brug for en plads på omkring 60 til 90 cm bred og dyb. Det er vigtigt at give tilstrækkelig plads, så planten kan udvikle sig godt. Sørg for en placering med tilstrækkelig sollys og god dræning for optimal vækst.

  Haveplanter som Kalmia angustifolia trives bedst i fuld sol eller halvskygge. I fuld skygge vil planten vokse og blomstre mindre godt. Sørg derfor for tilstrækkeligt lys til en sund vækst.

  Haveplanter som disse har generelt brug for vand en gang om ugen. Hold jorden fugtig, men ikke gennemblødt. Om sommeren kan der være behov for mere vand end om vinteren.

  Ja, denne plante tiltrækker både sommerfugle og bier på grund af blomsterne, der producerer nektar. Det er en værdifuld plante for bestøvere i haven.

  Ja, denne plante tiltrækker sommerfugle og bier, hvilket kan øge biodiversiteten i haven. Derudover giver den ly og mad til forskellige insekter og små dyr. Det er et nyttigt bidrag til en sund og varieret have.

  Planten blomstrer i månederne maj og juni, og blomstringen varer cirka 3-4 uger.

  Denne plante trives godt i fuld sol og trives bedst i en solrig til let skyggefuld miljø. Giv planten tilstrækkeligt med vand, især i varme perioder for at undgå udtørring. Sørg for en veldrænet jord for optimal vækst.

  Nej, planten er ikke spiselig og kan være giftig ved indtagelse. Det anbefales derfor ikke at indtage dele af planten.

  Ja, planten har lyddæmpende egenskaber på grund af de tykke, stedsegrønne blade og den kompakte vækstform. Det kan hjælpe med at absorbere og reducere lyd i en haveomgivelse.

 • Beskæring af denne plante bør finde sted umiddelbart efter blomstringen. Fjern døde eller beskadigede grene og beskær planten tilbage til en naturlig form. Sørg for, at beskæresaksen er skarp for at undgå skade på planten.

  Denne plante har brug for regelmæssig vanding, især under tørre perioder. Sørg for, at jorden altid er let fugtig, men undgå vandstagnation. Giv helst vand ved plantens base for at undgå skimmeldannelse.

  Planten trives bedst i sur, fugtig pottemuld med god dræning. Det er vigtigt at holde jorden regelmæssigt fugtig, men ikke gennemblødt. Bland eventuelt tørvemos i pottemulden for at skabe de bedste vækstbetingelser.

  Planten trives bedst i en sur, veldrænet jord. Det er vigtigt, at jorden er fugtig, men ikke for våd. Sørg for, at jorden indeholder tilstrækkeligt organisk materiale for optimal vækst.

  Denne plante trives bedst på et sted med fuld sol til halvskygge. Sørg for en veldrænet jord, der er let sur. Beskyt planten mod hård vind for at undgå beskadigelse.

  Planten har brug for vinterbeskyttelse ved at mulde jorden omkring planten. Dette hjælper med at beskytte rødderne mod ekstreme temperaturer. Derudover kan det også hjælpe at dække planten med et lag blade eller halm.

  Planten trives i fugtig jord og foretrækker at stå et sted med halvskygge. Beskær døde grene om foråret for at holde planten sund. Giv regelmæssigt vand i tørre perioder.

  Planteplanter som disse har generelt ikke brug for specifik gødning. En generel gødning til surjordplanter kan bruges om foråret. Undgå overgødning for at undgå skade på planten.

  Mulch hjælper med at holde på fugt i jorden og undertrykke ukrudtsvækst. Brug organisk materiale som træflis eller blade som mulch rundt om plantens base. Sørg for, at muldlaget ikke lægges direkte op mod plantens stam for at undgå råd.

  Planten trives bedst i sur jord med en pH-værdi mellem 4,5 og 5,5. En veldrænet jord med en lav pH er ideel til denne planteart. Det er vigtigt at kontrollere jordens surhedsgrad regelmæssigt og justere den efter behov.

  Denne plante kan have problemer med uldlus, bladlus og spindemider. For at bekæmpe skadedyr kan du bruge naturlige bekæmpelsesmidler som neemolie eller rovmider. Sørg for, at planten har tilstrækkelig luft og plads for at mindske risikoen for skadedyr.

 • Beskrivelse

  Kalmia angustifolia, også kendt som smalbladet laurbær, er en lille, stedsegrøn busk, der primært findes i Nordamerika. Planten har smalle, lancetformede blade og producerer klynger af lyserøde til hvide blomster sent på foråret til tidlig sommer. Blomsterne har en markant bægerform og tiltrækker bier og sommerfugle. Efter blomstringen udvikler små, ovale frugter sig, som er elsket af fugle. Kalmia angustifolia trives godt i sure, fugtige jordarter og bliver ofte brugt i klippehaver, bede og som jorddække.

Nogen spørgsmål om din plante? Spørg

Professor Plantstein

chatbot.offline
Professor Plantstein råder til, at man ikke kan udlede nogen rettigheder af svarene.

login.notloginheading.popup

login.notlogintext.popup

Hvad er min Beeb?

My Beeb er en liste, hvor du kan gemme alle de planter, du ejer. På den måde har du alle de praktiske plejetips lige ved hånden!

Leder du efter en bestemt plante?

 • Scan Plantbeeb QR-koden på potten eller,
 • Scan Plantbeeb QR-koden på skiltet eller,
 • Søg via forstørrelsesglas eller når du søger efter en plante via menuen øverst til højre.