Lavandula x intermedia

Lavandula

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Lavandula x intermedia, ook wel bekend als lavandin, is een hybride van lavendelsoorten L. angustifolia en L. latifolia. Het is een aromatische plant met rechtopstaande stengels en smalle bladeren. De bloemen zijn paarsblauw van kleur en groeien in lange, puntige aren. Lavandin staat bekend om zijn sterke geur en wordt vaak gebruikt in parfums, cosmetica en aromatherapie. Het is een populaire plant in tuinen vanwege zijn decoratieve uiterlijk en aangename geur. Lavandin gedijt goed in zonnige, goed doorlatende grond en trekt bijen en vlinders aan.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Lavandula x intermedia is groenblijvend en behoudt zijn bladeren het hele jaar door. Het is een winterharde en veelgebruikte tuinplant die zowel in de zomer als in de winter groen blijft.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk de plant in de winter goed te beschermen tegen vorst om schade te voorkomen. In strenge winters kan extra bescherming nodig zijn.

  Ja, deze plant is zeer gemakkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Zolang de grond goed doorlatend is en hij voldoende zonlicht krijgt, zal hij goed gedijen in de tuin. Regelmatig snoeien na de bloei bevordert de groei en bloei.

  De plant heeft ongeveer 30 tot 45 cm ruimte nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Zorg ervoor dat de plant voldoende lucht en zonlicht krijgt. Houd ook rekening met de groeiruimte voor de nabijgelegen planten.

  Nee, Lavendel groeit het beste in de volle zon. In de schaduw zal de plant waarschijnlijk minder goed groeien en bloeien. Het is daarom aan te raden om Lavendel op een zonnige plek te planten.

  De "Lavandula x intermedia" plant heeft gemiddeld eens per week water nodig. Het is belangrijk om de grond tussen de gietbeurten door goed te laten opdrogen om wortelrot te voorkomen. Overmatig water geven kan schadelijk zijn voor deze plant.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de geur en de nectarrijke bloemen. Het is een populaire keuze voor tuinen om biodiversiteit aan te trekken.

  Ja, de plant trekt bijen, vlinders en andere bestuivers aan, wat de biodiversiteit in de tuin kan bevorderen. Ook kan de plant een natuurlijke habitat bieden voor nuttige insecten en kleine dieren. Het is belangrijk om verschillende planten in de tuin te hebben om de biodiversiteit te ondersteunen.

  Deze plant bloeit van juni tot september en de bloei kan tot wel vier weken duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste in een zonnige omgeving. Het is belangrijk om de grond goed te laten drogen tussen het water geven om wortelrot te voorkomen. Overmatige schaduw kan de groei en bloei van de plant belemmeren.

  Nee, deze plant is niet eetbaar en wordt voornamelijk gekweekt vanwege zijn geurige bloemen en bladeren. Het wordt vaak gebruikt voor aromatherapie en in parfums en cosmetica. Het consumeren van de plant kan maagproblemen veroorzaken.

  Ja, Lavandula x intermedia heeft geluidsdempende eigenschappen vanwege de dichte bladstructuur en de geur die geluiden kan absorberen. Plaats de plant in de buurt van een drukke straat of tuin om geluidsoverlast te verminderen. Het is echter geen volledige geluidswal en zal niet alle geluiden tegenhouden.

 • Om te voorkomen dat de plant te groot en houterig wordt, is het belangrijk om Lavendel regelmatig te snoeien. Dit kan het beste gedaan worden in het voorjaar na de vorstperiode of in het najaar na de bloei. Snoei de plant tot net boven het groene blad om nieuwe groei te stimuleren.

  Deze plant heeft weinig water nodig en houdt van goed doorlatende grond. Geef alleen water wanneer de grond droog aanvoelt. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.

  De plant heeft goed doorlatende potgrond nodig om wortelrot te voorkomen. Kies bij voorkeur voor een potgrond speciaal voor mediterrane planten. Voeg eventueel extra zand toe om de grond nog beter te laten doorlopen.

  Lavendelplanten gedijen het beste in goed doorlatende grond met een gematigde vruchtbaarheid. Zorg ervoor dat de bodem licht en kruimelig is, en vermijd zware kleigrond. Voeg eventueel organisch materiaal toe om de bodemkwaliteit te verbeteren.

  Deze plant houdt van een zonnige standplaats en gedijt goed in goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant niet te veel vocht vasthoudt om wortelrot te voorkomen. Het is een ideale plant voor in de tuin of op het terras.

  Je kunt deze plant beschermen tegen vorst door er een laag mulch rond de basis van de plant te leggen. Ook kun je de plant in de winter bedekken met een vliesdoek of winterhoes om zo de vorstschade te voorkomen. Zorg er daarnaast voor dat de plant goed gedraineerd staat om de kans op bevriezing te verkleinen.

  De plant vraagt om een zonnige standplaats en goed doorlatende grond. Snoei de plant in het voorjaar en na de bloei om de vorm en groei te stimuleren. Geef regelmatig water, maar vermijd wateroverlast om wortelrot te voorkomen.

  Voor deze plant is het belangrijk om in het voorjaar een organische meststof toe te voegen om de groei te stimuleren. Kies bij voorkeur een meststof met een laag stikstofgehalte om de bloemproductie te bevorderen. Overbemesting moet vermeden worden, omdat dit de plant kan beschadigen.

  Mulch de plant in het voorjaar met een laag organisch materiaal om onkruidgroei te verminderen en vocht vast te houden. Zorg ervoor dat de mulch niet direct tegen de stengels van de plant ligt, om verstikking te voorkomen. Vernieuw de mulchlaag indien nodig om de plant gezond te houden.

  De plant gedijt het beste in een licht zure tot neutrale bodem met een pH-waarde tussen 6,5 en 7,5. Een te zure bodem kan problemen veroorzaken met de opname van voedingsstoffen en de algemene groei van de plant. Het is daarom aan te raden om te zorgen voor een goede bodemkwaliteit met de juiste zuurgraad.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kunt u overwegen om natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en gaasvliegen aan te trekken. Ook kunt u regelmatig controleren op bladluizen en ze handmatig verwijderen. Tot slot kunt u een milieuvriendelijk insectenbestrijdingsmiddel gebruiken als de plaag te groot wordt.

 • Omschrijving

  Lavandula x intermedia, ook wel bekend als lavandin, is een hybride van lavendelsoorten L. angustifolia en L. latifolia. Het is een aromatische plant met rechtopstaande stengels en smalle bladeren. De bloemen zijn paarsblauw van kleur en groeien in lange, puntige aren. Lavandin staat bekend om zijn sterke geur en wordt vaak gebruikt in parfums, cosmetica en aromatherapie. Het is een populaire plant in tuinen vanwege zijn decoratieve uiterlijk en aangename geur. Lavandin gedijt goed in zonnige, goed doorlatende grond en trekt bijen en vlinders aan.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.