Leptospermum scoparium

Leptospermum

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Leptospermum scoparium, ook wel bekend als de Manuka plant, is een kleine groenblijvende struik afkomstig uit Nieuw-Zeeland en Australië. De plant heeft kleine, smalle bladeren en produceert prachtige bloemen in verschillende tinten wit, roze en rood. De bloemen trekken bijen aan en worden gebruikt om Manuka honing te produceren, bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen. De plant gedijt goed in zonnige en goed doorlatende grond en kan in de juiste omstandigheden tot 4 meter hoog groeien. Leptospermum scoparium is een populaire plant in tuinen vanwege zijn sierlijke uitstraling en nuttige toepassingen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant behoudt zijn bladeren het hele jaar door en is dus groenblijvend. Het is een mooie toevoeging aan de tuin, vooral in de winter. De plant blijft het hele jaar door groen en zorgt voor kleur en leven in de tuin.

  De plant is winterhard tot ongeveer -10 °C. Het is aan te raden om de plant in de winter te beschermen tegen strenge vorst. Deze plant kan goed gedijen in Nederlandse tuinen.

  Ja, de plant is over het algemeen heel makkelijk in onderhoud. Hij heeft weinig water en mest nodig en gedijt goed in zowel volle zon als halfschaduw. Snoeien is niet noodzakelijk, maar kan wel helpen bij het behouden van een compacte vorm.

  Leptospermum scoparium heeft voldoende ruimte nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Zorg ervoor dat de plant genoeg ruimte heeft om te groeien en zich te verspreiden. Houd rekening met de uiteindelijke grootte van de plant en geef hem de ruimte die hij nodig heeft.

  Deze plant groeit het beste in volle zon tot lichte schaduw. Het kan enigszins groeien in de schaduw, maar zal zich niet optimaal ontwikkelen. Het is belangrijk om de plant voldoende zonlicht te geven voor een gezonde groei.

  Deze tuinplant heeft gemiddeld één keer per week water nodig. Houd de grond vochtig, maar niet drassig. Het is belangrijk om de plant regelmatig te controleren op droogte.

  Ja, deze plant wordt vaak bezocht door vlinders en bijen vanwege de nectarrijke bloemen die ze produceren. Het is een goede keuze als je deze bestuivers naar je tuin wilt lokken.

  Ja, tuinplanten zoals deze trekken verschillende soorten insecten aan die essentieel zijn voor de biodiversiteit. De bloemen bieden voedsel en schuilplaatsen voor verschillende soorten dieren. Het toevoegen van deze plant aan je tuin kan dus zeker bijdragen aan de biodiversiteit.

  De plant bloeit vanaf het einde van de lente tot in de zomermaanden. De bloeiperiode duurt ongeveer 4 tot 6 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige locatie. Het is belangrijk dat de plant voldoende zonlicht krijgt om goed te groeien en bloeien. Het is dus geen probleem om deze plant in de volle zon te plaatsen.

  Nee, de plant Leptospermum scoparium is niet eetbaar. Het wordt voornamelijk gekweekt vanwege zijn mooie bloemen en als sierplant in tuinen. Consumptie wordt afgeraden vanwege mogelijke giftigheid.

  Ja, de "Leptospermum scoparium" heeft geluidsdempende eigenschappen vanwege de dichte groei en het absorberen van geluidsgolven. Het kan helpen om omgevingsgeluid te verminderen en een rustige sfeer te creëren in de tuin. Het is een goede keuze voor geluidsdemping in een tuinsetting.

 • Deze plant kan het beste na de bloei gesnoeid worden, rond het einde van de zomer of begin van de herfst. Verwijder dode of beschadigde takken en houd de vorm van de struik in de gaten tijdens het snoeien. Zorg ervoor dat je scherpe en schone snoeischaar gebruikt om de plant niet te beschadigen.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme en droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Geef water aan de basis van de plant om schimmelvorming te voorkomen.

  Voor de Tuinplanten geldt dat een goed doorlatende potgrond het meest geschikt is. Gebruik bij voorkeur potgrond speciaal ontwikkeld voor Tuinplanten, met voldoende voedingsstoffen en mineralen. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat wordt.

  Deze plant groeit het best in goed doorlatende grond die humusrijk is. Zorg ervoor dat de bodem niet te nat is, anders kunnen de wortels gaan rotten. De plant gedijt goed in zowel zure als neutrale bodems.

  De plant groeit het beste op een zonnige standplaats in goed doorlatende grond. Het is belangrijk dat de plant beschermd wordt tegen harde wind. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat.

  In de winter kan het helpen om de plant te beschermen door mulch rond de basis aan te brengen. Ook is het belangrijk om de plant goed water te geven voordat de vorst begint. Als de temperaturen extreem laag worden, kan het nodig zijn om extra bescherming te bieden zoals fleece of een beschermende hoes.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en kan goed gedijen in zowel zonnige als schaduwrijke plekken. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven, vooral tijdens warme zomermaanden. Snoei indien nodig in het voorjaar om de vorm en grootte te behouden.

  Voor Tuinplanten is het belangrijk om jaarlijks te bemesten in het voorjaar met een algemene meststof. Gebruik bij voorkeur organische meststoffen om de grond te verbeteren en de plant gezond te houden. Zorg ervoor dat de mest gelijkmatig wordt verdeeld en niet in direct contact komt met de wortels van de plant.

  Het gebruik van mulch helpt bij het vasthouden van vocht in de bodem en onderdrukt onkruidgroei. Daarnaast kan het ook de bodemvruchtbaarheid verbeteren door het afbreken van organisch materiaal. Mulchen wordt vaak aanbevolen voor tuinplanten om de gezondheid en groei te bevorderen.

  Deze plant groeit het beste in zure tot neutrale grond met een pH-waarde tussen 5.0 en 7.0. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig te corrigeren met bijvoorbeeld organische materialen of bodemverbeteraars. Planten gedijen vaak het beste in bodems die voldoen aan hun specifieke behoeften, zoals een juiste zuurgraad.

  bij het bestrijden van ongedierte bij Tuinplanten, is het belangrijk om regelmatig de plant te inspecteren op plagen zoals bladluizen, spintmijten en witte vlieg. Natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen kunnen helpen bij het bestrijden van deze plagen. Het gebruik van milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen kan ook effectief zijn.

 • Omschrijving

  Leptospermum scoparium, ook wel bekend als de Manuka plant, is een kleine groenblijvende struik afkomstig uit Nieuw-Zeeland en Australië. De plant heeft kleine, smalle bladeren en produceert prachtige bloemen in verschillende tinten wit, roze en rood. De bloemen trekken bijen aan en worden gebruikt om Manuka honing te produceren, bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen. De plant gedijt goed in zonnige en goed doorlatende grond en kan in de juiste omstandigheden tot 4 meter hoog groeien. Leptospermum scoparium is een populaire plant in tuinen vanwege zijn sierlijke uitstraling en nuttige toepassingen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.