Lavandula latifolia

Lavandula

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Lavandula latifolia, også kendt som bredbladet lavendel, er en aromatisk plante, der tilhører familien Lamiaceae. Den har langstrakte, grågrønne blade og producerer lilla blomster, der er attraktive for bier og sommerfugle. Denne plante stammer fra Middelhavsområdet og trives godt i solrigt og veldrænet jord. Lavandula latifolia bruges ofte på grund af den lækre duft, der frigives, når bladene og blomsterne bliver knust. Den har også medicinske egenskaber og bruges sommetider i aromaterapi og urtemedicin.

Leder du efter en bestemt plante?

Hvad er min Beeb?

 • Specialist
 • Plejetips
 • Beskrivelse
 • Ja, planten er stedsegrønne og beholder sine blade hele året. Det er et populært valg til haver på grund af det konstante grønne udseende.

  Denne plante er hårdfør ned til cirka -10 grader celsius. Det anbefales at beskytte planten mod hård frost. De kan godt klare sig i tempererede klimaer.

  Ja, denne plante er generelt nem at vedligeholde. Den foretrækker en solrig placering og veldrænet jord. Derudover har den ikke brug for meget vand og kan klare sig godt i tørre perioder.

  Lavandula latifolia har brug for tilstrækkelig plads til at udvikle sig fuldt ud og vokse sig til en voksen plante. Sørg for, at planten har tilstrækkelig plads til at sprede sig og vokse uden at blive hindret af andre planter. Generelt er et rum på ca. 40-50 cm mellem planter tilstrækkeligt for en sund vækst.

  Nej, Lavandula latifolia trives bedst i fuld sol og har brug for mindst seks timer sollys om dagen for at trives godt. Det anbefales derfor ikke at placere denne plante i skyggen, da det kan påvirke vækst og blomstring negativt.

  Denne plante har brug for vand gennemsnitligt 1 til 2 gange om ugen, afhængigt af temperaturen og luftfugtigheden i omgivelserne. Det er vigtigt at holde jorden let fugtig mellem vanding, men ikke gennemvædet. Det anbefales at regelmæssigt kontrollere, om planten har brug for vand.

  Ja, planten er kendt for at tiltrække sommerfugle og bier på grund af duften og nektarrige blomster. Det er et fremragende valg for at fremme biodiversitet i haven.

  Ja, Lavandula latifolia er godt for biodiversiteten, fordi den tiltrækker insekter som bier og sommerfugle, der sørger for bestøvning. Derudover kan planten også fungere som skjulested for små dyr i haven. At tilføje denne plante til haven kan således bidrage til et varieret økosystem.

  Planten blomstrer i månederne juni, juli og august. Blomstringsperioden varer cirka 3 til 4 uger.

  Ja, denne plante kan godt tåle fuld sol og trives bedst på en solrig placering. Det er vigtigt at sørge for, at jorden er godt drænet for at undgå rådne rødder. Regelmæssig vanding er dog afgørende, især i varme perioder.

  Nej, Lavandula latifolia, også kendt som bredbladet lavendel, er ikke spiseligt. Det bruges primært på grund af sin duft og som en dekorativ haveplante. Det er ikke egnet til forbrug.

  Ja, Lavandula latifolia har evnen til at absorbere lyd og dermed virke lyddæmpende. At plante denne haveplante kan hjælpe med at reducere støjgener i omgivelserne.

 • Beskæring af denne plante er vigtig for at fremme vækst og blomstring. Beskær de visne blomsterstilke efter blomstringen og klip let planten for at bevare formen. Undgå dog at beskære om vinteren, da det kan beskadige planten.

  Planten har brug for moderat vand og skal have veldrænet jord. Giv vand, når jorden føles tør, og undgå at rødderne bliver for våde. I sommerperioden kan regelmæssig vanding være nødvendig.

  Lavendel-planterne har brug for en godt drænet pottemuld for at undgå, at rødderne bliver for våde. Sørg for, at pottemulden indeholder tilstrækkelige næringsstoffer, såsom kompost eller organisk gødning. Kontroller regelmæssigt, om pottemulden er tilstrækkeligt fugtig, men ikke for våd.

  Jordkvaliteten skal være god og gennemtrængelig, og pH-værdien skal være neutral til let alkalisk. Det er vigtigt, at jorden er næringsrig og forbliver tilstrækkeligt fugtig, men ikke for våd. Det anbefales at forbedre jorden med kompost eller organisk gødning.

  Planten trives bedst på en solrig placering i veldrænet jord. Det er vigtigt, at planten er beskyttet mod hård vind. Sørg for, at planten ikke står for længe i fugtig jord for at undgå rådne.

  Om vinteren har denne plante brug for beskyttelse mod frost og fugt. Dette kan opnås ved at dække planten med et tykt lag muld. Sørg også for, at planten står et beskyttet sted.

  Planten kræver lidt vedligeholdelse og tåler godt tør jord. Beskær planten efter blomstring for at fremme form og vækst. Fjern regelmæssigt døde blade og blomster for et sundt udseende.

  Det er vigtigt at tilføje organisk gødning til havplanter om foråret for at stimulere væksten. Sørg for, at gødningen er velafbalanceret og specifikt rettet mod blomstrende planter. Overgødskning kan føre til rodforbrænding, så vær forsigtig med mængden af gødning, der gives.

  Mulch er gunstig for denne plantesort, fordi det regulerer jordfugtigheden, reducerer ukrudtsvækst og holder jordtemperaturen stabil. Foretrækker organiske mulcher som træflis eller kompost. Påfør et lag mulch på ca. 5-10 cm omkring planten, men lad en plads være fri omkring stammen for at undgå råd.

  Planten trives bedst i en jord med en pH-værdi mellem 6,0 og 8,0. En let sur til neutral jord er ideel til væksten af denne haveplante. Det er vigtigt at regelmæssigt kontrollere jordens surhedsgrad og om nødvendigt justere den.

  For at bekæmpe skadedyr på denne plante, kan der bruges naturlige fjender som mariehøns eller sprøjtning med en opløsning af neemolie. Det er også vigtigt at inspicere planten regelmæssigt for tegn på skadedyr og om nødvendigt handle for at forhindre yderligere skader. Det er klogt at træffe forebyggende foranstaltninger, såsom brugen af insektafvisende planter i nærheden.

 • Beskrivelse

  Lavandula latifolia, også kendt som bredbladet lavendel, er en aromatisk plante, der tilhører familien Lamiaceae. Den har langstrakte, grågrønne blade og producerer lilla blomster, der er attraktive for bier og sommerfugle. Denne plante stammer fra Middelhavsområdet og trives godt i solrigt og veldrænet jord. Lavandula latifolia bruges ofte på grund af den lækre duft, der frigives, når bladene og blomsterne bliver knust. Den har også medicinske egenskaber og bruges sommetider i aromaterapi og urtemedicin.

Nogen spørgsmål om din plante? Spørg

Professor Plantstein

chatbot.offline
Professor Plantstein råder til, at man ikke kan udlede nogen rettigheder af svarene.

login.notloginheading.popup

login.notlogintext.popup

Hvad er min Beeb?

My Beeb er en liste, hvor du kan gemme alle de planter, du ejer. På den måde har du alle de praktiske plejetips lige ved hånden!

Leder du efter en bestemt plante?

 • Scan Plantbeeb QR-koden på potten eller,
 • Scan Plantbeeb QR-koden på skiltet eller,
 • Søg via forstørrelsesglas eller når du søger efter en plante via menuen øverst til højre.