Lavandula x intermedia 'Dutch'

Lavandula

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Lavandula x intermedia 'Dutch' is een populaire lavendelsoort die bekend staat om zijn intense geur en mooie paarse bloemen. Deze plant heeft een opgaande groeiwijze met grijsgroene bladeren en bloeit in de zomermaanden. 'Dutch' is een hybride lavendelsoort die goed gedijt in zonnige en goed doorlatende bodems. Deze plant wordt vaak gebruikt voor het maken van lavendelolie en is ook geliefd vanwege zijn decoratieve waarde in de tuin. Lavandula x intermedia 'Dutch' trekt vlinders en bijen aan en kan ook gebruikt worden in bloemstukken en potpourri.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Het blijft een mooie toevoeging aan de tuin, zelfs in de wintermaanden.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is verstandig om de plant te beschermen tegen strenge vorst. In de winter kan een beschermende mulchlaag rond de wortels worden aangebracht.

  Lavendelplanten zijn over het algemeen gemakkelijk in onderhoud en hebben weinig water nodig. Ze gedijen goed in goed doorlatende grond en zonnige omstandigheden. Regelmatig snoeien na de bloei helpt de plant gezond te houden.

  Lavendel heeft gemiddeld zo'n 30 tot 60 cm ruimte nodig om te groeien en zich goed te kunnen ontwikkelen. Het is belangrijk dat de plant voldoende licht en lucht krijgt om goed te kunnen groeien. Zorg ervoor dat er genoeg ruimte tussen de planten zit zodat ze niet te dicht op elkaar groeien.

  Lavendel groeit het beste in de volle zon en zal minder goed groeien in de schaduw. Het is daarom aan te raden om Lavendel op een zonnige plek te planten voor optimale groei en bloei. In de schaduw zal de plant waarschijnlijk minder bloemen produceren en minder goed groeien.

  De plant heeft gemiddeld één keer per week water nodig. Het is belangrijk om de grond tussen de gietbeurten goed te laten opdrogen om wortelrot te voorkomen. Zorg ervoor dat de plant voldoende afwatering heeft.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de zoete geur en de bloemen die nectar produceren. Het is een goede keuze voor tuinen die insecten willen aantrekken en de biodiversiteit willen ondersteunen.

  Ja, planten die nectar en pollen leveren zijn goed voor biodiversiteit. Ze trekken bijen, vlinders en andere insecten aan die belangrijk zijn voor bestuiving. Daarnaast kan de geur van lavendel ook nuttig zijn in het afstoten van schadelijke insecten.

  Deze plant bloeit van juni tot augustus en de bloeiperiode duurt ongeveer 6 tot 8 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is een zonnige standplaats die goed gedijt. Zorg ervoor dat de plant voldoende water krijgt bij warm weer.

  De plant Lavandula x intermedia 'Dutch' is niet eetbaar. Hoewel sommige lavendelsoorten gebruikt kunnen worden in culinaire gerechten, is het belangrijk om eerst te controleren of de specifieke soort veilig is voor consumptie. Gebruik altijd planten die specifiek gekweekt zijn voor consumptie en controleer voor gebruik of de plant geen giftige stoffen bevat.

  Ja, de plant heeft geluidsdempende eigenschappen en kan helpen om omgevingsgeluid te verminderen. Dit komt doordat de bladeren en takken geluidsgolven absorberen en zo het geluid dempen. Dit maakt de plant een goede keuze voor het creëren van een rustige en ontspannen sfeer in de tuin.

 • De lavendelplant kan het beste gesnoeid worden in het voorjaar, direct na de winter. Knip de uitgebloeide bloemen weg en snoei de plant lichtjes om de vorm te behouden. Vermijd het terugsnoeien tot in het houtige gedeelte, omdat de plant dan moeilijk kan herstellen.

  De plant heeft weinig water nodig en gedijt goed in droge grond. Het is belangrijk om de grond tussen gietbeurten volledig te laten opdrogen om wortelrot te voorkomen. Geef de plant water bij de wortels en vermijd het natmaken van de bladeren.

  De plant heeft een goed doorlatende potgrond nodig om te voorkomen dat de wortels te vochtig worden. Zorg voor een mix van potgrond en grof zand voor een goede drainage. Vermijd te zware potgrond om wortelrot te voorkomen.

  De plant heeft een voorkeur voor goed doorlatende en voedselrijke grond. Zorg ervoor dat de bodem licht zuur tot neutraal is en vermijd zware kleigrond. Regelmatig bemesten en water geven is belangrijk voor een goede groei en bloei.

  Deze plant groeit het beste op een zonnige en goed doorlatende standplaats. Zorg ervoor dat de grond niet te vochtig is om wortelrot te voorkomen. Bescherm de plant tegen harde wind op een beschutte locatie.

  Tuinplanten zoals deze plant hebben over het algemeen geen winterbescherming nodig, aangezien ze goed bestand zijn tegen koude temperaturen. Het is echter mogelijk om voor extra bescherming mulch rond de plant aan te brengen of de plant te bedekken met een lichte doek bij zeer strenge vorst. Het is belangrijk om te voorkomen dat de plant te nat blijft tijdens de wintermaanden.

  De plant dient op een zonnige plek te staan en houdt van goed doorlatende grond. Snoei de plant na de bloei om de vorm en groei te behouden. Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes.

  De lavendelplant houdt van een voedzame bodem en kan in het voorjaar bemest worden met een speciale meststof voor mediterrane planten. Gebruik een meststof met een laag stikstofgehalte om de groei van de plant te bevorderen en bloei te stimuleren. Overbemesting kan leiden tot een minder aromatische geur en minder bloemen.

  Mulch is een nuttige toevoeging bij de verzorging van tuinplanten, waaronder deze plant. Door mulch aan te brengen rondom de plant, wordt vocht vastgehouden en onkruid onderdrukt. Zo blijft de grond gezonder en in balans.

  De lavendelplant groeit het beste in een bodem met een neutrale tot licht alkalische zuurgraad, tussen de 6,5 en 7,5. Het is belangrijk dat de bodem goed doorlatend is en geen stilstaand water bevat. Een te zure bodem kan leiden tot voedingsproblemen en groeivertraging.

  Voor de bestrijding van ongedierte bij Tuinplanten liggen preventieve maatregelen vaak aan de basis. Regelmatig controleren op bladluizen, trips en andere plagen kan helpen om vroegtijdig in te grijpen. Natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en gaasvliegen kunnen ook ingezet worden ter bestrijding van ongedierte.

 • Omschrijving

  De Lavandula x intermedia 'Dutch' is een populaire lavendelsoort die bekend staat om zijn intense geur en mooie paarse bloemen. Deze plant heeft een opgaande groeiwijze met grijsgroene bladeren en bloeit in de zomermaanden. 'Dutch' is een hybride lavendelsoort die goed gedijt in zonnige en goed doorlatende bodems. Deze plant wordt vaak gebruikt voor het maken van lavendelolie en is ook geliefd vanwege zijn decoratieve waarde in de tuin. Lavandula x intermedia 'Dutch' trekt vlinders en bijen aan en kan ook gebruikt worden in bloemstukken en potpourri.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.