Lavandula angustifolia 'Munstead'

Lavandula

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Lavandula angustifolia 'Munstead' is een compacte en aromatische lavendelsoort die bekend staat om zijn rijke lavendelgeur en paarse bloemen. De plant groeit tot een hoogte van ongeveer 30-40 cm en is zeer geschikt voor borders, rotstuinen en potten. 'Munstead' bloeit in de zomermaanden en trekt bijen en vlinders aan. Het is een winterharde plant die goed gedijt in zonnige en goed doorlatende grond. Regelmatig snoeien na de bloei helpt de plant gezond te houden en te voorkomen dat hij te houterig wordt.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Lavandula angustifolia 'Munstead' is groenblijvend. Dit betekent dat de plant het hele jaar door groene bladeren behoudt, zelfs in de winter. Dit maakt hem een goede keuze voor tuinen die het hele jaar door kleur en textuur nodig hebben.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij strenge vorst. De plant kan het beste op een beschutte plek worden geplant.

  Ja, Lavandula angustifolia 'Munstead' is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud. Deze plant heeft vooral behoefte aan een zonnige standplaats en goed doorlatende grond. Het snoeien van de plant na de bloei zorgt ervoor dat hij gezond blijft.

  Lavendel heeft ongeveer 30 cm ruimte nodig tussen elke plant om goed te groeien. Het is belangrijk om voldoende ruimte te voorzien zodat de planten zich volledig kunnen ontwikkelen. Houd ook rekening met de groeihoogte van de planten bij het planten in de tuin.

  Nee, Lavendel groeit het beste in de volle zon. In de schaduw kan de plant niet goed gedijen en zullen de bloemen minder uitbundig bloeien. Het is dus aan te raden om Lavendel op een zonnige plek te planten.

  De plant heeft wekelijks ongeveer 1-2 keer water nodig, afhankelijk van het weer en de bodemvochtigheid. Zorg ervoor dat de grond droog is tussen de gietbeurten om wortelrot te voorkomen. Het is belangrijk om de plant niet te veel water te geven om gezond te blijven.

  Ja, Lavandula angustifolia 'Munstead' trekt vlinders en bijen aan vanwege de geur en de nectar die de bloemen produceren. Het is een populaire keuze voor tuinen vanwege de aantrekkingskracht op bestuivers. De plant helpt bij het bevorderen van biodiversiteit in de tuin.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit omdat het bijen en vlinders aantrekt met zijn geurige bloemen en nectar. Daarnaast kan het dienen als schuilplaats voor kleine insecten en biedt het voedsel voor sommige vogelsoorten. Het aantrekken van verschillende dieren draagt bij aan een gezonde en diverse tuinomgeving.

  De plant bloeit van juni tot en met augustus en de bloei kan duren van 4 tot 6 weken.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige plek in de tuin. Het is belangrijk dat de plant voldoende zonlicht krijgt om goed te groeien en te bloeien. Het is een sterke tuinplant die goed bestand is tegen zonlicht.

  De bloemen van deze plant zijn eetbaar en worden vaak gebruikt in de keuken voor bijvoorbeeld bakken en koken. Het is belangrijk om alleen onbespoten bloemen te gebruiken. Het is ook mogelijk om lavendelolie te maken van de bloemen.

  Ja, de plant heeft het vermogen om geluid te dempen door het absorberen van geluidsgolven met zijn bladeren en takken. Het kan helpen bij het verminderen van omgevingsgeluid en het creëren van een rustiger en vrediger omgeving in de tuin.

 • De Lavandula angustifolia 'Munstead' kan het beste na de bloei licht gesnoeid worden om de vorm en groei te bevorderen. Probeer de uitgebloeide bloemstelen tot aan het groene blad terug te knippen. Snoei verder in het voorjaar en haal dode of beschadigde takken weg.

  Deze plant heeft weinig water nodig en kan goed tegen droogte. Geef pas water als de grond droog aanvoelt. Zorg ervoor dat de plant goed afwatert om wortelrot te voorkomen.

  De plant heeft een goed doorlatende potgrond nodig. Gebruik een potgrond speciaal voor tuinplanten voor een optimale groei. Zorg ervoor dat de potgrond niet te vochtig wordt en geef de plant regelmatig water.

  De bodem voor deze plant moet goed doorlatend zijn en bij voorkeur kalkrijk. Zorg ervoor dat de bodem niet te nat is om wortelrot te voorkomen. Regenwater is vaak voldoende, maar bij langdurige droogte is het belangrijk om water te geven.

  Deze tuinplant groeit het beste op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Vermijd natte grond en zorg voor voldoende luchtcirculatie rondom de plant. Water geven is alleen nodig tijdens droge periodes.

  In de winter is het belangrijk om lavendel te beschermen tegen vorstschade. Dit kan gedaan worden door de plant te bedekken met een laag mulch of bladeren. Ook is het aan te raden om de plant in een goed doorlatende grond te plaatsen om wortelrot te voorkomen.

  De plant dient op een zonnige plek geplant te worden en heeft goed doorlatende grond nodig. Snoei de plant na de bloei lichtjes om de vorm te behouden en geef regelmatig water tijdens droge periodes.

  Tuinplanten zoals Lavendel hebben behoefte aan een lichte, goed doorlatende grond. Bemest de plant in het voorjaar met een speciale meststof voor bloeiende planten. Overbemesting kan leiden tot minder geurige bloemen en een minder compacte groei.

  Het is aan te raden om de plant te mulchen met een laagje compost of boomschors om vocht vast te houden en onkruidgroei tegen te gaan. Zo blijft de grond gezond en beschermd de plant tegen extreme temperaturen. Mulchen bevordert tevens de groei en bloei van de plant.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende grond met een pH-waarde tussen 6,5 en 7,5. Het is belangrijk dat de bodem niet te zuur is, aangezien dit de groei van de plant kan belemmeren. Mulch kan helpen om de juiste pH-waarde van de bodem te behouden.

  Het is belangrijk om regelmatig de plant te controleren op ongedierte, zoals bladluizen, trips en spintmijten. Deze kunnen bestreden worden met een milieuvriendelijke insectenspray of neemolie. Het is ook aan te raden om planten in goede conditie te houden door ze voldoende water, voeding en zonlicht te geven.

 • Omschrijving

  Lavandula angustifolia 'Munstead' is een compacte en aromatische lavendelsoort die bekend staat om zijn rijke lavendelgeur en paarse bloemen. De plant groeit tot een hoogte van ongeveer 30-40 cm en is zeer geschikt voor borders, rotstuinen en potten. 'Munstead' bloeit in de zomermaanden en trekt bijen en vlinders aan. Het is een winterharde plant die goed gedijt in zonnige en goed doorlatende grond. Regelmatig snoeien na de bloei helpt de plant gezond te houden en te voorkomen dat hij te houterig wordt.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.